Christine van Stralen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 16 feb 2010 om 11:54

Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:FotoGewenst.png
Christine van Stralen

NaamChristine van Stralen
GeborenRotterdam, 23 februari 1963
Functiesactrice
Bekend vanDunya & Desie, Spoorloos verdwenen
Periode actief1996-heden
Werkt samen metRobert Alberdingk Thym, Harm van Geel, Maryam Hassouni, Sanne Vogel, Eva van de Wijdeven

Christine van Stralen in de media
Oeuvre van Christine van Stralen

Vreemde mensen zijn authentiek en om die reden het meest fascinerend om te spelen, aldus Christine van Stralen. Dit verklaart haar keuze voor (toneel)figuren die niet zelden aan de rand van de afgrond staan en die hier op eigenzinnige wijze een positieve draai aan proberen te geven. Zo speelt ze een seksbeluste volumineuze dame in de bejubelde Mug-uitvoering van Zwaargewicht (2000) en valt ze op als moeder met een op hol geslagen fantasie in de voorstelling Cashville (2005).

Een getalenteerde actrice is volgens Christine in staat om mensen te raken door herkenbare emoties op geloofwaardige wijze over te dragen. Dat dit niet altijd even toegankelijk hoeft te zijn, bewijst haar karakteristieke speelwijze die af en toe sterk leunt op een mimische choreografie, zoals in ISTLOM? (Is There Life on Mars?) uit 2008. Door haar mime-opleiding is Christine erin gespecialiseerd verhalen uit te beelden door middel van gebaren.

Op televisie komt dit minder expliciet tot uitdrukking, maar wederom is haar keuze voor personages die de minder florissante kant van de samenleving vertegenwoordigen opmerkelijk. Zo is ze vanaf 2002 op de beeldbuis te bewonderen als de impulsieve en wispelturige moeder Monique in de hitserie Dunya & Desie.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste actrice in Dunya & Desie (2003)

Gouden Beeld voor beste dramaserie Dunya & Desie (2003)

Emmy Award, nominatie voor Dunya & Desie (2004)

VSCD Mimeprijs, nominatie voor de voorstelling Ik wil dat jij een beer wordt (2006)