Bert Kuizenga

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 25 okt 2013 om 07:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Bert Kuizenga groeit op in de allereerste straat van Emmeloord. Hij omschrijft zijn ouders als pioniers. Zijn vader is commissionair, handelt in vlas en richt een loonbedrijf op. Hij komt om het leven bij een auto-ongeluk als Bert nog maar anderhalf is. Hij wordt door zijn moeder en zijn oudere broer en zus met veel liefde grootgebracht.

Na zijn middelbare schoolperiode vertrekt hij naar Zwolle om aldaar de schildersschool te doen. Waar hij denkt dat het om een creatieve opleiding gaat, blijkt het een school voor vakwerklieden te zijn. Al gauw houdt hij het voor gezien, maar hij blijft wel wonen in Zwolle waar hij samen met een vriend werkt in een chipsfabriek. Daarna vertrekt Kuizenga naar Amsterdam om te studeren aan de Academie voor expressie door woord en gebaar, tegenwoordig de Hogeschool der Kunsten in Utrecht. Hij wordt opgeleid tot acteurdocent in het vak drama.


Acteur

Als acteur staat Kuizenga door de jaren heen vaak op het toneel en speelt in menig televisieserie. In 1981 is hij voor het eerst op televisie te zien in de serie Mata Hari. Hierop volgen nog enkele gastrollen, onder andere in Medisch Centrum West, Goede tijden, slechte tijden en Oppassen!!!. Een van zijn eerste grote rollen is Dokter Frits in de RTL4-serie Vrouwenvleugel. Het begint als een gastrol, maar al snel blijkt het personage populairder dan gedacht. Omdat de serie nog geschreven wordt terwijl de eerste afleveringen al worden uitgezonden, breidt schrijfster Marjan Berk het personage Dokter Frits uit tot een vaste rol. Waar gastacteurs per dag worden betaald krijgen vaste acteurs een maandsalaris. Omgerekend verdient een gastacteur dus meer per uur. Kuizenga weigert zijn gastrol om te zetten in een vaste rol tenzij hij per dag betaald wordt. Zo wordt hij de bestbetaalde acteur uit het eerste seizoen van Vrouwenvleugel. De opnames voor de serie vinden plaats in Luxemburg en dit blijkt lastig te combineren met zijn presentatiewerk. Hij geeft daarom te kennen niet te willen meedoen aan een tweede seizoen.

De TROS wil in de jaren negentig meer zendtijd besteden aan zelfgeproduceerde comedy. Kuizenga maakt hier gretig gebruik van en biedt aan om mee te werken aan dit plan. In 1995 speelt hij de hoofdrol in de comedy Ik ben je moeder niet. Jaren later krijgt hij de kans om mee te denken aan een nieuwe comedyserie, Verkeerd verbonden, waarin hij wederom de hoofdrol vertolkt.


TROS

Een vriend van Kuizenga is creatief directeur bij John de Mol Produkties en hij komt eind 1992 met een gouden tip. Ze zijn bezig met het opstarten van een datingprogramma en er worden screentests gehouden om een geschikte presentator te vinden. Hij raadt Kuizenga aan om zich hiervoor aan te melden. De screentest pakt gunstig uit en hij mag het programma Blind date presenteren. Dit betekent het begin van een carrière als televisiepresentator. Hij presenteert vanaf 1993 een reeks televisieprogramma’s voor de TROS waarvan Te land, ter zee en in de lucht en Lunch TV de bekendste zijn. Hoewel hij de voorkeur geeft aan praatprogramma’s, is hij naar eigen zeggen stukken beter in entertainment.

Eind 2006 zet hij een punt achter de samenwerking met de TROS. Hij wil graag weer op de planken staan en kiest er uiteindelijk voor om zijn contract niet te verlengen.


Verder

In de jaren na de TROS-periode staat Kuizenga weer op de planken met onder andere André van Duin, Joke Bruijs, Mary-Lou van Steenis en Frits Sissing. Naast zijn werk in het theater richt hij een eigen productiebedrijf op. Met dit bedrijf bedenkt hij televisieformats of onderdelen voor programma’s voor onder andere John de Mol. Zijn ervaring als presentator geeft hij via trainingen door aan jonge presentatoren en mensen uit het bedrijfsleven. In 2012 keert hij terug op televisie met het RTL7-programma Succesfactor.