Jan van Weeszenberg

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2017 om 16:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jan van Weeszenberg (Bron: Beeld en Geluid)

NaamJohannes Cornelis van Weeszenberg
Geborenplaats onbekend, 22 december 1924
Gestorvenplaats onbekend, 3 april 2010
FunctiesAmateurfilmer
Bekend vanDe appel
Periode actief
Triviaere-lid NOVA
Externe infointerview met Jan van Weeszenberg Jan van Weeszenberg op het Amateurfilm Platform

Jan van Weeszenberg in de media
Oeuvre van Jan van Weeszenberg

Jan van Weeszenberg is ongetwijfeld de amateurfilmer met de meeste onderscheidingen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Zijn sociaal en politiek geëngageerde satirische tekenfilms zijn in binnen- en buitenland bewonderd en veelvuldig in de prijzen gevallen. Zijn enthousiasme voor de amateurfilm vindt zijn weerslag in Elseviers grote smalfilmboek dat van zijn hand verschijnt in 1973.

Van Weeszenberg maakt tekenfilms waarin vaak maatschappijkritische onderwerpen centraal staan. Machtsverhoudingen in een maatschappij, vrouwenemancipatie maar ook onderwerpen als dragen van bont, de opkomst van de computer en de gevolgen van luchtvervuiling stipt hij aan. Hij wil de kijker bewust maken en na laten denken over wat er in de wereld gebeurt.

Van Weeszenberg begint met filmen in 1954. Zijn eerste films zijn eenvoudige familiefilms, dan volgen speelfilms en documentaires. Rond 1960 maakt hij een film van stilstaande tekeningen. Animatiefilmer Cor Icke ziet dit en vraagt hem waarom de figuren niet bewegen. Van hem leert Van Weeszenberg de animatietechniek. Zijn eerste animatiefilm is 'Du rififi'.

Voor de NOVA is Van Weeszenberg sinds eind jaren 60 belast met de filmcursussen in het land. Hij presenteert avonden en produceert instructiefilms zoals Ik zie ik zie en Tekenfilm (1971).