Bert van der Veer

Uit B&G Wiki
Bert van der Veer

NaamBert van der Veer
GeborenBergen op Zoom, 13 maart 1951
FunctiesJournalist, regisseur, programmadirecteur, auteur
Bekend vanToppop, Tineke, Soundmixshow, Barend & Van Dorp, Spijkerhoek, Goede tijden slechte tijden
Periode actief1978-heden
Werkt samen metAd Visser, Tineke de Nooij, Frits Barend, Henk van Dorp, Henny Huisman, Joop van den Ende
TriviaTrivia
Externe infoOfficiële site

Bert van der Veer in de media
Oeuvre Bert van der Veer

De brildragende en pijprokende Bert van der Veer heeft sinds 1976 een grote carrière gemaakt binnen de omroep bij verschillende werkgevers. Niet alles wat hij aanpakt verandert in goud; Vertel het RTL, Lenferink!, Blauw Blauw en Ladies Only mislukten. Daar tegenover staan echter mega successen als Barend & Van Dorp, Lief en leed en momenteel Pauw & Witteman. Een bekende uitspraak van Bert is: “Presentatoren moet je slaan en koesteren. Het zijn net kinderen".

Bert groeit op in een gereformeerd milieu. Als gevolg van zijn vaders beroepskeuze (luchtmachtmilitair) woont hij tijdens zijn jeugd op 17 verschillende adressen. Bert heeft aspiraties om filmregisseur te worden. Na de middelbare school (HBS-B) bezoekt hij de School voor Journalistiek in Utrecht, maar voltooit deze studie niet. Uit deze periode dateert ook zijn kennismaking met regisseur Rob Touber (Robert Noordervliet).

Van december 1971 tot maart 1972 is hij werkzaam voor de persafdeling van platenmaatschappij Phonogram. Tussen 1972 en 1974 schrijft hij als freelancer voor regionale kranten onder andere Tubantia, het Utrechts Nieuwsblad en muziekkrant Oor. Ook levert hij bijdragen aan de VARA-gids en het Veronicablad.

In 1977 wordt Bert binnengehaald als tekstschrijver voor AVRO’s Toppop-presentator Ad Visser. Vanaf die periode verzorgt hij de wisselregie van dit populaire popprogramma samen met Jessica Winkelman, Geert Popma en Chris Berger. Afgezien van enkele filmische bijdragen van artiesten of groepen die niet naar Nederland komen, komen de meeste opnamen vanuit de studio op het Omroepkwartier/Media Park. Bert weet de decorontwerpers te inspireren om, met behulp van karrenvrachten rekwisieten, de aankleding van de studio om te toveren in een ambiance waar hij als regisseur ware ‘videoclips’ weet te creëren.

Na Toppop volgt er een grote hoeveelheid verschillende programma's waarin Bert als regisseur meewerkt. Gaande weg krijgt hij ook meer verantwoordelijheid. Zo is Bert bij Veronica eindverantwoordelijke voor programma's als Tineke en Countdown.

Wanneer producent Joop van den Ende zijn plannen ontvouwt voor commerciële televisie in Nederland wil hij Bert inlijven als programmadirecteur. Van april 1989 t/m februari 1990 is hij programmaleider van TV10. Wanneer dit avontuur niet doorgaat, stapt Bert in 1992 over naar RTL wiens U-bochtconstructie door de overheid wel wordt geaccepteerd. Bert voelt zich als een vis in het water bij RTL4, later RTL5 en Veronica. Hij is verantwoordelijk voor de uitzendschema’s van de drie zenders. Bert bemoeit zich ook met de inhoudelijke kant van de producties. Zo worden de eerste vijf afleveringen van Neerlands eerste soap Goede tijden slechte tijden door hem vertaald en bewerkt. Vanaf juli 1992 is hij programmadirecteur, als opvolger van Ruud Hendriks. Echter de bureaucratie van de Holland Media Groep staat hem tegen.

In februari 1996 treedt Bert in dienst bij televisieproducent D&D/K&B Groep in Bussum als creative director. Na enkele maanden richt hij zijn eigen adviesbureau onder de naam TV INside op en vestigt zich als zelfstandig adviseur. In 1998 neemt Bert op verzoek van Pieter Porsius, de toenmalige president-directeur van HMG, de programmering van RTL4 onder handen. Bert krijgt opdracht om te snoeien in de soms oubollige programmering van de familiezender. Aanvankelijke succesnummers zoals de 5 uur show en Rad van Fortuin waar inmiddels de sleet in zit, worden vervangen. In najaar 2000 komt het echter tot een eind aan de samenwerking.

In het voorjaar van 2003 is Bert een blauwe maandag programmadirecteur van Veronica. Na een crisis en dreiging van stakingen stapt hij op; wat resteert is zijn regisseurschap van het succesvolle Barend & Van Dorp. Na Barend & Van Dorp werkt Bert als regisseur voor verschillende programma's en is hij als schrijver actief. Zo verschijnen er columns in Broadcast Magazine en VARA Magazine en verschijnen van Bert's hand een aantal boeken waaronder Bad-ass day. Het meest recente succes van Bert is het door hem ontwikkelde format Korenslag dat in 2007 door de EO is uitgezonden en waarvan ook buitenlandse versies verschijnen.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor de talkshow Barend & Van Dorp (1999).

De Zilveren Nipkowschijf voor de talkshow Barend & Van Dorp (2002).

Publicaties

7781 mooie avonden (tv-geschiedenis, 1976).

Zwartfilm (thriller, 1983).

De laatste voorstelling (thriller, 1984).

Het einde van de lijn (thriller, 1985).

Het script (thriller, 1986).

Is er nog iets leuks vanavond? (tv-geschiedenis, 1991).

Alles voor de kijkcijfers (tv-verhaal, 1997)

De koning van Nederland (true fiction, 2002).

Het liefje van Oranje (true fiction, 2004).

Bad-ass-days (leedkroniek, 2005).

Uitgevertje spelen (verslag, 2007).

Is er nog iets leuks vanavond? (update, 2007)

De smaak van Cornaille(roman, 2008)

Moordcijfers (satirische thriller, 2008)