Elleke van Doorn

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 20 feb 2013 om 09:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Elleke van Doorn (1995)

NaamElleke van Doorn
GeborenHilversum, 9 oktober 1945
Functiespresentator, nieuwspresentator
Bekend vanNOS Journaal, Business update
Periode actief1969-2006
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Elleke van Doorn in de media
Oeuvre van Elleke van Doorn

Elleke van Doorn groeit op in Hilversum, maar vertrekt voor haar studie Engels naar Utrecht. Ze loopt stage in Ierland en Engeland en werkt daar als au pair. Na twee jaar houdt ze het voor gezien en besluit een open sollicitatie te sturen naar de NCRV. Ze wordt aangenomen bij de actualiteitenrubriek Hier en Nu als produktie- en regieassistente. Nog geen jaar later krijgt ze de kans aangeboden om intern te worden opgeleid als redacteur/verslaggever bij Hier en Nu radio. Ze doet algemene verslaggeving in Nederland en daarbuiten, waaronder verslag van de treinkaping, de bezetting van de Indonesische ambassade, de Maagdenhuisrellen, vliegtuigkapingen, en de VH-bevolkingsconferentie in Boekarest. Op den duur richt Van Doorn haar aandacht meer op gezondheidszorg en ethiek en maakt ze documentaires over deze thema’s. Ze blijft betrokken bij Hier en Nu radio vooral als presentator en eindredakteur.


NOS Journaal

Als het NOS Journaal in 1985 duopresentatie invoert, wordt ze door oud-Hier en Nu collega Noortje van Oostveen getipt als potentiële medepresentator. Ze is na zestien jaar radio wel toe aan een nieuwe uitdaging. De komende twaalf jaar blijft ze een van de vaste gezichten van het Journaal. Haar radio-ervaring komt hierbij goed van pas, al is dit volgens haar niet te vergelijken met televisie. “Bij de radio doe je alles zelf: als er iets gebeurt, pak je de telefoon om te gaan interviewen. Bij televisie komt dan eerst veel kijken aan techniek.” Ten tijde van de Golfoorlog maakt ze naar eigen zeggen een beetje ‘radio-televisie’, tijdens de vele nachtuitzendingen. Een van de fragmenten die Van Doorn nog altijd bijblijven, is het beeld van een meisje dat na een aardbeving in Colombia en de daaropvolgende vloedgolf steeds verder de modder inzakt en niet gered kan worden. Dat duurt dagenlang en iedere dag komen nieuwe beelden binnen van een kind dat steeds verder wegzakt. Er wordt met haar gesproken en uiteindelijk neemt ze afscheid van haar familie. Deze beelden gaan haar nog altijd door merg en been.


RTL

In 1996 is het Journaal toe aan vernieuwing en wordt Van Doorn gevraagd zich meer toe te spitsen op eindredactie. Ze komen niet tot overeenstemming, en Van Doorn vertrekt bij het NOS Journaal. Vrijwel meteen komt RTL om de hoek kijken met het nieuwe Business update. Vier jaar lang presenteert ze (parttime) dit financieel-economische programma Daarnaast treedt ze op als dagvoorzitter bij congressen, met vooral financieel-economische thema's en onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en ethiek.


Nieuws speelt nog altijd een belangrijke rol

Vanwege het vijftigjarig bestaan van het NOS Journaal neemt ze in 2005 nog één keer plaats achter de presentatiedesk. Ze presenteert het Journaal van vier uur en stelt een uur programma samen uit de periode dat zij bij het journaal heeft gewerkt. In het werken op de redactie merkt ze weinig verschil met vroeger, al is de techniek er flink op vooruit gegaan. Nog steeds speelt het nieuws een belangrijke rol in haar leven. Kijken naar het NOS Journaal is volgens haar dan ook beroepsdeformatie. “Na het opstaan meteen de ochtendjournaals aanzetten, leer ik nooit meer af.”