Hans van Dijk

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 14 jan 2022 om 14:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Jeugd

Hans van Dijk (1949) had al op jonge leeftijd interesse voor radiomaken. Toen hij 14 was zond de AVRO in De tovercirkel een kinderhoorspel van hem uit. Lange tijd bleven schrijven en radiomaken een hobby van hem. Hij werkte vijf jaar bij een boekhandel maar was in zijn vrije tijd actief voor de ziekenomroep in zijn geboorteplaats Tilburg en schreef een kinderrubriek voor het weekblad ‘De Tilburgse Koerier’. Later werd hij medewerker van het jeugdblad ‘Taptoe’, waar hij acht jaar voor geschreven heeft.

TROS

In 1972 kwam Hans in dienst van de TROS, waar hij in eerste instantie radioprogramma’s voor kinderen produceerde: De Tien Om Kindershow (met presentator Martin Brozius), De verhalen van Virgilius van Tuil (geschreven en verteld door Paul Biegel), De Kinderverkeerskwis (met ‘Bromsnor’ Lou Geels) en het eerste sportprogramma voor kinderen op de radio Sport na sport (met o.a. Marcel Bolsius, Mireille Bekooij, Ted van der Meer en Tom Herlaar). Later volgden programma’s als Route A (met Jan Kok), Pierewaaien (gepresenteerd door Herman Emmink) en het theaterprogramma Coulissen (presentatie Audrey van der Jagt en Wim Bary).

VARA

Hans van Dijk maakte in 1980 de overstap naar de VARA, waar hij begon als producer en regisseur van het zaterdagochtendprogramma Hallo hier Hilversum. Daarnaast was hij de eerste vijf jaar betrokken bij de productie van Kinderen voor kinderen.

Van 1983 tot en met 1987 maakte hij met Herman Stok "Wie in het Nederlands wil zingen", een programma dat, na een onderbreking van een paar jaar, terugkeerde met Letty Kosterman als presentatrice. In die tussentijd had het Nederlands repertoire ook een plaats gekregen in het door Hans’ geproduceerde Typisch Hollands, gepresenteerd door Peter Holland (later door Jan Rietman).

In september 1991 was de eerste uitzending van zijn theater- en amusementsprogramma Uitgelicht, met als vaste medewerkers Robert Jan Booij, Coen Verbraak, Peter van der Vorst en presentator Jan Mom. Na de invoering van de zenderkleuring op Radio 2 (in 1995) keerde dit programma in verkorte en afgeslankte vorm terug, eerst met presentator Henk van Gelder en vanaf 1997 met Patrick van den Hanenberg. In 2002 onderging Uitgelicht een verjonging en werd een drie uur durend theatermagazine op zondagavond gepresenteerd doorJurrian van Dongen en Rinske Wels.

Inmiddels stond Hans van Dijk ook aan de wieg van het dagelijkse Ontbijtradio van Bert Kranenbarg dat hij een jaar lang regisseerde. Vanaf september 1995 presenteerde hij voor het eerst zelf wekelijks een radioprogramma, De Bovenste Plank, waarvoor hij samen met Peter den Boef ook de samenstelling deed.

Hans van Dijk was bij de VARA-radio ook verantwoordelijk voor de registratie van het Leids Cabaret Festival en Cameretten, wat veel later bekend geworden cabaretiers hun eerste professionele geluidsopname opleverde.

De laatste programma’s die Hans van Dijk voor de VARA maakte waren Zondagskinderen (2005) met presentator Hans Smit en vanaf 2006 Het Circus Jeroen Bosch gepresenteerd door Rinske Wels. Voor beide programma’s deed hij zowel de productie als de muzieksamenstelling.

Muziek

Vanaf begin jaren ’90 heeft Hans van Dijk voor VARA-gram een groot aantal CD’s gemaakt. Hij produceerde het eerste solo-album van Paul de Leeuw (Voor U Majesteit) en stelde CD’s samen met de mooiste liedjes uit de vorige eeuw (Een Gouden Eeuw), liedjes van Willem Wilmink en met in het Nederlands vertaald repertoire van Jac. Brel.

Hans bewerkte zes afleveringen van Ja zuster, nee zuster tot hoorspel, met als vertelster Hetty Blok, met wie hij al eerder een CD met kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt had opgenomen. Daarnaast heeft hij alle Oudejaarsconferences van Lebbis & Jansen voor CD geproduceerd.

Hans van Dijk zat een aantal jaren in de jury van de Gouden Harp en maakte deel uit van de jury die jaarlijks de Annie M.G. Schmidtprijs toekent voor het beste theaterlied van dat jaar.