Heleen van Meurs

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 4 jan 2018 om 14:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Heleen van Meurs

NaamHelena Christina van Meurs
GeborenHaren, 1 november 1930
GestorvenZwolle, 23 december 2017
FunctiesOmroeper, acteur, regisseur
Bekend vanDe glazen stad, Boerin in Frankrijk
Periode actief1953 - 1987
TriviaTrivia

Heleen van Meurs in de media
Oeuvre Heleen van Meurs

Na haar middelbare school gaat Heleen van Meurs al als actrice aan de slag bij het semi-beroepsensemble van Rut Hofman, daarnaast gaat ze rechten studeren in Groningen. Als praeses van de Lustrum-commissie van studentenvereniging Magna Pete komt Van Meurs in een interview op het AVRO-scherm. Ze wordt opgemerkt door Siebe van der Zee die naar een omroepster zoekt als zijn opvolger. Als hoofd televisie heeft hij het te druk om de programma's aan te kondigen. De frequentie van twee dagen in twee weken is prima te combineren met haar studie, dus Van Meurs aanvaart de bijzondere bijbaan. Haar ervaring in de amateurcabaret komt haar goed van pas. Ze vindt het omroepen spannend werk, maar verlangt al gauw terug naar het acteerwerk.

Naast het omroepen is ze ook actief als zangeres. Zo is ze op de VARA-radio te horen in de close harmony groep de Trianta's. In 1956 vertrekt ze naar Londen voor een toneelstudie aan de Royal Academy of Dramatic Arts. Haar laatste omroepbeurt is op 8 september 1956. Bij terugkomst in Nederland speelt ze bij diverse toneelgezelschappen waaronder het Rotterdams Toneel, Nederlandse Comedie, Ensemble, Glob, en bij de Nieuwe Comedie. Bij de laatste is ze tevens regisseuse. Ook volgt ze een regie-opleiding bij de NOS.

Ze keert in latere jaren terug op de Nederlandse televisie als actrice, bijvoorbeeld in Boerin in Frankrijk, De glazen stad, Maigret, Waaldrecht en Marijke. Verder werkt ze als regisseur, interviewster en presentatrice voor AVRO, VPRO en TROS. Af en toe speelt ze in een speelfilm, zoals Turks Fruit.