Jan Lenferink

Uit B&G Wiki
Versie door Jberendsen (overleg | bijdragen) op 17 jun 2013 om 08:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jan Lenferink

NaamJan Lenferink
GeborenDalfsen, 9 december 1948
Functies omroeper, presentator
Bekend vanRUR, Lenferink!
Periode actiefjaren zeventig-heden
Media
Audio fragmentenAudio.png

Jan Lenferink in de media
Oeuvre Jan Lenferink

Jan Lenferink is met zijn brutale manier van presenteren, zijn kledij (een klassiek streepjesoverhemd) en het glas melk de verpersoonlijking van het ‘yuppentijdperk’ uit de jaren ’80. Als presentator is hij spits, geestig en meestal boeiend. Ondanks dat hij soms last heeft van een lichte vorm van stotteren, komt hij uitstekend uit zijn woorden. De Amerikaanse presentatoren Dick Cavett en Johnny Carson zijn aanvankelijk zijn grote voorbeeld.

Jan wordt geboren in Dalfsen. Na de Middelbare school studeert hij Nederlands en psychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Tijdens zijn studie is hij drie jaar eindredacteur van het Nijmeegse Universiteitsblad. Na zijn studie staat hij enige jaren als leraar Nederlands voor de klas.

In de jaren ’70 maakt Jan zijn debuut als presentator en redacteur in het radioprogramma Dit is het begin. Daarna maakt hij de oversteek naar de VPRO en werkt daar aan verschillende programma’s. Op de televisie is hij het eerst te zien als interviewer in het programma Het Gat van Nederland in het seizoen 1973/74.

Het meest bekende tv-programma van Lenferink is RUR. Het format voor dit programma wordt samen bedacht met de latere society-reporter Gert-Jan Dröge. Beide heren bedenken ook de setting voor het programma: de Amsterdamse discotheek Richter. Om het decor compleet te maken voegen ze rieten fauteuils en een kapotte kroonluchter toe. De omroepen zijn niet enthousiast over het format. Pas na enig leuren hapt Veronica dan toch toe. Tot begin jaren ’90 brengt Veronica dit programma op het scherm.

Lenferink werkt na het stoppen van RUR zowel voor als achter de schermen mee aan verschillende programma’s. Het succes van RUR weet hij echter met deze programma’s niet te evenaren. Zijn nieuwe programma’s slaan niet aan. Het wekelijkse Jerry Springer geïnspireerde programma Lenferink! is spraakmakend en de kijkcijfers zijn hoog. Toch spreekt een deel van de kijkers schande over de verloedering op de televisie in de onderwerpkeuze. Programmadirecteur Bert van der Veer vindt de serie uitzendingen van Lenferink! niet spraakmakend genoeg en het programma houdt er mee op.

In februari 2002 maakt Jan Lenferink een revival mee. Zijn bekende late night talkshow RUR is weer terug op het scherm bij SBS6 met acht nieuwe afleveringen. Een nauwelijks ouder geworden Lenferink ontvangt zijn gasten net als vroeger. De formule is enigszins aan de tijd aangepast. De gesprekken met de gasten uit de eerdere reeks programma’s worden onderbroken door oude beeldfragmenten. De opvolger, de dagelijkse talkshow Louter Lenferink, stopt SBS in september 2002 al na twee weken. Volgens de commerciële zender zitten de kijkers niet te wachten op een talkshow rond 19.30 uur.

Naast zijn werk voor de televisie schrijft Jan Lenferink voor de mediapagina van het NRC en Het Parool en heeft hij een wekelijkse column in de Haagse Post.