Robert Alberdingk Thijm

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Robert Alberdingk Thym)

Robert Alberdingk Thijm is een van de meest gevraagde Nederlandse scenarioschrijvers aan het begin van de eenentwintigste eeuw.


Jeugd en opleiding

Het is niet altijd zijn droom geweest om schrijver te worden, maar hij is er wel van kleins af aan druk doende mee. Robert Alberdingk Thijm is al sinds hij kan spellen bezig met het verzinnen van korte verhaaltjes en gedichtjes. Na het beluisteren van een plaat van Toon Hermans, lijkt het hem wel wel wat om cabaretier te worden. Omdat hij plankenkoorts heeft en over weinig zangtalent beschikt, stort hij zich volledig op het schrijven.

Op het voortgezet onderwijs schrijft Robert teksten voor schoolcabaret en musicals en zet hij ideeën voor televisieseries op papier. Hoewel hij duidelijk ambities heeft om voor televisie te gaan schrijven – zijn schriftje met ideeën geeft hij niet voor niets de titel Aspiraties – gaat hij op twintigjarige leeftijd rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Dit rondt hij binnen zes jaar af, waarna hij toch terugkeert naar zijn grote passie.


Eerste werkervaringen

Tijdens de laatste fase van zijn studie krijgt Robert zijn eerste professionele klus: afleveringen schrijven voor In de Vlaamsche pot. Daar leert hij te schrijven voor acteurs en wat het vak daadwerkelijk inhoudt. "Schrijven draait om motieven, om wat mensen beweegt. Er moet een laag onder de tekst liggen waarmee de acteurs kunnen spelen", aldus Robert in een Volkskrant-interview. Kennelijk levert hij goed werk, want uiteindelijk mag hij voor drie seizoenen het scenario bedenken. Ondertussen houdt hij zich bezig met de jeugdserie Meneer Rommel en schrijft hij enkele afleveringen voor Flodder.

In 1997 schrijft Robert het scenario voor Zeeuws meisje, de veelgeprezen jeugdserie waarin baanbrekende special effects te zien zijn. Voor deze productie werkt Robert voor het eerst samen met regisseur Norbert ter Hall. Dit pakt zo goed uit dat ze sindsdien regelmatig de handen ineenslaan.

Zijn kennis over de opbouw van scenario’s deelt Robert met aspirantschrijvers aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Daar werkt hij vanaf 1997 tot 2000 als docent scenarioschrijven. Zijn beste advies aan scenaristen in opleiding is dat een goed script met hart en ziel tot stand komt. Bovendien is hij van mening dat een interessant plot pas ontstaat als de schrijver vanuit karakters werkt in plaats van andersom.


Inspiratiebronnen

Robert laat zich bij het schrijven inspireren door wereldberoemde kinderboekenschrijvers. Het is dus niet zo vreemd dat zijn oeuvre met name uit jeugdproducties bestaat. Dankzij het werk van onder meer Roald Dahl en Astrid Lindgren realiseert Robert op jonge leeftijd dat het leven niet zwart-wit is maar zoveel nuances kent. Dit probeert hij dan ook zoveel mogelijk in zijn scenario’s te verwerken.

Voor het scenario van de meervoudig bekroonde serie De Daltons put Robert uit eigen ervaringen. Net als in de serie groeit Robert op in een gezin waarin hij allerlei avonturen beleeft met zijn broers. Hij roept herinneringen op uit zijn jeugd om ook de huidige generatie kijkers herkenning te bieden. Dat het gezinsleven niet altijd lang leve de lol is weet Robert treffend te vangen in zijn verhalen. In het vervolg De Daltons, de jongensjaren worden opnieuw thema’s als rivaliteit, vriendschap en het ontdekken van een nieuwe wereld geschetst. De broers zijn inmiddels in de puberteit beland, waarin het een stuk minder eenvoudig aan toegaat dan zeven jaar geleden. Wie de beide series volgt, krijgt dan ook inzicht in de psychologische ontwikkeling van de hoofdkarakters.


Erkenning

Het succes blijft ook bij zijn collega’s niet onopgemerkt, wat ertoe leidt dat Jean van de Velde hem vraagt mee te werken aan All Stars. Onder het motto van: 'humor bestaat om jezelf en het leven te relativeren' schrijft Robert enkele afleveringen voor de serie, die volgens hem niet zozeer over voetbal gaat als wel over vriendschap en het "klein menselijk onvermogen".

Prijzen en onderscheidingen

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor De Daltons (1999)

Prix Jeunesse International in de categorie fictie voor 6-11 jaar voor De Daltons (2000)

Eervolle vermelding Nipkow Jury voor De Daltons (2000)

Grote Kinderkast televisieprijs in de categorie fictie voor De Daltons (2000)

Gouden Beeld in de categorie jeugd voor De Daltons (2000)

Zilveren Roos van Montreux voor beste comedy All Stars (2000)

Prix de la Presse Montreux voor All Stars (2000)

International Emmy Award voor beste drama All Stars (2000)

Zilveren Krulstaart voor beste televisiescenario De Daltons (2001)

Gouden Beeld voor beste comedy All Stars (2001)

Grolsch Filmprijs, nominatie voor Monte Carlo (2001)

Premios Ondas voor beste buitenlandse tv-serie Dunya & Desie (2002)

Gouden Kalf, nominatie voor beste Nederlandse tv-serie Dunya & Desie (2002)

Gouden Beeld voor beste dramaserie Dunya & Desie (2003)

Zilveren Krulstaart voor beste tv-scenario Dunya & Desie (2003)

Kinderkast vakjuryprijs in de categorie fictie voor Dunya & Desie (2004)

Prix Jeunesse International Award voor het beste programma in de categorie fictie 12-15 jaar voor Dunya & Desie (2004)

Emmy Award, nominatie in de categorie beste jeugdserie Dunya & Desie (2004)


Publicaties

De Daltons Jongensjaren (2010). Uitgeverij: FMB Uitgevers