Geert van Ooijen

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 1 jun 2012 om 13:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamGeert van Ooijen
GeborenNijmegen, 2 maart 1966
Functies grafisch ontwerper, Creative Director
Bekend vanCreative Director RTL Nederland, Art-Director Veronica, Ontwerper NOB, Eigenaar OOQ - concepts, branding & [pro]motion
Periode actief1988-heden
Werkt samen metStephen Emmer, Lydia Pees, Ronald Vierbergen
Externe infowebsite Geert van Ooijen

Geert van Ooijen in de media
Oeuvre Geert van Ooijen

Geert van Ooijen volgt de opleiding grafische vormgeving aan de hogeschool voor de kunsten in Arhnem. In het laatste jaar van deze studie (1988) loopt hij stage bij NOB Design en daar blijft hij werken tot september 1995. Zijn eerste grote ontwerpklussen uit deze periode zijn de vormgeving van NOS Laat en in 1989 de vormgeving voor NOVA. In 1995 is hij verantwoordelijk voor een nieuw pakket leaders voor de programma's van de NOS (NOS Journaal, Studio Sport, en Het Jeugdjournaal). Aan dit pakket werken verder nog ontwerpers Lydia Pees, Ronald Vierbergen en componist Stephen Emmer. Voor deze vormgeving, maar ook voor die van NOS Laat ontvangt Van Ooijen een prijs van de Broadcast Designers Association. In de loop der jaren zijn daar nog een aantal andere prijzen aan toegevoegd.

Op 1 september 1995 treedt Van Ooijen in dienst als art-director bij Veronica. Veronica is vanaf die datum commercieel en onderdeel van de Holland Media Groep. De ontwerper introduceert in 1996 voor Veronica de campagne en slogan 'The Young One'. Van Ooijen ontwerpt ook het logo van het succesvolle serie Big Brother, wat daarna door zenders over de hele wereld gebruikt is. Later stapt aandeelhouder Veronica uit de HMG groep en hoewel de content en de zender onderdeel van HMG blijven, mag de merknaam Veronica niet meer gebruikt worden. Als vervangende naam voor de zender wordt gedacht aan 'ME', maar modeketen 'WE' maakt daartegen met succes bezwaar. Dan wordt er binnen een week een nieuwe naam bedacht. Van Ooijen is wederom verantwoordelijk voor de styling van deze nieuwe zender Yorin.

In de jaren dat Yorin op radio en televisie bestaat (van 2001 - 2005), blijft het logo hetzelfde en worden er drie verschillende pakketten met stationcalls gemaakt. Opvallend is dat Yorin, net als Veronica daarvoor, tot 2003 gebruik maakt van omroepsters terwijl die juist op alle andere zenders zijn verdwenen. Ook de vormgeving en campagnes van Yorin FM vallen onder de verantwoordelijkheid van Van Ooijen.

Elke zender van de HMG groep heeft een eigen grafische afdeling; Willem van den Berg leidt de afdeling van RTL4 en Klaas Rowaan voor RTL5. Omstreeks 2000 worden de afdelingen samengevoegd onder leiding van Van Ooijen onder de naam RTL Creatie. Het jaar ervoor zijn er door het Engels ontwerpbureau Pittard Sullivan een nieuw logo en stationcalls ontwikkeld voor RTL4. De zender is daarmee een van de laatste die afstapt van de glimmende vliegende driedimensionale logo's die een trend zijn geweest op televisie vanaf begin jaren negentig. In plaats daarvan ontwerpt Pittard Sullivan een 'plat' en grafisch logo. In de stationcalls zijn fietsende en lopende mensen te zien tegen een witte achtergrond. De daarop volgende stylingen worden intern geproduceerd en behouden het logo, de witte achtergond en de mensen.

In augustus 2005 wordt de vormgeving van de verschillende zenders van de HMG groep vernieuwd. Het merk Yorin verdwijnt en wordt vervangen door RTL5. De content van RTL5 verhuist naar RTL7 en alle netten krijgen een sterk op elkaar lijkend logo, ontworpen door Geert. Hij geeft hiermee vorm aan de 'Family of Stations' zoals RTL haar zenders noemt. Tegelijkertijd introduceert ook SBS nieuwe logo's voor SBS6 en Net5. Deze vernieuwingen hebben niet alleen te maken met het aanbreken van het nieuwe televisieseizoen, maar waarschijnlijk ook met de toetreding van de zender Talpa van John de Mol. Uiteindelijk zal Talpa het niet redden en wordt de zender overgenomen door de HMG groep en onderdeel van RTL's 'Family of Stations' onder de naam RTL8.

In juni 2007 worden de huisstijlen deels aangepast en deels vernieuwd door de overgang van 4:3 naar breedbeeld.

In februari 2008 is de huisstijl van RTL4 vernieuwd. De nieuwe stationcalls zijn rustmomenten in de programmering. De idents kunnen ook ingezet worden ter promotie van specifieke programma's of films. Aan de ontwikkeling van dit pakket wordt meegewerkt door freelancer Vincent van der Geest.

De werkzaamheden van de afdeling RTL Creatie zijn in tweeën gedeeld. Er is een groep die zich in ploegendienst bezig houdt met alle zogenaamde korte termijn vormgeving, zoals infographics voor RTL Nieuws en actualiteitenprogramma's. Daarnaast is er een groep van ongeveer vijf ontwerpers die zich bezig houden met de productie van stationcalls en de huisstijlen van de zenders op televisie, radio en print.

In maart 2007 is de nieuwsgraphics afdeling afgesplitst en onder de hoofdredactie van RTL Nieuws geplaatst. Van Ooijen heeft wel de huisstijlen voor alle RTL Nieuwsprogramma's ontworpen, waarvan de laatste september 2007 geïntroduceerd wordt. Voor muziek bij RTL wordt meestal gebruik gemaakt van externe componisten, zoals Stephen Emmer.

In 2009 verlaat Van Ooijen RTL Nederland en start zijn eigen (multimedia) ontwerpbureau OOQ.