Afscheid van vrijdag

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 2 dec 2010 om 16:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk:Afscheid van Vrijdag


Beschrijving

Op 11 juni 1985 overlijdt Jack van der Hulst uit het Betuwse dorpje Lienden. Het gebeurt aan de vooravond van een reis naar Ghana, die hij samen met documentairemaker Cherry Duyns wilt maken. Het zou een zoektocht geworden zijn naar zijn moeder, maar vooral naar de tweelingbroer van Jack .

Met de dood van Jack sterft ook het filmplan. Totdat zestien jaar na zijn dood Cherry Duyns een brief ontvangt van een goede vriendin van Jack. Zij herinnert zich de voorgenomen reis en vertelt over de betekenis van Jack voor haar. Voor Cherry Duyns is de brief een teken dat de film over Kofi Badu Kodjoe, zoals Jack van der Hulst oorspronkelijk heet, alsnog gemaakt moet worden.

Het eerste deel van de documentaire begint met een korte beschrijving over het leven van Jack van der Hulst. Dit wordt beschreven door de ogen van zijn adoptiefamilie waarbij voornamelijk zijn adoptievader Willem van der Hulst, zijn zus Ans Weijman-Van der Hulst en Annemieke Woudt (een vriendin van Jack) aan het woord zijn. Hierbij wordt het verleden van Jack verteld beginnend bij de eerste ontmoeting van de familie met Jack tot aan zijn dood.

Het tweede deel van de documentaire speelt zich af in Ghana waarbij de documentairemakers naar de biologische familie van Jack gaan in Ghana. Na het uitgebreid interviewen van Jack's oudere biologische broer Andrew blijkt het dat Jack nooit een tweelingbroer heeft gehad en dat zijn biologische familie niet afstamt van de Ashanti in Ghana; de twee redenen waarom Jack dacht afgestoten te zijn door zijn biologische familie. Volgens Andrew wilde hun biologische vader Jack houden ongeacht dat de moeder ernstig ziek is.

Eenmaal terug reageert de adoptievader van Jack geschokt als hij te horen krijgt dat Jack helemaal geen tweelingbroer heeft. Hierbij merkt Willem van der Hulst wel ooit contact gehad te hebben met Andrew maar dat er in de brief gevraagd is om financiele steun richting Ghana. Dit heeft hij geweigerd doordat, volgens eigen zeggen, Jack financieel al een zware last is voor Willem. Het antwoord op de vraag of Jack rechtmatig of onrechtmatig is verkregen blijft onbekend.

Afscheid van Vrijdag is onderdeel van Dokwerk.

Makers

Regie Cherry Duyns

Camera Marc Felperlaan

Geluid Bert Koops

Montage Jan Langeveld

Research Hans van Dijk

Productie Vera de Vries

Achtergrondinformatie

De documentaire is ontstaan nadat Jack van der Hulst zelf contact opneemt met Cherry Duyns over het maken van een documentaire over zichzelf, zonder al te veel informatie hierover te geven. In de eerste instantie is Duyns sceptisch hierover maar volgens Duyns hoort hij iets in de stem van Jack dat hem overhaalt om een afspraak te maken. Wanneer Jack voor de afspraak komt opdagen schrikt Duyns van Jack’s uiterlijk; hij is namelijk van Afrikaanse afkomst. In de eerste instantie denkt hij dat het een Nederlander van autochtone afkomst is vanwege het oer-Hollandse accent van Jack.

Nadat beide heren overeen zijn gekomen om een documentaire te gaan maken in Ghana besluit Duyns eerst een gesprek aan te gaan met de adoptieouders van Jack. Jack is hierbij aanwezig maar lijkt steeds in te dutten (door zijn sikkelcelanemie) gedurende het gesprek. Hij gaat rusten en valt uit bed. Duyns geeft aan dat het verstandig is een dokter te bellen. De moeder van Jack zegt dat het wel goed komt als zijn medicijnen beginnen te werken. Enkele uren later overlijdt Jack.

16 jaar later krijgt Duyns een brief van een vriendin van Jack die hem vraagt de documenatire toch te maken. Hierop reageert Duyns positief. Het initiële idee is om een documentaire te maken waar het leven van Jack werd beschreven vanuit Nederland. Daarnaast is wil hij het leven van de tweelingbroer van Jack uit Ghana beschrijven. Het blijkt dat Jack geen tweelingbroer heeft waardoor Duyns besluit in zijn documenatire de waarheid achter de adoptie van Jack is te achterhalen.

De titel Afscheid van Vrijdag refereert aan het feit dat Jack van der Hulst oorspronkelijk Kofi heette. Kofi betekent in het Ghanees vrijdag.