Fred Oster

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 24 okt 2019 om 13:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fred Oster in Wiekentkwis (bron: fotocollectie beeld en Geluid)

De presenterende producer

Jeugd

Fred Oster groeit op in Oegstgeest en Rotterdam. In deze laatste stad doorloopt hij met succes de hbs en gaat vervolgens enkele maanden aan de slag bij een scheepskantoor. Hij is totaal niet gelukkig met deze baan en twijfelt over het vervolg van zijn carrière. Zowel het beroep tandarts als acteur lijkt hem wel wat. Dan spreekt hij de toneelspeler Cees Laseur, die hem overhaalt om als acteur te beginnen. Via zijn oom Guus Oster, die ook in het vak zit, krijgt hij in het seizoen 1954/55 kleine rollen bij de Haagse Comedie. Hoewel hij weinig waardering oogst, besluit hij toch om naar de Toneelschool in Amsterdam te gaan. Oster volgt deze opleiding tot hij van school gestuurd wordt, volgens de school heeft hij te weinig talent.

Toneel

Oster laat zich echter niet uit het veld slaan en komt terecht bij het Nieuw Nederlands Toneel Gezelschap. Daarnaast heeft hij een eigen toneelgroep, de Speelkamer, die vrije producties opvoert. Oster doet in deze periode veel belangrijke ervaring op. Met zijn eigen cabaretgezelschap Festivaria treed hij vervolgens op in het Leidseplein Cabaret. In dit gezelschap is hij zanger en conferencier. Het is ook in deze periode dat hij in aanraking komt met televisie. Zo speelt hij kleine rollen in Drie is te veel.

Televisie

In het seizoen 1959 - 1960 maakt hij de definitieve overgang van het toneel naar de televisie. De AVRO zoekt op dat moment een regisseur en Oster wordt door regisseur Ger Lugtenburg bij deze omroep binnengehaald. In eerste instantie is hij nog vooral als acteur te zien, zoals in het blijspel Je kunt het toch niet meenemen. De eerste regieklussen dienen zich echter niet veel later aan. Muziek mozaïek, gepresenteerd door Willem Duys, is een van zijn eerste regieklussen en In de hoofdrol met Mies Bouwman is het eerste programma dat hij produceert. Vervolgens werkt hij aan de meest uiteenlopende programma's: actualiteitenprogramma's, talkshows, documentaires, showprogramma's, quizzen en gelegenheidsprogramma's.

Quizzmaster

Grote bekendheid krijgt hij niet alleen als producent van quizzen, maar vooral als presentator ervan. De Fo show is een bekend voorbeeld. Als producent heeft hij veel succes met de Wiekentkwis, die hij vanaf 1983 tien jaar lang produceert. Na het ontslag van presentator Peter Knegjens gaat Oster de kwis zelf presenteren. Het hoogtepunt van de show is de bak met cavia's, die een doolhofparcours moeten afleggen naar een zo hoog mogelijk geldbedrag. Het onderdeel heeft inmiddels de "camp-status" bereikt. In een uitzending van het NTR geschiedenisprogramma Andere tijden van 23 januari 2016 vertelt Oster over deze succesvolle periode voor het genre spelshow.

Periode na de AVRO

De grote shows waarmee Fred Oster wordt geassocieerd raken echter eind jaren 80 uit de mode. Directeur Wibo van der Linde brengt dit soort van producties drastisch in omvang terug. Tijdens het ‘nieuwe regime’ van Van der Linde raakt Osters relatie met de AVRO verstoord. Hij overweegt voor producent Joop van den Ende te gaan werken, maar concludeert dat hij niet in die wereld past. Twee jaar nadat Wibo van der Linde hem van het scherm heeft geweerd keert Oster terug op televisie. Geluk voor 2 is een serie van zeven vakantiespelprogramma’s, bedacht door hemzelf, die hij ook produceert en presenteert. In 1997 gaat Fred Oster met pensioen.

Prijzen en onderscheidingen

Televizierring (Hij krijgt deze overigens niet uitgereikt, vanwege geruchten over fraude).

Publicaties

Het Groot Kwisboek (1988).