Coen van Vrijberghe de Coningh: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Hij is overleden dus kan hij al deze dingen niet meer doen ---> Verleden tijd)
Regel 18: Regel 18:
  
  
'''Coen van Vrijberghe de Coningh''' is een Nederlands acteur die vooral bekend is geworden als Johnnie Flodder in de televisieserie ''[[Flodder]]''. Tijdens een feest waar gevierd wordt dat de opnamen voor het vijfde seizoen van deze serie zijn afgerond overlijdt hij plotseling aan een hartstilstand. Het laatste seizoen wordt in postuum uitgezonden.
+
'''Coen van Vrijberghe de Coningh''' was een Nederlands acteur die vooral bekend is geworden als Johnnie Flodder in de televisieserie ''[[Flodder]]''. Tijdens een feest waar gevierd werd dat de opnamen voor het vijfde seizoen van deze serie waren afgerond, overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Het laatste seizoen werd in postuum uitgezonden.
  
In 1977 maakt hij zijn grote televisiedebuut in het [[NCRV]] programma ''[[Showroom (televisieprogramma)|Showroom]]'' van als presentator bij het onderdeel ''de studiogasten'' wat hij blijft doen tot aan 1980.
+
In 1977 maakte hij zijn grote televisiedebuut in het [[NCRV]] programma ''[[Showroom (televisieprogramma)|Showroom]]'' als presentator bij het onderdeel ''de studiogasten'', wat hij bleef doen tot 1980.
  
Hij speelt verder in films als ''[[De kassière]]'' en ''[[De onfatsoenlijke vrouw]]'' van regisseur [[Ben Verbong]], de film "[[Alaska]]" van [[Mike van Diem]] en is hij op televisie te zien in "[[Pleidooi]]" , "[[In voor- en tegenspoed]]" en ''[[Zeeuws meisje]]''. Ook doet hij voice-over werk; zo is hij de stem van Buzz Lightyear in de Nederlandse versie van "Toy Story".
+
Hij speelde verder in films als ''[[De kassière]]'' en ''[[De onfatsoenlijke vrouw]]'' van regisseur [[Ben Verbong]], de film "[[Alaska]]" van [[Mike van Diem]] en was op televisie te zien in "[[Pleidooi]]" , "[[In voor- en tegenspoed]]" en ''[[Zeeuws meisje]]''. Ook deed hij voice-over werk; Zo is hij de stem van Buzz Lightyear in de Nederlands gersproken versie van "Toy Story".
  
Hiernaast werkt hij 5 jaar lang bij platenmaatschappij ''Bovema'' . Hij produceert platen van onder meer [[Jenny Arean]], [[Youp van 't Hek]] en Drukwerk. Zelf zit hij in de cabaret- muziekgroep ''The Shooting Party'' met [[Han Oldigs]] en [[Theo Nijland]] waarmee hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het Beste Nederlandstalige theaterlied uit 1995 wint.
+
Hiernaast werkte hij 5 jaar lang bij platenmaatschappij ''Bovema'' . Hij produceerde platen van onder meer [[Jenny Arean]], [[Youp van 't Hek]] en Drukwerk. Zelf zat hij in de cabaret- muziekgroep ''The Shooting Party'' met [[Han Oldigs]] en [[Theo Nijland]], waarmee hij de Annie M.G. Schmidt-prijs 1995 won voor het Beste Nederlandstalige theaterlied.
  
In het jaar van overlijden speelt hij nog kort in de musical ''Eindeloos'', samen met onder meer [[Liesbeth List]], [[Najib Amhali]] en [[Lottie Hellingman]]. Deze musical loopt echter maar kort vanwege financiële problemen en het faillissement van het productiebureau.
+
In het jaar van overlijden speelde hij nog kort in de musical ''Eindeloos'', samen met onder meer [[Liesbeth List]], [[Najib Amhali]] en [[Lottie Hellingman]]. Deze musical liep echter maar kort, vanwege financiële problemen en het faillissement van het productiebureau.

Versie van 11 apr 2010 om 13:56

NaamCoenraad Lodewijk Dirk (Coen) van Vrijberghe de Coningh
GeborenAmsterdam, 12 november 1950
GestorvenAlmere, 15 november 1997
Functiesacteur, presentator en producer
Bekend vanFlodder, Kats & Co, Pleidooi
Periode actief1977 - 1997
Werkt samen metNelly Frijda, Han Oldigs, Aad van den Heuvel, Liesbeth List, Mike van Diem, Ben Verbong en Stefan de Walle
Triviawas bevriend met Robert ten Brink en had een vriendin Wivineke van Groningen.Coen van Vrijberghe de Coningh was een Nederlands acteur die vooral bekend is geworden als Johnnie Flodder in de televisieserie Flodder. Tijdens een feest waar gevierd werd dat de opnamen voor het vijfde seizoen van deze serie waren afgerond, overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Het laatste seizoen werd in postuum uitgezonden.

In 1977 maakte hij zijn grote televisiedebuut in het NCRV programma Showroom als presentator bij het onderdeel de studiogasten, wat hij bleef doen tot 1980.

Hij speelde verder in films als De kassière en De onfatsoenlijke vrouw van regisseur Ben Verbong, de film "Alaska" van Mike van Diem en was op televisie te zien in "Pleidooi" , "In voor- en tegenspoed" en Zeeuws meisje. Ook deed hij voice-over werk; Zo is hij de stem van Buzz Lightyear in de Nederlands gersproken versie van "Toy Story".

Hiernaast werkte hij 5 jaar lang bij platenmaatschappij Bovema . Hij produceerde platen van onder meer Jenny Arean, Youp van 't Hek en Drukwerk. Zelf zat hij in de cabaret- muziekgroep The Shooting Party met Han Oldigs en Theo Nijland, waarmee hij de Annie M.G. Schmidt-prijs 1995 won voor het Beste Nederlandstalige theaterlied.

In het jaar van overlijden speelde hij nog kort in de musical Eindeloos, samen met onder meer Liesbeth List, Najib Amhali en Lottie Hellingman. Deze musical liep echter maar kort, vanwege financiële problemen en het faillissement van het productiebureau.