Bert Haanstra

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Haanstra

NaamAlbert Haanstra
GeborenEspelo, 31 mei 1916
GestorvenHilversum, 23 oktober 1997
Functies documentairemaker, filmmaker
Bekend vanFanfare, Glas, Alleman, Zoo, Bij de beesten af
Periode actief1947-1995
Werkt samen metYtzen Brusse Piet van Moock Wim van der Velde
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Bert Haanstra in de media
Oeuvre van Bert Haanstra

Albert (Bert) Haanstra is een Nederlands filmregisseur, fotograaf en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Haanstra groeit op in verschillende plaatsen, maar voornamelijk in het Twentse Goor. Hij volgt de Rijkskweekschool in het nabije Hengelo en is enige tijd in opleiding bij een fotograaf. In 1934 gaat hij in Amsterdam werken als persfotograaf. In de oorlogsjaren doet hij de schilderopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haanstra is tijdens de Tweede Wereldoorlog als fotograaf werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf en neemt illegale klussen voor zijn rekening. Vanaf 1947 is Haanstra professioneel filmer.

Haanstra krijgt voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen. Met camerawerk voor de speelfilm Myrte en de demonen doet Haanstra ervaring op in Londense filmstudio's. In 1948 maakt hij zijn eerste film, De Muiderkring herleeft. Het onderwerp is de literaire kring die de dichter P.C. Hooft in de zeventiende eeuw om zich heen heeft verzameld in het Muiderslot. Met het lyrisch filmgedicht Spiegel van Holland (1951) wordt Haanstra tijdens het Filmfestival in Cannes onderscheiden met de Grand Prix. Zijn naam is gevestigd.

Voor zijn documentaire Glas krijgt hij in 1958 een Oscar. Zijn films Alleman (1963) en Bij de beesten af worden voor diezelfde prijs genomineerd. Deze films, alsmede De stem van het water, tonen Haanstra's specialiteit: het op een geestige wijze portretteren van de samenleving.

Haanstra is Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is getrouwd met Angenita (Nita) Wijtmans. Ze zijn samen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren.