Categorie:Dag van de Amateurfilm

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 13 jul 2016 om 09:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2004 - heden
Genreamateurfilm
LocatieHilversum, Brighton, Utrecht
OrganisatorStichting Amateurfilm,
South East Film & Video Archive (Brighton)
BijzonderheidSinds 2007 "te gast" bij het Nederlands Film Festival
Externe infoOfficiële website


Het belang van amateurfilms als onderdeel van het cultureel erfgoed is aan het begin van de ééntwintigste eeuw inmiddels onderkend. Historisch amateurmateriaal wordt steeds ingezet bij allerlei initiatieven zoals museale presentaties en televisieprogramma's. Een goed voorbeeld van hergebruik van amateurfilms is het televisieprogramma Andere tijden. Daarnaast worden amateurfilms gebruikt voor historisch onderzoek.

Twee archieven (het Stichting Smalfilmmuseum en het South East Film & Video Archive in Brighton, Engeland) hebben samen met de in 2004 opgerichtte Stichting Amateurfilm het initiatief genomen voor de jaarlijkse Dag van de Amateurfilm. De Dag is bedoeld om de belangstelling voor amateurfilms en de initiatieven daaromheen te stimuleren en om het publiek kennis te laten nemen van de resultaten. Sinds 2006 begint het programma 's ochtends met een forumdiscussie rond het centrale thema van de Dag. 's Middags worden filmproducties vertoond en presentaties gegeven vergezeld met beeldmateriaal.

Aanvankelijk is het de bedoeling om er een Europees evenement van te maken. Hoewel de buitenlandse connectie nooit helemaal is verdwenen, is de nadruk in de loop der jaren steeds meer op binnenlandse producties en projecten komen te liggen. Plannen om van de Dag van de Amateurfilm 2007 een tweedaagse internationale bijeenkomst te maken zijn met het plotseling overlijden van initiatiefnemer Henk Verheul komen te vervallen.

Na het overlijden van Verheul werkt een deels nieuw bestuur aan de voortzetting van de Dag van de Amateurfilm. Op uitnodiging van festival programmeur Herman de Wit wordt de Dag ondergebracht bij het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit blijkt een deels nieuw publiek te trekken en er wordt besloten om voorlopig bij het Film Festival te blijven.

De samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is belangrijk voor de Dag van de Amateurfilm. Sinds mei 2006 is de collectie opgebouwd door het Stichting Smalfilmmuseum bij het instituut ondergebracht. Dit betekent dat een deel van de programmering van de Dag afkomstig is uit de depots van Beeld en Geluid. Daarnaast biedt de Dag een podium voor nieuwe producties gemaakt met behulp van materiaal uit nieuw verworven collecties.

Edities

Dag van de Amateurfilm 2004 - Kijken met andere ogen

Dag van de Amateurfilm 2005

Dag van de Amateurfilm 2006 - Amateurfilm in de Europese regio

Dag van de Amateurfilm 2007 - Amateurfilm in de 21e eeuw

Dag van de Amateurfilm 2008 - Grenzeloze amateurfilms

Dag van de Amateurfilm 2009 - Zo slecht mooi zag je ze zelden!

Pagina’s in categorie "Dag van de Amateurfilm"

Deze categorie bevat de volgende 7 pagina’s, van de 7 in totaal.