Floris

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2008 om 16:17 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1969-1970 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=floris Beeld en Geluid] | makers = [[#Makers|...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1969-1970
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredrama
Decennia1960-1969 1970-1979
Mediumtelevisie


Beschrijving

Twaalfdelige avonturenserie van Paul Verhoeven uit 1969. 'Floris' speelt in de Middeleeuwen. Paul Verhoeven zet het tijdvak neer als een periode vol rivaliserende kasteelheren en bloederige conflicten. De hoofdrollen zijn voor Rutger Hauer als Floris en Jos Bergman als de raadselachtige Sindela. Voor zowel Verhoeven als Hauer betekent 'Floris' hun doorbraak en een ticket naar Hollywood.

Nederlandse Robin Hood Floris is geïnspireerd op het succes van Ivanhoe en Robin Hood. De serie is, voor die tijd, extreem groots opgezet en duur. De NTS plant aanvankelijk 13 afleveringen, maar schrapt de laatste, nadat de draaitijd is opgelopen van veertien weken naar acht maanden.

Maarten van Rossem Bij terugkeer uit Indië blijkt het kasteel van Floris bezet te zijn door Maarten van Rossem. Hij is een handlanger van hertog Karel van Gelre. Samen met zijn tovenaarsvriend Sindela bindt Floris de strijd met de hertog aan.

Makers

Cast

Floris Rutger Hauer

Sindela Jos Bergman

Maarten van Rossum Hans Culeman

Schout Bert Dijkstra

Rogier Jacco van Renesse

Veltman Henk van Ulsen

Wolter van Olsestein Ton Vos


Renesse, Jacco van (Rogier); Ulsen, Henk van (Veltman); Vos, Ton (Wolter van Oldenstein); Westerduin, Bep


Scenario Gerard Soeteman

Componist Julius Steffaro

Regie Paul Verhoeven

Productie Max Appelboom

NTS