Passie voor de Hermitage

Uit B&G Wiki
Versie door Goswinvd (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2010 om 14:07 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2003 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Passie%20voor%20de%20hermitage Bee...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma, documentaire
Decennia2000-2009
Lengte25'00 per aflevering
Mediumtelevisie

Passie voor de hermitage titel.jpg Passie voor de hermitage.jpg

Beschrijving

Vijfdelige documentaire van Aliona van der Horst over de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg. Medewerkers van het museum, ook wel Hermitazjnik genoemd, worden gevolgd in hun dagelijkse werk. De liefde voor kunst is de bindende factor voor de medewerkers. De liefde heeft de door de tsaren verzamelde kunst, bijeen weten te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Communistische bewind van Stalin en Chroestjov. In de documentaire wordt verder de geschiedenis verteld van verschillende museumstukken: een baljurk van een tsarina, het kostuum van de Afrikaanse hofbediende Georgi Mariá en een vleugel die in de Hermitage in Sint Petersburg regelmatig wordt bespeeld door componist en pianist Oleg Kavaychuk. Ook wordt er aandacht besteedt aan de sloop en de verbouwing van verpleeghuis Amstelhof tot het museum Hermitage Amsterdam en aan de inrichting van de openingstentoonstelling. Een Russische afvaardiging van de Hermitage in Sint Petersburg wordt gevolgd tijdens een bezoek aan de Hermitage Amsterdam in aanbouw.


Makers

Regie Aliona van der Horst

Camera Maasje Ooms

Eindredactie Wim Weijland, Marijke Rawie

Productie Manuela Hartsuyker, Karina Sinenko

Producent Valérie Schuit

Muziek Harry de Wit

AVRO

Achtergrondinformatie

De serie wordt in 2003 uitgezonden en is in een lange versie op vele festivals vertoond. Passie voor de Hermitage wint het Gouden Beeld in 2003 en de Grand Prize of the Montreal Festival of Films on Art in 2006. De pronkstukken vormen in de zomer van 2009 het middelpunt van een expositie ter ere van de opening van het museum Hermitage Amsterdam. Naar aanleiding hiervan zendt de AVRO de documentaire nog een keer uit.