Edwin zoekt Fortuyn: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2012 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Edwin%20zoekt%20Fortuyn Beeld en G...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 16: Regel 16:
=== Beschrijving ===
=== Beschrijving ===


Achtdelige dramaserie over een lijnbus die op een dag explodeert, waarna de passagiers van die bus en andere betrokkenen met terugwerkende kracht worden gevolgd tot aan de fatale dag. Lijnbus 32 verongelukt vlak voor het gerechtsgebouw in Amsterdam, waar op dat moment een belangrijke rechtse politicus moet getuigen in een zaak van een Antilliaanse vrouw.
Vierdelige reportageserie waarin Edwin Fortuyn op zoek gaat naar de vele gezichten van zijn oom, de politicus Pim Fortuyn die op 6 mei 2002 is vermoord. Samen met presentator [[Art Rooijakkers]] gaat Edwin in de Daimler met chauffeur van Fortuyn op zoek naar diens nalatenschap en drijfveren. Onderweg spreken zij met familie, vrienden, collega's, mede- en tegenstanders van Fortuyn, zoals vastgoedman en presentator [[Harry Mens]], parlementair verslaggever [[Wouke van Scherrenburg]] en advocaat Gerard Spong.
In de weken voorafgaand aan het drama, ziet de kijker hoe de verschillende personages worstelen met maatschappelijke angst en vooroordelen. De Marokkaanse jongens Nadir en Omar zijn het zat om altijd aangewezen te worden als dader van kleine vergrijpen en besluiten 'de maatschappij' een lesje te leren. Ze planten een nepbom op het stadhuis, waarna de gevolgen voor de stad en het hele land niet meer te overzien zijn. George, de overbuurman van Nadir, denkt dat hij een terrorist is en waarschuwt zijn oude voetbalpupil Hein die bij de binnenlandse veiligheidsdienst werkt.
Ook wordt een blik gegund in het seksleven van Pim Fortuyn, die in Rotterdam graag de wat ruigere homobars heeft gefrequenteerd.  
Stanley Pinedo is een eerlijke echtgenoot en vader en werkzaam als monteur van beveiligingsapparatuur. Hij wordt er van verdacht inbraken te hebben gepleegd bij de huizen die hij beveiligt. Stanley is ervan overtuigd dat zijn huidskleur daarbij een rol speelt. Stanleys echtgenote Zaida werkt als grimeuse bij tv-presentator Klaas Kroon en komt zo op het pad van de extreem-rechtse politicus Thomas Zwart. Hij worstelt met het feit dat hij voortdurend beveiligd moet worden en schiet Zaida te hulp wanneer ze door skinheads wordt mishandeld. Klaas is getrouwd met beeldend kunstenares Alida, die een harttransplantatie moet ondergaan. Ze wil van Klaas scheiden.


De serie is een samenwerkingsverband tussen [[KRO]] en [[NCRV]], naar een idee van Maarten Treurniet en Carel Donck.
Opvallend is het gesprek dat Edwin Fortuyn in aflevering drie heeft met Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Weken voor de uitzending wordt er door de advocaten van Van der G. gedreigd met een kort geding jegens de [[AVRO]] indien zij het gesprek uitzenden. Zover komt het echter niet.
 
De serie ''Edwin zoekt Fortuyn'' borduurt voort op de eerder uitgezonden reeks ''[[Lola zoekt Brood]]'', waarin Lola Brood samen met Rooijakkers op zoek gaat naar de man achter haar vader [[Herman Brood]].


=== Makers ===
=== Makers ===


Scenarioschrijver [[Marnie Blok]], [[Karen van Holst Pellekaan]], [[Maarten Lebens]]
Presentatie [[Art Rooijakkers]]
 
Eindredactie [[Brigitte Baake]] (KRO)
 
Eindredactie [[Gemma Derksen]] (NCRV)
 
Producent [[Frans van Gestel]], [[Idse Grotenhuis]]
 
Gedelegeerd producent [[Vera Jennes]]
 
Uitvoerend producent [[Alexander Blaauw]]
 
Producer drama [[Marga Visser]] (KRO)
 
Productiemanager [[Marcel Sleeuwenhoek]] (NCRV)
 
Productieleiding [[Sjors op den Kelder]]
 
Camera [[Jan Moeskops]]
 
Regisseur [[Maarten Treurniet]]
 
Muziek [[Tom Holkenborg]]
 
[[KRO]]/[[NCRV]]
 
===Cast===
 
Hein van Vlijmen [[Waldemar Torenstra]]
 
Ibn Hassan [[Mohammed Azaay]]
 
Philip van Henegouwen [[Hans Kesting]]
 
George [[Marcel Musters]]
 
Nadir [[Aziz Akazim]]
 
Omar [[Annouar Ennali]]
 
Tamara [[Sigrid ten Napel]]
 
Martin Schoots [[Gijs Scholten van Aschat]]
 
Thomas de Zwart [[Reinout Bussemaker]]
 
Saskia [[Maartje Remmers]]
 
Zaida Pinedo [[Leona Philippo]]
 
Stanley Pinedo [[Steve Hooi]]
 
Melvin Pinedo [[Orlando do Brito]]
 
Dennis [[Tobias Nierop]]
 
Pauline [[Charlie Chan Dagelet]]
 
Alina Rood [[Elsie de Brauw]]
 
Klaas Kroon [[Peter Blok]]
 
Mevrouw Lien Teunissen [[Annemarie Prins]]
 
Meneer Albert Teunissen [[Eric van der Donk]]
 
François [[Porgy Franssen]]
 
Marcia Pinedo [[Maureen Tauwnaar]]
 
Mohammed, oom van Nadir [[Mahjoub Benmoussa]]


David van Ommeren [[Jeroen Willems]]
Productie [[Lotte Rijnsent]]


Nieuwslezer [[Jeroen Overbeek]]
[[IDTV]]/[[AVRO]]


Weerman [[Marco Verhoef]]


----
----




[[Category: drama]]
[[Category: reportage|Edwin zoekt fortuyn]]


[[Category: 2010-2019]]
[[Category: 2010-2019|Edwin zoekt fortuyn]]


[[Category: productielijst L]]
[[Category: productielijst E|Edwin zoekt fortuyn]]

Huidige versie van 19 mrt 2012 om 07:21

Periode2012
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereportage
Decennia2010-2019
Lengte45'
Mediumtelevisie
TriviaTrivia


Beschrijving

Vierdelige reportageserie waarin Edwin Fortuyn op zoek gaat naar de vele gezichten van zijn oom, de politicus Pim Fortuyn die op 6 mei 2002 is vermoord. Samen met presentator Art Rooijakkers gaat Edwin in de Daimler met chauffeur van Fortuyn op zoek naar diens nalatenschap en drijfveren. Onderweg spreken zij met familie, vrienden, collega's, mede- en tegenstanders van Fortuyn, zoals vastgoedman en presentator Harry Mens, parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg en advocaat Gerard Spong. Ook wordt een blik gegund in het seksleven van Pim Fortuyn, die in Rotterdam graag de wat ruigere homobars heeft gefrequenteerd.

Opvallend is het gesprek dat Edwin Fortuyn in aflevering drie heeft met Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Weken voor de uitzending wordt er door de advocaten van Van der G. gedreigd met een kort geding jegens de AVRO indien zij het gesprek uitzenden. Zover komt het echter niet.

De serie Edwin zoekt Fortuyn borduurt voort op de eerder uitgezonden reeks Lola zoekt Brood, waarin Lola Brood samen met Rooijakkers op zoek gaat naar de man achter haar vader Herman Brood.

Makers

Presentatie Art Rooijakkers

Productie Lotte Rijnsent

IDTV/AVRO