Coen van Vrijberghe de Coningh

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Samba-boy (Overleg | bijdragen) op 11 apr 2010 om 13:56 (Hij is overleden dus kan hij al deze dingen niet meer doen ---> Verleden tijd)

Ga naar: navigatie, zoeken
NaamCoenraad Lodewijk Dirk (Coen) van Vrijberghe de Coningh
GeborenAmsterdam, 12 november 1950
GestorvenAlmere, 15 november 1997
Functiesacteur, presentator en producer
Bekend vanFlodder, Kats & Co, Pleidooi
Periode actief1977 - 1997
Werkt samen metNelly Frijda, Han Oldigs, Aad van den Heuvel, Liesbeth List, Mike van Diem, Ben Verbong en Stefan de Walle
Triviawas bevriend met Robert ten Brink en had een vriendin Wivineke van Groningen.Coen van Vrijberghe de Coningh was een Nederlands acteur die vooral bekend is geworden als Johnnie Flodder in de televisieserie Flodder. Tijdens een feest waar gevierd werd dat de opnamen voor het vijfde seizoen van deze serie waren afgerond, overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Het laatste seizoen werd in postuum uitgezonden.

In 1977 maakte hij zijn grote televisiedebuut in het NCRV programma Showroom als presentator bij het onderdeel de studiogasten, wat hij bleef doen tot 1980.

Hij speelde verder in films als De kassière en De onfatsoenlijke vrouw van regisseur Ben Verbong, de film "Alaska" van Mike van Diem en was op televisie te zien in "Pleidooi" , "In voor- en tegenspoed" en Zeeuws meisje. Ook deed hij voice-over werk; Zo is hij de stem van Buzz Lightyear in de Nederlands gersproken versie van "Toy Story".

Hiernaast werkte hij 5 jaar lang bij platenmaatschappij Bovema . Hij produceerde platen van onder meer Jenny Arean, Youp van 't Hek en Drukwerk. Zelf zat hij in de cabaret- muziekgroep The Shooting Party met Han Oldigs en Theo Nijland, waarmee hij de Annie M.G. Schmidt-prijs 1995 won voor het Beste Nederlandstalige theaterlied.

In het jaar van overlijden speelde hij nog kort in de musical Eindeloos, samen met onder meer Liesbeth List, Najib Amhali en Lottie Hellingman. Deze musical liep echter maar kort, vanwege financiële problemen en het faillissement van het productiebureau.