Arij van Nierop

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 3 okt 2022 om 13:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamArij van Nierop
GeborenRotterdam, 12 september 1901
GestorvenLoosdrecht, 16 oktober 1974
Functies Omroeper, hoofdredacteur
Bekend vanHet hangt aan de muur en het tikt, Aetherforum, Artistieke staalkaart
Periode actief1933 - 1966
TriviaTrivia
Externe infoBiografisch Woordenboek

Arij van Nierop in de media
Oeuvre Arij van Nierop

Na de kweekschool en M.O Akte Engels, werkt Arij van Nierop in het onderwijs, laatstelijk als docent aan de Rijkskweekschool in Haarlem. In 1933 treedt hij in dienst van de VARA, in de eerste plaats als omroeper, maar ook veel als medewerker van jeugdprogramma’s.

Onder de Duitse bezetting is hij nog kort omroeper, maar hij geeft er de voorkeur aan zich terug te trekken op anoniem werk als regisseur, vooral van hoorspelen.

Teruggekeerd bij de VARA wordt hij hoofd van de afdeling gesproken woord en gevarieerde programma’s. Hij streeft ernaar, programma’s voor een groot publiek te brengen die cultureel op een goed peil staan. Zelf treedt hij als voorzitter op in het vraag- en antwoordspel Het hangt aan de muur en tikt en Aetherforum.

Voor jonge socialisten houdt hij toespraken in de rubriek Vragen die ons bezighouden. Hij vertaalt veel hoorspelen en bespreekt toneelvoorstellingen in Artistieke staalkaart, een wekelijks programma dat hij samen met Rutger Schoute (muziek) en Max Dendermonde (literatuur) vorm geeft. Van Nierop voert de regie van literaire gelegenheidsprogramma’s, bijvoorbeeld met Kerstmis en 1 mei.

Hij vertaalt talrijke boeken uit het Engels en omgekeerd vertaalt hij Nederlandse inzendingen voor de Prix Italia naar het Engels.

Van 1945 tot 1958 zit hij voor de Partij van de Arbeid in de Hilversumse gemeenteraad. De laatste anderhalf jaar van zijn actieve loopbaan is hij programmaleider. De Belgische koning doet hem bij zijn afscheid in 1966 een hoge onderscheiding uitreiken vanwege zijn verdienste voor de Nederlandse taal.