Fotoportret

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2009 om 09:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1970 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=fotoportret Beeld en Geluid] | mak...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1970
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1970-1979
Lengte11 minuten
MediumBioscoop, 35mm, zwart wit

Fotoportret.jpg

Beschrijving

Een film over het uitgroeien van de portretfotografie tot een volwaardig medium dat niet alleen gezichten toont maar ook gezicht geeft aan hetgeen doorgaat voor de werkelijkheid.

De eerste foto's die Joseph Nièpce in 1826 maakte waren nog vage beelden. Omstreeks 1840 kon men scherpe portretfoto's maken, al moesten de geportretteerden worden vastgeklemd in hoofdsteunen om onscherpte door beweging te voorkomen. Door de komst van de momentopname kwam de portretfotografie binnen ieders bereik, en begonnen zich verschillen in visie en stijl af te tekenen. Langzamerhand toonden de fotoportretten niet alleen een gezicht, maar ook een wereld, een mentaliteit. Als getuigen van een werkelijkheid zijn ze een deel van het portret van onze samenleving.

De film is gemaakt voor vertoning in het Haags Gemeentemuseum.

Makers

Scenario, regie en productie Nico Crama Kunsthistorische adviezen Dr. J.L. Locher, Drs. C.H.A. Broos Rostrum camera Wim van Beelen Geluidsontwerp en teksten Mart Ambry Stem Bert Steinkamp Muziek Hessel de Vries (George Cash Groep) Montage Hans van der Velden Geluid Max Berg / Haghefilm en Frans Peters Foto's Claude Vanheye en Jaap Rieder Titels Hans P. van Oosterom Productie-assistent Marry den Heijer

In samenwerking met Haags Gemeentemuseum Met medewerking van Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden

Achtergrondinformatie

Wim van Beelen bediende de rostrum-camera, waarmee de foto’s gefilmd werden. Technisch gezien was Fotoportret eigenlijk een animatiefilm. Net als bij De Hoge Veluwe besteedde Crama veel aandacht aan de geluidsband, waarvoor Mart Ambry (een pseudoniem van Mart van den Busken) een ‘geluidsontwerp’ ontwikkelde, waarin de commentaartekst was verwerkt. Van den Busken werkte ook mee aan de volgende productie: Daumier, verslaggever van zijn tijd (1971).