Ger Lugtenburg

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 7 jan 2013 om 08:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamGer Lugtenburg
Geborenonbekend, 1922
Gestorvenonbekend, 1996
FunctiesPresentator, Omroeper, Regisseur, Producent
Bekend van
Periode actief
Media
Audio fragmentenAudio.png

Ger Lugtenburg in de media
Oeuvre van Ger Lugtenburg

Lugtenburg begint bij de AVRO-radio. Bij het luisteren naar de radio ondekt hij dat er soms wel twintig seconden zitten tussen de aankondiging en het begin van een plaat en hij wil dat gaan veranderen. Hij staat voor tempo in de programma's, zowel voor radio als later bij de televisie. Op het moment dat hij gaat werken bij de televisie afdeling van de AVRO heeft hij bijna geen kennis van het medium. Na een paar lessen van televisiepionier Erik de Vries en een stage bij de Moeder van de Publieke Omroep in de wereld, de BBC, gaat hij van start als TV-regisseur. Door zijn organisatorisch talent lukt het hem zich bij de televisie te handhaven en is tot medio zestiger jaren de regisseur van alle shows van Toon Hermans en die van Willy Walden en Piet Muyselaar.

Lugtenburg is geen voorstander van het Nederlandse omroepbestel met in 1985 al 34 zendgemachtigden, waardoor volgens hem de kwaliteit van de programma's negatief wordt beïnvloed en leidt tot verspilling van faciliteiten. Hij is duidelijk een AVRO-man die de AVRO in Nederland als een soort BBC zou willen zien, een denkwijze die ook oprichter Willem Vogt koestert. Diezelfde denkwijze als Vogt betekent niet dat deze achter alle programma's van Lugtenburg staat. Elke donderdagmorgen van half acht tot acht, samen met Netty Rosenfeld, maakt hij Ochtendritme, een programma met pure swing. Het heeft niet lang geduurd, want Vogt heeft er een hekel aan: "Laat die Lugtenburg toch ophouden met die treiterende klanken, ik snij me elke donderdag bij het scheren in de wang”.

Voor de toekomst denkt Lugtenburg dat er alleen bestaansrecht is voor een paar grotere concentraties van omroepen en dat lijkt een juiste veronderstelling te worden in de eenentwintigste eeuw. Lugtenburg heeft veel talent voor de AVRO-camera's gehaald zoals Willem Duys en Mies Bouwman die met hem verantwoordelijk is voor de legendarische marathon-uitzending van Open het dorp. In totaal heeft Lugtenburg 40 jaar voor de AVRO gewerkt als omroeper, televisie-regisseur, programmaleider en de laatste tien jaar als adjunct-directeur televisie. Hij heeft oog voor jong talent en heeft veel talent geholpen in de media aan de gang te komen. Hij schrijft ook teksten, de bekendste tekst is wel die van het winnende Songfestivallied Ding-a-dong .

Na zijn pensionering bij de AVRO blijft hij nog jaren bestuurslid van het Nederlands Omroepmuseum. De oprukkende commerciële omroep ziet hij helemaal niet zitten en wordt zelfs tientjeslid van de Evangelische Omroep om zo de Publieke Omroep te steunen.