Stephen Emmer

Uit B&G Wiki
Stephen Emmer

NaamStephen Roger Emmer
GeborenAmsterdam, 28 januari 1958
Functies Componist, Musicus
Bekend vantunes van Journaal, RTL Nieuws, RTL Boulevard, Per seconde wijzer ...
Periode actief1980-heden
TriviaZoon van nieuwslezer Fred Emmer en balletdanseres/actrice Roeki Aronds
Externe infoEigen site, eStation

Stephen Emmer in de media
Oeuvre Stephen Emmer

Stephen Emmer is geboren in Amsterdam. Zijn ouders scheiden begin jaren 60 en Stephen woont voor een groot deel bij zijn moeder, die hem eind jaren 60, begin jaren 70 in verband met haar werk meeneemt naar India, Aruba en Suriname. In deze periode leert Stephen klassiek gitaar spelen en krijgt hij percussieles in Suriname. In 1973 keren moeder en Stephen terug naar Nederland.

In Amsterdam speelt Stephen Emmer als tiener in de schoolbands Barnstorm en Orange Blues op het Amsterdams Lyceum waar hij op het vwo zit. Eind jaren 70 speelt Emmer met Mathilde Santing en Dennis Duchhart in de bands Hopper en Blase. Ook speelt hij in een freejazzformatie met Reinout Eleveld en Chris Frankemoller, het Chris Frankemoller Trio.

Emmer maakt in 1979 deel uit van de eerste belangrijke bezetting van de Minny Pops, een groep met een aanzienlijke cultstatus. Emmer speelt hier gitaar, Wally van Middendorp neemt de vocalen voor zijn rekening. De bezetting bestaat verder uit Dennis Duchhart op gitaar en Frans Hagenaars op basgitaar. Ze maken avantgardistische popmuziek door elektrische gitaren te combineren met een ritmebox, synthesizer en effect-apparatuur. De bezetting wisselt echter voortdurend. Emmer is alleen te horen op de eerste plaat (Drastic Measures, Drastic Movement), en op een in Engeland opgenomen 7'-single Goddess/Dolphin Spurt (mede door hem gecomponeerd).

In 1980 is Emmer mede-oprichter en hoofdredacteur van muziektijdschrift Vinyl. Tevens is hij presentator en samensteller van het VPRO-radioprogramma Radionome (later Spleen/Villa 65). In 1982 verschijnt er van dit programma een compilatie-LP, RadioNome op het VPRO-label onder eindredactie van Han Reiziger met onder meer You See You, een muzikale bijdrage van Emmer.

Emmer voelt zich in 1982 steeds minder thuis in de popjournalistiek en besluit na wat freelance publicaties in Het Parool, Muziekkrant Oor en een aantal vakbladen weer uitsluitend voor de actieve beoefening van muziek te kiezen. Zijn eerste solo-album Vogue Estate verschijnt als onderdeel van de WEA/ Idiot Records serie van mini-albums. Het album bevat instrumentale, filmische muziek die Emmer zelf omschrijft als Soundtrack with a Movie en wordt geproduceerd door Flood (echte naam Mark Ellis), die later onder andere Nick Cave, U2, Depeche Mode en Smashing Pumpkins zal produceren, en bevat gastvocalen van Billy Mackenzie en Martha Ladley (Martha & the Muffins). Datzelfde jaar voegt Emmer zich in Engeland bij The Associates uit Schotland, de band van zanger Billy Mackenzie. Verdere leden zijn Alan Rankine, Michael Dempsey (ex-Cure) en Steve Goulding (ex-Elvis Costello).

In 1984 speelt Stephen Emmer inmiddels, samen met Dempsey, bij de Lotus Eaters uit Liverpool. Met dezelfde Dempsey zal Emmer nog in andere Engelse en Nederlandse bands spelen waaronder Act, een band met Claudia Brucken (ex-Propaganda) en Thomas Leer, en Continental Cast uit Amsterdam. Daarnaast werkt hij samen met Nederlandse zangeressen als Lils Mckintosh, Diana van Laar, Nurlaila en Ruth Jacott. Emmer is als gitarist te horen op het redelijk succesvolle Richenel-album Deep As Blue. In deze zelfde periode volgt hij tevens met Dempsey een zomeropleiding Scoring For Television op het Royal College Of Music in Londen.

Vanaf 1985 gaat hij zich meer en meer toeleggen op het componeren van muziek voor films, documentaires, bioscoopcommercials, tv-commercials, zender-huisstijlen en leaders voor tv-programma's. Zijn eerste opdracht is voor het programma Kwartslag van het Humanistisch Verbond. Enkele bekende voorbeelden van zijn werk in de jaren 80 zijn: de tunes van tv-programma's als het Journaal, Van gewest tot gewest, Per seconde wijzer, Radio 1 Journaal, Waku waku, en de stationcalls van omroepen of zenders als KRO, NCRV, Nederland 1, Radio 2 en NOS. RTV-commercials als Camel Trophy, Rabobank, AMEV, Verenigde Verzekeraars en Oerbrood voorziet hij van muziek, maar ook maakt hij soundtracks voor documentaires en de debuutfilm van Eddy Terstall Transit in samenwerking met Ronald Abrahams. Met beeldend kunstenaar Wim den Hertog doet hij mee aan de Prix de Rome in 1988 resulterend in een basisprijs.

Het specifieke opdrachtwerk voor radio en met name televisie neemt meteen een dermate grote vlucht dat Emmer hier al snel zijn tijd aan besteedt en daarmee in feite de eerste fulltime ‘tunes-componist’ wordt van Nederland. Waar illustere voorgangers als Jerry van Rooijen, Ruud Bos en Joop Stokkermans deze werkzaamheden vaak hebben gecombineerd met ander opdracht- en vrij werk, legt Emmer zich volledig toe op de tunes en verheft hiermee het vak van mediacomponist tot hoofdvak in Nederland. Hij doet dit door niet alleen creatief te produceren, maar ook door een duidelijke visie te ontwikkelen over wat er bij dit ‘’nieuwe’’ beroep allemaal komt kijken. Deze kennis, opgedaan in de praktijk, zal later als uitgangspunt dienen voor zijn lezingen, workshops en gastcolleges op diverse instituten, die pas veel later een officiële opleiding hiervoor ontwikkelden.

Emmer voert meestal zijn eigen werk uit op diverse instrumenten als gitaar, bas, piano en percussie. Vanaf begin jaren 80 speelt hij als een van de eersten in Nederland op een zogenaamd samplingkeyboard. Hij doet met zijn projecten ook ervaring op met het laten uitvoeren van zijn eigen werk door anderen als the Royal Philharmonic Orchestra uit Londen voor de KRO stationcalls en een sessie-orkest samengesteld uit leden van het London Symphony Orchestra voor de Journaal muziek van respectievelijk 1988 en 1995. Het Metropole Orkest voert onder gastdirigentschap van David Bedford de tunes uit voor de huisstijl van Nederland 1 begin jaren 90. Met bekende Nederlandse instrumentale solisten als Iman Soeteman, Esther Apituley, Jan Insinger, Ruud Breuls en Benjamin Herman werkt Emmer aan diverse radio-en televisie projecten.

Emmer houdt zich vanaf 1996 meer en meer bezig met interactieve producties, onder meer voor MediaPlaza, De Efteling, De Landmacht, AVRO, NPS en VPRO. Een hoogtepunt is de liveuitvoering tijdens het Nieuwjaarsconcert 1996 in het Concertgebouw in Amsterdam van Van Zaandam Tot Zaire, geschreven door Emmer in samenwerking met David Bedford en uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble. Een wereldprimeur hierbij is dat Emmer in samenwerking met regisseur Frank Alsema en met een groot team van technische medewerkers het voor elkaar krijgt om een 3D computergegenereerd visueel karakter real-time aan te kunnen sturen door middel van klankparameters als volume, toonhoogte en tempo tijdens de live tv-uitzending. Op dat moment in tijd staat het zogenaamde vj-en internationaal nog min of meer in de kinderschoenen. Met regisseur Frank Scheffer werkte Emmer samen om het optreden van de New Yorkse groep Bang On A Can op Schiphol visueel te ondersteunen door een artistieke beeld-interpretatie te maken van de muziekcompositie Music For Airports van componist Brian Eno ten behoeve van het Holland Festival in 1999. Geïnspireerd door deze activiteiten is Emmer tevens adviseur voor het vj-programma Xpose van de Belgische firma Arkaos en werkt hij mee aan diverse experimentele projecten en trajecten van het NOB als auditief conceptontwikkelaar in Europees verband. In 1997 is een muzikale bijdrage van Emmer te horen op de Jiskefet-cd Bull door een arrangement en gastspel op toetsen voor Tampert.

Emmer richt in 2002 het bedrijf eStation (website) op, een onafhankelijke studio voor (interactieve) mediaproducties voor televisie, radio, internet, computerspelletjes, evenementen, mobiele telefoons en dvd. eStation is onder meer verantwoordelijk voor muziek en/of sounddesign voor televisieprogramma's als RTL Nieuws, Journaal, RTL Boulevard, het klankontwerp en de muziekcreatie voor diverse museale exposities als Van Gogh-Gauguin voor het Van Gogh Museum, Muziek tijdens Oorlog en Vrede voor het Legermuseum, Monsieur Bing voor het Van Gogh Museum evenals Beestachtig Mooi. In 2006 levert eStation het klankontwerp en de muziek voor vrijwel alle interactieve installaties en de huisstijl van de experience van Beeld en Geluid in Hilversum (website) . Voor de mediagroep van Schiphol produceert eStation vele outdoor-schermcommercials en voor Euronext een dvd over het verdwijnen van de beursvloer. De eerste polyfone ringtone van Nederland in opdracht van Vodafone komt ook uit de koker van eStation.

In 2003 krijgt Emmer een eigen radioprogramma op de Concertzender genaamd Synsation (website), een primitieve voorloper van Visual Radio. Het programma loopt tot januari 2004.

In 2004 neemt Emmer in samenwerking met Broadcast Magazine het initiatief tot de Nederlandse Muziek- en Sounddesign Award, een jaarlijkse vakprijs voor de beste tunes op tv, radio en in reclames.

In 2006 begint het bij Emmer te kriebelen om buiten of naast zijn opdrachtwerk weer een vrij muziekwerk te maken. Hij begint hierdoor aan het Recitement cd-project (website) en neemt daarbij als uitgangspunt historische geluidsopnames van literaire werken voorgedragen door de schrijvers zelf of door acteurs en hij nodigt tevens acteurs, sprekers of zangers uit om speciaal voor deze gelegenheid de door Emmer hiervoor geselecteerde werken voor te dragen. Wat begint als een zolderkamerproject, groeit al snel uit tot een international samenwerkingsverband van musici, acteurs en technici. Uiteindelijk resulteert een en ander in 17 composities in 7 verschillende talen en evenzovele muzikale stijlen.

Emmer geeft in de loop der jaren diverse seminars, lezingen en workshops over de relatie tussen beeld en geluid en de geschiedenis en toekomst van deze koppeling van disciplines op gebieden van toepassing als film, televisie en multimedia. Deze vinden plaats bij instellingen als de Media Academie, HKU Beeld & Media Faculteit, Kunstacademie Groningen, Kunstacademie Arnhem, Conservatorium Groningen, HEAO Den Haag en voor een korte periode in het zelf opgerichte eStation Training Centre in samenwerking met de Media Academie in Hilversum.

In het buitenland is Emmer spreker op diverse congressen van Promax BDA en Eyes and Ears from Europe in Baltimore, Orlando, Rome, Sevilla en Keulen. In Nederland heft hij een vaste column in het vaktijdschrift Audio& Video Report en is hij juryvoorzitter van de Gouden Beelden categorie Beste Geluid namens Broadcast Magazine. Hiernaast is hij nog korte tijd freelance conceptontwikkelaar voor de interactieve afdeling van reclamebureau Publicis.

Door onder meer de komst van dag- en nacht-tv in Nederland is Emmer, mede ingegeven door het feit dat hij op de belangrijkste publieke en commerciële zenders de nieuwsmuziek verzorgt, vanaf 2005 zo ongeveer de meest beluisterde componist van het land, doordat ongeveer elke 7 minuten zijn muziek wel ergens te horen is op de televisie in Nederland.

In 2020 ontvangt hij de Buma Oeuvre Award voor zijn werk als componist voor (nieuws)programma's.