Joop van den Ende

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 27 feb 2008 om 12:24 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Johannes Adrianus van den Ende | geboorte_datum = 23 februari 1942 | geboorte_plaats = Amsterdam overlijden_datum = | overlijde...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamJohannes Adrianus van den Ende
GeborenAmsterdam overlijden_datum =, 23 februari 1942
Functiesproducent
Bekend vanAndre van Duin Revue, Goede tijden, slechte tijden,Dagboek van een herdershond, De Fabriek, De Playbackshow, De Surprise Show, Wedden dat
Periode actief1962 -
Werkt samen metRon Brandsteder, Ko van Dijk, André van Duin, Henny Huisman, Johnny Kraaijkamp, John de Mol
TriviaHeeft in 2001 de van den Ende Foundation opgericht

Joop van den Ende in de media
Oeuvre van Joop van den Ende

Dankzij zijn doorzettingsvermogen, inzet en zakelijk inzicht weet Joop van den Ende zich in veertig jaar op te werken van handelaar in feestartikelen tot de ongekroonde koning van de musical in Europa, met een uitstraling naar Amerika (Broadway). Van den Ende is een man die grote risico’s durft te nemen met als logisch gevolg dat er ook mislukkingen voorkomen.

Als jonge decorbouwer wordt hij al gegrepen door de wereld en het klatergoud van het grote toneel. Helaas heeft hij weinig acteertalent, maar dankzij dat gebrek ontdekt Joop dat hij kwaliteiten heeft op het gebied van het motiveren van artiesten en het financieren van dramaproducties en TV-amusement. Na een voorzichtig begin als organisator van feestavonden en producer bij de KRO groeit hij uiteindelijk uit tot de gentleman in glamourland. In het begin ongedurig en soms ook onhebbelijk: “…wie niet voor mij is, is tegen mij…”

Na oprichting van Joop van den Ende Productions, bedenkt en maakt hij televisieprogramma’s voor alle omroepverenigingen. Deze producties drukken hun stempel op de jaren zeventig, tachtig en negentig en bepalen voor een deel de Nederlandse televisie. Dertig jaar lang werkt Joop zes, zeven dagen per week plus alle avonden. Een dergelijke inzet verwacht hij ook van zijn eigen personeel. Zijn gedrevenheid is ook een missie. Met vakkennis en een feilloos gevoel voor wat het grote publiek wil, maakt hij met een perfecte timing zijn producties. Van revueprogramma’s met komiek André van Duin via het grote toneel met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk tot musicals met een internationale allure als ‘Titanic’ en ‘42nd Street’. Van den Ende is een gepassioneerd mens met visie. Dat het Van den Ende niet louter om geld gaat, bewijst wel zijn Foundation. Samen met zijn vrouw Janine ondersteunt hij aankomend talent financieel. Ook levert hij via giften zijn bijdrage aan het Stedelijk Museum in Amsterdam of het Holland Festival en andere culturele instellingen.