De gemiste kans: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(10 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 2002
| periode = 2002
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&searchID=195872&columnorderid=-1&orderby=1&itemsOnPage=10&defsortcol=12&defsortby=2&pvname=personen&pis=expressies;selecties&startrow=1&resultitemid=2&nrofresults=174&verityID=/10961/10961/10961/13790@expressies Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=gemiste%20kans Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[2000-2009]]
| decennia = [[:category:2000-2009| 2000-2009]]
| lengte =49’09
| lengte =49’09"
| medium = televisie
| medium = televisie
}}
}}
Regel 12: Regel 12:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
De aflevering De gemiste kans is een onderdeel van het [[VPRO]] programma [[Tegenlicht]]. Deze informatieve documentaire geregisseerd door Jos Wassink staat in het teken van de genetische gemanipuleerde stier Herman. Stier Herman komt in 1990 op de wereld door de ‘maker’ Herman de Boer. De stier is toonaangevend op het gebied van biotechnologie. Het zou de grote doorbraak moeten worden voor biotechnologie in Nederland. De bedoeling van de genetisch gemanipuleerde stier is het produceren van eiwitten in de melk van zijn vrouwelijke nakomelingen. Deze eiwitten zouden verwerkt kunnen worden in medicijnen.  In de gemiste kans komt ter sprake waarom Nederland niet toonaangevend is geworden op het gebied van biotechnologie.


Deze documentaire blikt terug op de gebeurtenissen vanaf de geboorte van stier Herman in 1990 tot aan het faillissement van Pharming in 2002. Herman de Boer ontdekt in Amerika de mogelijkheid tot het maken van medicinale eiwitten in koeienmelk. Wanneer hij weer in Nederland arriveert, krijgt hij weinig reacties op zijn ontdekking tot de geboorte van de stier Herman. Biotech bedrijf Pharming en Nutricia  ondersteunen het onderzoek naar medicijnen en naar het voedingsupplement voor babyvoeding. De dierenbescherming neemt hierbij een standpunt in tegen het onderzoek van Pharming. Voor de maatschappelijke bewustwording probeert de dierenbescherming steun te zoeken bij de overheid. In 1992 wordt hierdoor de ethische commissie Schroten opgericht. Deze commissie geeft een verdeeld advies aan de minister van landbouw. Hierdoor geeft de minister toestemming voor het onderzoek van Pharming. Na interne problemen bij Pharming wordt het contract tussen Pharming en Nutricia doorgelekt naar de dierenbescherming. Hierdoor begint het proces van voor af aan en wordt duidelijk dat tijdens het eerste proces de minister niet op de hoogte was van dit contract. De dierenbescherming onderneemt allerlei acties, waardoor het vele dierenliefhebbers achter zich schaart. Uiteindelijk zorgt dit uitlekken voor de ondergang van Pharming en de gemiste kans voor Nederland in de wereld van transgene producties.  
Documentaire van [[Jos Wassink]] uitgezonden als onderdeel van ''[[Tegenlicht]]''. De informatieve documentaire staat in het teken van de genetische gemanipuleerde stier Herman. In ''De gemiste kans'' komt ter sprake waarom Nederland niet toonaangevend is geworden op het gebied van biotechnologie. Er wordt teruggeblikt op gebeurtenissen vanaf de geboorte van stier Herman in 1990 tot aan het faillissement van Pharming in 2002.


Dit terugblikken gebeurt via diverse interviews met onder andere medewerkers van Pharming, Nutricia, De Dierenbescherming, Genzyme, een ethicus en de minister van Landbouw. Daarnaast bevat de documentaire beelden metbetrekking tot biotechnologie. Hierdoor wordt er door [[Jos Wassink]] een compleet beeld geschetst over deze maatschappelijke kwestie in Nederland en wordt duidelijk waarom Nederland op het gebied van biotechnologie een 'kans' toonaangevend te zijn heeft gemist.


De gemiste kans bevat interviews over biotechnologie met:
===Makers===
Herman de Boer –uitvinder stier Herman
 
Hans van der Wielen – ex -directeur Nutricia
 
Arnold Reuser - biochemicus Erasmus Universiteit
 
Paul Krimpenfort - ex-medewerker Pharming


Michiel Linskens - ex-medewerker Dierenbescherming
Regie [[Jos Wassink]]


Tjard de Cock Buning – ethicus
Research [[Ger Wieberdink]]
 
Piet Bukman - ex-minister van Landbouw
 
George Hersbach - ex-directeur Pharming
 
Rein Strijker - directeur Pharming; 
 
Henri Termeer - directeur Genzyme
 
 
===Makers===
Regie: Jos Wassink


Research: Ger Wieberdink
Productie [[Anneke Uitendaal]], [[Nicoline Tania]]


Productie: Anneke Uitendaal / Nicoline Tania
Eindredactie [[Peter van Ingen]], [[Frank Wiering]]


Eindredactie: Peter van Ingen / Frank Wiering
----


[[category:Productielijst G|gemiste kans, De]]  
[[category:Productielijst G|Gemiste kans, De]]  
[[category:documentaire]]
[[category:documentaire|Gemiste kans, De]]
[[category:2000-2009]]
[[category:2000-2009|Gemiste kans, De]]

Huidige versie van 20 okt 2010 om 12:04

Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia 2000-2009
Lengte49’09"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Documentaire van Jos Wassink uitgezonden als onderdeel van Tegenlicht. De informatieve documentaire staat in het teken van de genetische gemanipuleerde stier Herman. In De gemiste kans komt ter sprake waarom Nederland niet toonaangevend is geworden op het gebied van biotechnologie. Er wordt teruggeblikt op gebeurtenissen vanaf de geboorte van stier Herman in 1990 tot aan het faillissement van Pharming in 2002.

Dit terugblikken gebeurt via diverse interviews met onder andere medewerkers van Pharming, Nutricia, De Dierenbescherming, Genzyme, een ethicus en de minister van Landbouw. Daarnaast bevat de documentaire beelden metbetrekking tot biotechnologie. Hierdoor wordt er door Jos Wassink een compleet beeld geschetst over deze maatschappelijke kwestie in Nederland en wordt duidelijk waarom Nederland op het gebied van biotechnologie een 'kans' toonaangevend te zijn heeft gemist.

Makers

Regie Jos Wassink

Research Ger Wieberdink

Productie Anneke Uitendaal, Nicoline Tania

Eindredactie Peter van Ingen, Frank Wiering