De verovering van de wereld: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(24 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 2000
| periode = 2000
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Verovering Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=de%20verovering%20van%20de%20wereld%20DNW Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info = [[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]
| aanvullende_info = [[Aanvullende informatie: De verovering van de wereld|Aanvullende informatie]]
| genre = documentaire
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia = 2000-2009
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| medium = televisie
| medium = televisie
| lengte = 50’31
| lengte = 50’31
| externe_info =
| externe_info = [http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3070602/  VPRO: DNW Globalisering]
}}
}}


[[Afbeelding:Globalisatie.jpg]]
<br clear='all'>
 


===Beschrijving===
===Beschrijving===


Onder constructie .....
''De verovering van de wereld'' is vertoond in het kader van ''[[DNW]] (De Nieuwe Wereld: Rooksignalen uit de nieuwe wereld)'' van de [[VPRO]]. In deze eerste uitzending van het thema 'globalisering' laten zes deskundigen hun licht schijnen over het fenomeen globalisering. Het is als het ware een handleiding en inleiding voor het vervolg van dit [[DNW]]-thema, wat bestaat uit een vierluik. Ze bespreken hierin dan ook wat heb eigenlijk betekent en wie het woord gebruikt, hoe het komt dat er voor- en tegenstanders zijn en wat het met zich mee heeft gebracht voor verschillende landen in de vorm van een betoog.
 
'De Verovering van de Wereld' is vertoond in het kader van DNW (De Nieuwe Wereld: Rooksignalen uit de nieuwe wereld) van de [[VPRO]]. In deze eerste uitzending van het thema 'globalisering' laten zes deskundigen hun licht schijnen over het fenomeen globalisering. Het is als het ware een handleiding en inleiding voor het vervolg van dit DNW thema, wat bestaat uit een vierluik. Ze bespreken hierin dan ook wat heb eigenlijk betekent en wie het woord gebruikt, hoe het komt dat er voor- en tegenstanders zijn en wat het met zich mee heeft gebracht voor verschillende landen in de vorm van een betoog.
   
   
In de eerste aflevering zijn de volgende mensen dan ook geïnterviewd:
Het gesproken materiaal is gecombineerd met beeldmateriaal dat uit het archief komt en met beeldmateriaal uit allerlei 'alternatieve' bronnen. Er volgen beelden van derde wereldlanden, maar ook van rellen die door de globalisatie tot stand zijn gekomen uit ontevredenheid, en commercials van de Wereldbank en IMF. Dit vierluik toont een kleiner wordende wereld waarin afstanden soms groter lijken dan ooit.
anti-globaliseringsactivistes Vandana Shiva (India, natuurkundige en filosofe) en Lori Wallach (USA, juriste), de Duitser Peter Woicke (Wereldbank, investeringsbankier), de Amerikaan Michael Mussa (IMF, econoom) en Joseph Stiglitz (USA, ex vice-president van de Wereldbank en econoom), Kenneth Fisher (belegger) en politiek filosoof John Gray. Hij was ooit adviseur van Margaret Thatcher, maar is inmiddels een verklaard tegenstander van de zegeningen van het vrije marktdenken.
 
Met deze interviews ging George Brugmans vervolgens aan de slag. In de montage is het gesproken materiaal gecombineerd met beeldmateriaal dat grotendeels uit het archief van DNW komt en met beeldmateriaal uit allerlei 'alternatieve' bronnen. Er volgen beelden van derde wereldlanden, maar ook van rellen die door de globalisatie tot stand zijn gekomen uit ontevredenheid, en commercials van de Wereldbank en IMF. Dit vierluik toont een kleiner wordende wereld waarin afstanden soms groter lijken dan ooit.
 
'''Twee quotes van John Gray uit de aflevering:'''
 
"We moeten af van een simpele opvatting van globalisering om inzicht te krijgen in hoe globalisering eigenlijk werkt. We moeten inzien dat ’t heel paradoxale gevolgen kan hebben. Het kan de economische ongelijkheid zowel vergroten als verkleinen. Het kan heftige fundamentalistische reacties oproepen. Dat is ook gebeurd, in ’t Midden –Oosten en elders. Nationalistische gevoelens kunnen zowel heropleven als doodbloeden. Globalisering op zichzelf legt niet overal één cultuur of één vorm van kapitalisme op.  Het doet nieuwe economische modellen ontstaan en verandert oude, inclusief ’t Amerikaanse kapitalisme."
 
"Het belangrijkste inzicht met betrekking tot globalisering is dat ’t een onbeheersbaar proces is. Net als industrialisatie."
 
 
De Verovering van de Wereld is op zondag 12 november 2000 om 21:40 uur uitgezonden op Nederland 3.
 
 
[[Afbeelding:DNWicoon.jpg]]
 
 


===Makers===
===Makers===


Samenstelling: [[George Brugmans]]
Samenstelling [[George Brugmans]]
 
Montage: [[Marc Bechtold]] en [[JP Luijsterburg]]
 
Camera: [[Melle van Essen]], [[Alexander Oey]], [[George Brugmans]], [[Marc Homs]], [[Joost van Herwijnen]] e.a.
 
Research: [[William de Bruijn]] en [[Ilze Praagman]]
 
Interviews: [[IJsbrand van Veelen]]
 
Camera/geluid interviews: [[Alexander Oey]]
 
 
'''Met dank aan:'''
 
[[Indymedia]] (Han Soete, Michael Eisenmenger)
 
The imf video project
 
 
'''De Nieuwe Wereld:'''
 
Redactie: [[Fleur Amesz]], [[William de Bruijn]], [[Bregtje van der Haak]], [[Marije Meerman]], [[Gijs Meijer Swantee]], [[Hans Otten]], [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]], [[Rob Schröder]] en [[IJsbrand van Veelen]]
 
Webredactie: [[Stan van Engelen]]
 
Productie: [[Odette Toeset]], [[Yvonne Rave]] en [[Alex Klippel]]
 
Eindredactie: [[George Brugmans]] en [[Frank Wiering]]
 
 
 
[[Afbeelding:globalisationpicture.jpg]]
 
 
 
===Achtergrondinformatie===
 
Als gevolg van deze serie is er door Billy Gunterman een artikel geschreven. Hij vertelt in het kort waar alle afleveringen over gaan en hij geeft hier ook zijn eigen mening over. Het is een inleidend artikel in het tijdschrift Geografie over de eerste vier uitzendingen van deze reeks. Volgens hem brengt de VPRO de globalisering knap in beeld. Hier volgt een indicatie van zijn artikel van maart 2001.
 
"De VPRO is met het programma Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld (DNW) de enige omroep in Nederland die grote thema-uitzendingen durft te verzorgen over complexe onderwerpen. Afgelopen november bracht DNW vier uitzendingen van elk een uur over het thema globalisering: een inleiding en drie casestudies. Hoe belangwekkend zijn deze producties voor een geïnteresseerd geograaf? " Zo begint hij zijn artikel.
 
Vervolgens bespreekt hij de delen één voor één. Met name de inhoud en wat er in verteld wordt. Zo zegt hij dat in het eerste deel (de hierboven genoemde aflevering) van deze reeks de kijker in het diepe wordt gegooid. Dit komt door dat het thema ten eerste complex zou zijn en ten tweede door de vorm waarin het programma is gegoten. Er volgen vele uitspraken uit interviews en het is niet één lopend verhaal. Verder wordt in verschillende vensters om de geïnterviewden heen archiefmateriaal vertoond, wat afleidend werkt.
 
Het tweede deel "Een bank, twee werelden" gaat over de armoede in Uganda en hoe de Wereldbank daarmee om gaat.
Gunterman zegt dan ook "In deze uitzending wordt zonneklaar hoe armoedebestrijding werkt, of beter gezegd niet werkt."
 
Het derde deel "Keten van liefde" gaat over drie vrouwen uit de Filippijnen die andermans kinderen verzorgen als au pair in Rome en Den Haag. Volgens Gunterman is deze uitzending over globalisering de meest "concrete en invoelbare".


Over deel vier "ERT: de roergangers van Europa" kan je meer informatie vinden bij [[De Club]].
Montage [[Marc Bechtold]] en [[JP Luijsterburg]]


Camera [[Melle van Essen]], [[Alexander Oey]], [[George Brugmans]], [[Marc Homs]], [[Joost van Herwijnen]]


De website van VPRO over DNW (dwn.vpro.nl) geeft op ieder programma achtergrondinformatie in de vorm van dossiers en dergelijke. De vier afleveringen hebben ieder een eigen pagina met vele uitgebreide informatiepagina's over het betreffende onderwerp. [http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3070602/items/4196401/ Meer informatie]
Research [[William de Bruijn]], [[Ilze Praagman]]


Het artikel van Billy Gunterman is te lezen in [http://www.vpro.nl/attachment.db/geografie_globalisering.html?5457814 Artikel Geografie Globalisering]. Je moet hem wel opslaan.
Interviewer  [[IJsbrand van Veelen]]


En de uitzending is via deze link te bekijken: [http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3070602/media/13702308/ De uitzending]
Camera/geluid interviews [[Alexander Oey]]


Redactie [[Fleur Amesz]], [[William de Bruijn]], [[Bregtje van der Haak]], [[Marije Meerman]], [[Gijs Meijer Swantee]], [[Hans Otten]], [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]], [[Rob Schröder]], [[IJsbrand van Veelen]]


Zo heeft ook Han Lips een artikel geschreven in Het Parool wat op 13 november 2000 geplaatst werd. Volgens Lips had je het beter op de computer kunnen bekijken aangezien vele deskundigen tal van vragen over globalisering beantwoordde in een hoog tempo. Verder stelt hij ook dat de kijker de tekst zou uitprinten en met een accentueerstift nog eens na zou lezen, omdat het in zijn woorden "een soort hoorcollege from hell" was. Dit kwam door het tempo en doordat het beeld opgedeeld was in vlakken, waarbij ook nog eens informatie over de spreker verscheen in een balk boven in beeld.
Webredactie [[Stan van Engelen]]


Over het algemeen was deze eerste aflevering van deze serie dus niet goed ontvangen door de hectische beelden en taalgebruik. Deze inleidende aflevering had bij nader inzien, gezien vanuit deze twee bronnen, op een andere manier opgezet moeten worden.
Productie [[Odette Toeset]], [[Yvonne Rave]],[[Alex Klippel]]


Eindredactie [[George Brugmans]], [[Frank Wiering]]


[[category:Documentaire|verovering van de Wereld, de]]
----
[[category:2000-2009|verovering van de Wereld, de]]
[[category:Producties|verovering van de Wereld, de]]


<br clear="all" />
[[category:Documentaire|Verovering van de wereld, de]]
--[[Gebruiker:ImmyVerdonschot|ImmyVerdonschot]] 30 sep 2008 15:00 (CEST) Immy Verdonschot
[[category:2000-2009|Verovering van de wereld, de]]
[[category: Productielijst V|Verovering van de wereld, de]]

Huidige versie van 10 nov 2010 om 13:09

Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50’31
Mediumtelevisie
Aanvullende informatieAanvullende informatie
Externe infoVPRO: DNW Globalisering


Beschrijving

De verovering van de wereld is vertoond in het kader van DNW (De Nieuwe Wereld: Rooksignalen uit de nieuwe wereld) van de VPRO. In deze eerste uitzending van het thema 'globalisering' laten zes deskundigen hun licht schijnen over het fenomeen globalisering. Het is als het ware een handleiding en inleiding voor het vervolg van dit DNW-thema, wat bestaat uit een vierluik. Ze bespreken hierin dan ook wat heb eigenlijk betekent en wie het woord gebruikt, hoe het komt dat er voor- en tegenstanders zijn en wat het met zich mee heeft gebracht voor verschillende landen in de vorm van een betoog.

Het gesproken materiaal is gecombineerd met beeldmateriaal dat uit het archief komt en met beeldmateriaal uit allerlei 'alternatieve' bronnen. Er volgen beelden van derde wereldlanden, maar ook van rellen die door de globalisatie tot stand zijn gekomen uit ontevredenheid, en commercials van de Wereldbank en IMF. Dit vierluik toont een kleiner wordende wereld waarin afstanden soms groter lijken dan ooit.

Makers

Samenstelling George Brugmans

Montage Marc Bechtold en JP Luijsterburg

Camera Melle van Essen, Alexander Oey, George Brugmans, Marc Homs, Joost van Herwijnen

Research William de Bruijn, Ilze Praagman

Interviewer IJsbrand van Veelen

Camera/geluid interviews Alexander Oey

Redactie Fleur Amesz, William de Bruijn, Bregtje van der Haak, Marije Meerman, Gijs Meijer Swantee, Hans Otten, Olaf Oudheusden, Ilze Praagman, Rob Schröder, IJsbrand van Veelen

Webredactie Stan van Engelen

Productie Odette Toeset, Yvonne Rave,Alex Klippel

Eindredactie George Brugmans, Frank Wiering