Verre verwanten

Uit B&G Wiki
Versie door Ellen Zijp (overleg | bijdragen) op 28 sep 2009 om 11:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1993 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20land%20van%20herkomst Beeld ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en Cultuurprogramma
Decennia1990-1999
Lengte27"21"
MediumTelevisie


Beschrijving

Het Land van Herkomst is een 6-delig literaire programma dat de RVU heeft uitgezonden in 1993. Het programma was te zien op dinsdag avond om 23.30. Elke week staan er 2 schrijvers centraal die rond een gegeven thema citeren uit en vertellen over hun werk. De schrijvers die aanbod komen hebben elk een andere achtergrond.

De afleveringen bevatten naast de interviews met de schrijvers ook intervieuws met vrienden, familie of critici die hun mening en visie geven over de werken. Bovendien worden er ook geralteerde foto's en beeld materiaal vertoond. Zoals bijvoorbeeld foto's van Gerard Durlacher van de Kristallnacht in Baden-Baden of fragmenten van het dagelijks leven in de jaren '30 en '50.

Makers

Regie: Henk Renou

Productie: Lies Janssen

Redactie: Jessica Durlacher, Willem van Toorn, Anthony Mertens

Camera: Frans Wijers, Rob Hodselmans

Montage: Lambert Barlo

Geluid: Theo Andriessen

Commentaar: Ineke Holzhaus, Krijn ter Braak, Wim Noordhoek

Omroep: RVU


Achtergrondinformatie

Aflevering 1: Topografie van een verdwenen landschap. In deze eerste aflevering vertellen de schrijver Frits Bernard Hotz als Herman Hendrik Ter Balkt over de herinneringen en veranderingen in de jaren '30 en jaren '50.

Aflevering 2: Oorden van verdriet. Er wordt gesproken over de jeugdervaringen tijdens de tweede wereldoorlog en de jodenvervolging van de Nederlandse Gerard Durlacher en Joegoslavische Danilo Kis en hoe dit terug komt in hun werk .

Aflevering 3: De verborgen bron. In deze aflevering bespreken Vincent Mahieu (pseudoniem van Jan Boon) en Hella Haasse de invloed van Nederlands-Indië op hun werk.

Aflevering 4: Het land van de ziel. In deze aflevering wordt er gesproken over thema's als de dood, herinneringen en geloof in de werken van de Vlaamse schrijvers Kristien Hemmerechts en Marcel Möring.

Aflevering 5: Het beeld als poort naar de wereld. De Amerikaanse schrijvers Richard Powers en James Agee vertellen over de rol van fotografie in hun werk.

Aflevering 6: Uitnodiging voor de reis. In deze aflevering spreken de Nederlandse schrijvers Bert Schierbeek en Dirk van Weelden over de fascinatie voor reizen.