Fred Oster

Uit B&G Wiki

Fred Oster stamt uit de tijd van de grote TV shows met sketches, muziek en variété. Gedurende zijn lange carrière werkt hij mee aan een lange lijst van uiteenlopende programma's. Het meest bekend is hij als ceremoniemeester van grote shows. Het meest in het oog springend zijn dan ook de vele quizzen die hij produceert of presenteert.

Fred groeit op in Oegstgeest en later Rotterdam. Hier doorloopt hij met succes de HBS en gaat vervolgens enkele maanden aan de slag bij een scheepskantoor. Fred is niet helemaal gelukkig met deze baan en twijfelt over het vervolg van zijn carriere. Zowel het beroep tandarts als acteur lijkt hem wel wat. Dan spreekt hij de toneelspeler Cees Laseur, die de bestaande twijfel bij hem wegneemt. Via zijn oom Guus Oster, die ook in het vak zit, krijgt hij in het seizoen 1954/55 kleine rollen bij de Haagse Comedie. Hoewel hij weinig waardering oogst, besluit Fred om naar de Toneelschool in Amsterdam te gaan. Hij volgt deze opleiding tot hij van school afgestuurd wordt; in hun ogen beschikt hij over te weinig talent.

Fred laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij komt terecht bij het Nieuw Nederlands Toneel Gezelschap. Daarnaast heeft hij een eigen toneelgroep, de Speelkamer, dat vrije producties opvoert. Fred doet in deze periode veel belangrijke ervaring op. Met zijn eigen cabaretgezelschap Festivaria treed hij vervolgens op in het Leidseplein Cabaret. In dit gezelschap is hij zanger en conferencier. Het is ook in deze periode dat hij in aanraking komt met televisie. Zo speelt hij kleine rollen in Drie is te veel.

In het seizoen 1959 - 1960 maakt Fred de definitieve overgang van het toneel naar de televisie. De AVRO zoekt op dat moment een regisseur en Fred wordt door regisseur Ger Lugtenberg bij deze omroep binnengehaald. In eerste instantie is hij nog vooral als acteur te zien, zoals in het blijspel Je kunt het toch niet meenemen. De eerste regieklussen dienen zich echter niet veel later aan. Muziek mozaïek, gepresenteerd door Willem Duys, is een van zijn eerste regieklussen en In de hoofdrol met Mies Bouwman is het eerste programma dat hij produceert.

Vervolgens werkt Fred aan de meest uiteenlopende programma's: actualiteitenprogramma's, talkshows, documentaires, , showprogramma's, quizzen en gelegenheidsprogramma's komen allen voor in zijn oeuvre. Grote bekendheid krijgt hij niet alleen als producent van quizzen, maar vooral als presentator ervan. De Fo show is een bekend voorbeeld hiervan. Als producent heeft hij veel succes met de Wiekentkwis , die hij vanaf 1983 tien jaar lang produceert.

De grote shows waarmee Fred wordt geassocieerd raken eind jaren '80 uit de mode. Een sentiment dat wordt gedeeld door directeur Wibo van der Linde die dit soort producties drastisch in omvang terug brengt. Tijdens het ‘nieuwe regime’ van Van der Linde raakt Fred's relatie met de AVRO verstoord. Fred overweegt voor producent Joop van der Ende te gaan werken, maar hij concludeert dat hij niet in Aalsmeer past. In 1997 meldt hij zich in het omroepblad Spreek’buis; hij biedt aan om de kwaliteit van programma’s te helpen verbeteren.

Twee jaar nadat Wibo van de Linde hem van het scherm heeft geweerd keert Fred terug op televisie. Geluk voor 2 is een serie van zeven vakantiespelprogramma’s, bedacht door hemzelf, die hij ook produceert en presenteert .


Prijzen en onderscheidingen

Televizierring (Hij krijgt deze overigens niet uitgereikt, omdat de AVRO-directeur meent dat er gefraudeerd is).


Publicaties

Het Groot Kwisboek (1988).