Fred Bredschneyder: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 5: Regel 5:
 
| geboorte_plaats = Amsterdam
 
| geboorte_plaats = Amsterdam
 
| overlijden_datum  = 14 september 2020
 
| overlijden_datum  = 14 september 2020
| overlijden_plaats =  
+
| overlijden_plaats = Kortenhoef
 
| functies = [[:Category:Producent | producent]], [[:Category:Regisseur | regisseur]], [[:Category:Redacteur | redacteur]]
 
| functies = [[:Category:Producent | producent]], [[:Category:Regisseur | regisseur]], [[:Category:Redacteur | redacteur]]
 
| bekend_van  = ''[[Dappere Dodo]]'', ''[[Het getij aan banden]]'', ''[[Voor een briefkaart op de eerste rang]]''
 
| bekend_van  = ''[[Dappere Dodo]]'', ''[[Het getij aan banden]]'', ''[[Voor een briefkaart op de eerste rang]]''

Huidige versie van 15 okt 2020 om 22:37

Fred Bredschneyder

NaamHerman Frederik Bredschneyder
GeborenAmsterdam, 28 juni 1927
GestorvenKortenhoef, 14 september 2020
Functies producent, regisseur, redacteur
Bekend vanDappere Dodo, Het getij aan banden, Voor een briefkaart op de eerste rang
Periode actief1954-1990
Werkt samen metBob Bouma
Triviaeindredacteur van het tijdschrift Aether sinds 2003
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Fred Bredschneyder in de media
Oeuvre Fred Bredschneyder

Fred Bredschneyder doet eind 1944 doet hij eindexamen voor de Mulo. Hij wordt in de hongerwinter opgeroepen voor de ‘Arbeitseinsatz’ in Duitsland en duikt tot de bevrijding in 1945 onder. Na de oorlog volgt hij in de avonduren het Gymnasium. Hij treedt in 1945 in dienst bij dagblad De Tijd. Aanvankelijk correctie-afdeling, daarna opmaakredactie en tenslotte Redactie Binnenland. Tegelijkertijd werkzaam voor de Stads- en Kunstredactie. Tussen 1948 en 1958 ook actief als acteur, regisseur en cabaretier in de (amateur)theaterwereld.

In september 1954 treedt Bredschneyder als producer in dienst bij de KRO en volgt de door de NTS georganiseerde tv-cursus. Hij is in deze periode betrokken bij toneel-, amusements- en jeugduitzendingen. Het concept, de naam en de begin- en eindtune van Dappere Dodo zijn verzonnen en gemaakt door Bredschneyder. De eerste uitzending is 3 februari 1955. Deze zeer populaire jeugdserie wordt uitgevoerd door Bert Brugmans Marionettentheater.

Vervolgens wordt Bredschneyder benoemd tot Hoofd Afdeling Filmzaken. Onder zijn auspiciën worden bekende buitenlandse filmseries en cycli als Bonanaza, De Wrekers, Ivanhoe en Alfred Hitchcock presents verworven. Ook stelt Bredschneyder ‘thematische’ speelfilmseries samen, zoals Bioscoopsuccessen van weleer en In de hoofdrol, met films waarin acteurs als Spencer Tracy, Fernandel, Danny Kaye, Marlene Dietrich, Heinz Rühman en Danny Kaye te zien waren. Tevens bedenkt hij series van verfilmde boeken van Graham Greene en Jan de Hartog.

Verder verzorgt Bredschneyder redactiewerkzaamheden, bijvoorbeeld bij reisverslagen van David Attenborough in Op zoek naar een draak. Een enkele maal doet Bredschneyder regie, zoals bij Nacht zonder sterren, een tv-bewerking van de gelijknamige film van Arie Onderwijngaard. Ook de door Bert Brugmans Marionettentheater gespeelde opera’s Paljas (februari 1960) en L’Elisir d’Amore (augustus 1960) worden door hem geregisseerd.

In de periode 1960/62 maakt hij vier documentaires over de voortgang van de Deltawerken onder de titel Het getij aan banden. Bovendien maakt hij Zangersportretten (1959) en onder andere documentaires over Beniamino Gigli, Jacques Urlus, Joseph Schmidt.

Vanaf 1961 verwerft hij talloze, voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk geproduceerde tv-operettes en voorziet deze van inleidingen, waarvan de hoofdmoot wordt gevormd door vraaggesprekken die hij voert. Zo interviewt Bredschneyder componisten en dirigenten als Robert Stolz, Eduard Strauss en Friedrich Schröder, regisseurs als Arthur Rabenalt en Kurt Wilhelm en zangers als Rudolf Schock, Johan Heesters en John van Kesteren.

Bredschneyder is lange tijd voorzitter van de Werkgroep Film, waarin de ‘filminkopers’ van de publieke omroepen verenigd zijn. Namens de KRO en/of de NTS bezoekt hij jaarlijks de filmfestivals in Cannes, Milaan, Londen en Monte Carlo. Het is niet verwonderlijk dat Bredschneyder ook jarenlang deel uitmaakt van de redactie achter het populaire tv-programma over film, Voor een briefkaart op de eerste rang.

Ook is hij betrokken bij de Zonnebloem Gala’s in de redactie van een tijdschrift en het maken van films voor de Zonnebloem.

In januari 1985 gaat Bredschneyder vervroegd met de VUT. Toch keert hij de KRO niet definitief de rug toe. Zo blijft hij tot 1990 betrokken bij publieksbegeleiding bij KRO-programma’s als Waku waku, Applaus en Maandagavond met Van Willigenburg.

Publicaties

Vorstin van de gospel – Mahalia Jackson, Den Haag, 1962 (onder pseudoniem Herman Uyldert).

T.V. Operettegids, Utrecht, 1966.

Operettekwartet, Helmond, 1972.

Elseviers grote boek voor operette en musical, Amsterdam/Brussel, 1972.

Robert Stolz in Holland, Bussum, 1980.

Ik hou van Holland. Een levensbeeld van Joseph Schmidt, Nieuwkoop, 1981.

De zingende film, Amsterdam, 1994.

Operette in Nederland, Naarden, 1995.


Van 1952 tot 1969 vaste medewerker van het maandblad Filmforum (later: Critisch Filmforum).

Van 1989 tot 2000 lid van de Artistieke Advies Raad van Hofstadoperette.

In het kader van het Holland Festival 1994 en 1995 lezingen over opera en film in Amsterdam.