Gebouw de oceaan: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 10: Regel 10:
| externe_info = [http://webshop.beeldengeluid.nl/index.aspx?ChapterID=7940 Te koop op DVD]
| externe_info = [http://webshop.beeldengeluid.nl/index.aspx?ChapterID=7940 Te koop op DVD]
}}
}}
[[Afbeelding:borneooceaan.jpg]]


<br clear="all" />
<br clear="all" />
Regel 43: Regel 41:




[[categorie:producties|Gebouw de Oceaan]] [[categorie:2000-2009]] [[categorie:documentaire]]
[[Category: productielijst G]]
[[categorie:2000-2009]] [[categorie:documentaire]]

Huidige versie van 4 jan 2010 om 15:29

Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
LengteDeel 1. 51 minuten 41 seconden
Deel 2. 48 minuten 17 seconden
MediumTelevisie
Externe infoTe koop op DVD


Beschrijving

Tweedelige documentaire van Hans Wynants en Gerald van Bronkhorst over voormalig scheepskantoor ‘De Oceaan’ in het havengebied van Amsterdam en haar huidige bewoners. Op de Borneokade wordt een groot woningbouwproject gerealiseerd de inwoners van gebouw De Oceaan en de omwonende woonboot bewoners zijn genoodzaakt het gebied te verlaten. De documentaire volgt de ontwikkelingen die zich op en rondom de Borneokade afspelen en schets een portret van de omwonende. Centraal staan vrij ondernemer Jan Gulien en ex-provo/ kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beide inwoners van gebouw De Oceaan. Jan Gulien is de oprichter van ‘Behoud en bestaan casa de Oceaan’ en wil het gebouw redden van de ondergang. Robert Jasper Grootveld probeert zijn ideaal te verwezenlijken; het ontwikkelen van groenvoorziening voor de hele buurt in de vorm van een drijvend park van met groen begroeid piepschuim voor boven de nieuwe Piet Hein tunnel.

Deel 1.
In deel 1 van ‘Gebouw de Oceaan’ wordt er kennis gemaakt met Jan Gulien en Robert Jasper Grootveld. Beide zijn bewoners van gebouw De Oceaan. Jan heeft het idee om, met de komst van het woningbouwproject, De Oceaan in het bestemmingsplan te laten passen door er een sociaal cultureel centrum van te maken. Hij richt hiervoor stichting ‘Behoud en bestaan casa de Oceaan’ op. Daarnaast zorgt Jan voor zijn oude kennis Theo Ypma die ook woonzaam is in het oude scheepskantoor. Ypma wordt later opgenomen door het RIAGG en komt te overlijden. Robert Jasper Grootveld verteld in deze aflevering over zijn idealen en maakt zich klaar voor de presentatie van zijn drijvende park. Samen met zijn assistent Arno Baan werkt hij aan de verwezenlijking van zijn project.

Deel 2.
Met de komst van het woningbouwproject zijn de bewoners van De Oceaan en de omwonende genoodzaakt te vertrekken, hun levensstijl strookt niet met het bestemmingsplan. In dit deel is er aandacht voor de bewoners van de woonschepen aan de Borneokade. Daarnaast houdt Robert Jasper Grootveld een perspresentatie van zijn ‘Vlottenpark’. Er volgt een terugblik naar 1965, de ‘happenings’ op het Spui in Amsterdam uit de provo tijd van Grootveld. Uiteindelijk moeten Jan Gulien en Robert Jasper Grootveld vertrekken uit De Oceaan. Ze pakken hun spullen en zien hoe hun hun oude woonplaats wordt uitgeruimd voor het komende woningbouwproject.

Makers

Samenstelling en regie: Hans Wynants en Gerald van Bronkhorst
Camera: Geluid nabewerking Piet Rodenburg
Editor: Erwin Nagel
Productie Lia Stok, Gerda Ottervanger en Truus van den Dungen

Uitzending door KRO documentaires

Met dank aan Jan Gulien, Robert Jasper Grootveld, Arno Baan, Thea Keizer, Vincent Kuilboer, Miel de Vries, SFB Vastgoed, Computeranimatie Zegelaar & Onnekes, Amsterdam, Ben Verheijen, Harm Elgersma, Hein de Haan, Dagmar Wynants, Jorn Wynants, Jan Snor, Cor, Paul, Annie, Joop


Achtergrondinformatie

Deel 1. Gebouw de Oceaan is door KRO documentaire uitgezonden op 23 december 1997, deel 2 op 30 december 1997.

Gerald van Bronkhorst en Hans Wynants vormen een productief duo en zijn ook verantwoordelijk voor
de 3 delige serie Zuster waar ben je, Verbeter de mensch en Hollands Amerika