John de Mol

Uit B&G Wiki
Versie door Tvfan (overleg | bijdragen) op 9 jan 2022 om 17:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
John de Mol (1978)

NaamJohannes de Mol junior
GeborenDen Haag, 24 april 1955
Functies diskjockey, producent, televisiemaker, mediamagnaat
Bekend vanMedisch Centrum West, Love letters, Big Brother, The voice of Holland, Endemol, Talpa
Periode actief1973 - heden
Werkt samen metWillem van Kooten, Erik Felderhof, Joop van den Ende, Linda de Mol
TriviaTrivia

John de Mol in de media
Oeuvre van John de Mol

Nederlands mediamagnaat en televisieproducent.

Begin

Zijn mediacarrière begint als technicus van diskjockey Joost den Draaijer bij Radio Noordzee, waar zijn vader directeur was. Vervolgens werkt John de Mol als parttimer bij Studio Sport en werkt hij als assistent-producer bij de TROS. Als hij drieëntwintig is, produceert hij zijn eerste grote spelshow de Showbizzquiz.

Eigen productiebedrijf

In 1979 neemt De Mol ontslag bij de TROS om met zijn productiebedrijf John de Mol Produkties zelf programma’s te produceren. Met het muziekprogramma Popformule breekt De Mol door en in 1988 vestigt hij definitief zijn naam als grote producent met de ziekenhuisserie Medisch Centrum West, die een grote kijkcijferhit blijkt.

In deze periode heeft De Mol ook zijn eerste buitenlandse klant: Sky Channel. Voor hen maakt hij het programma The DJ Kat Show, met zus Linda de Mol als presentatrice. Voor de publieke zenders in Nederland produceert De Mol onder meer de comedyserie In de Vlaamsche Pot en grote spelshows als Doet ie 't of doet ie 't niet en Love letters.

Endemol

In 1994 fuseren John de Mol Produkties en Joop van den Ende TV-Producties tot Endemol. In 1999 produceert het bedrijf de realitysoap Big Brother. Het programma wordt wereldwijd een gigantisch succes en zet het bedrijf definitief op de wereldkaart. Het bedrijf wordt in 2000 verkocht en in 2007 weer deels teruggekocht door De Mol.

Talpa

Uit onvrede over de gang van zaken met Endemol en omdat De Mol weer direct betrokken wil zijn bij de inhoudelijke kant van televisie maken, richt hij het bedrijf Talpa Media op. Hierin brengt hij onder meer het productiebedrijf Talpa Producties en de radiozender Radio 538 onder. Het is tevens het bedrijf achter de commerciële televisiezender Talpa/Tien. Talpa is latijn voor mol.

Een eigen zender

John de Mol probeert tijdens zijn loopbaan diverse malen een commerciële televisiezender op te zetten. In 1994 stapt Veronica uit het publieke omroepbestel en wil De Mol met Endemol van Veronica een commercieel station maken. Ze krijgen het politiek niet rond. In 1996 proberen De Mol en Joop van den Ende het nogmaals met de sportzender Sport 7. De zender flopt. In 2005 start De Mol met zijn productiebedrijf Talpa Media de televisiezender Talpa. Hij verwerft de rechten voor de Eredivisie van het Nederlands voetbal en weet talloze bekende presentatoren aan zijn zender te binden, onder wie zijn zus Linda de Mol, Beau van Erven Dorens en Jack Spijkerman, die om zijn overstap wordt verguisd door zijn oud-werkgever de VARA. In 2006 wordt de zender hernoemd tot Tien. In 2007 valt het doek voor de zender; er is te weinig animo onder kijkers.

Een nieuwe hit

In 2010 bedenkt De Mol samen met zanger Roel van Velzen een variant op de talentenshows Idols en X-factor. In The voice of Holland draait het om de stemmen van de talenten. De juryleden zien de kandidaten in eerste instantie niet. Het programma is vanaf de eerste aflevering een grote hit. De Mol verkoopt het format aan meer dan 150 landen.

Mediamagnaat

In 2011 neemt John de Mol samen met het Finse mediaconcern Sanoma het bedrijf SBS over. Hiermee heeft De Mol met de zenders SBS6, NET5, SBS9 en Veronica wederom commerciële televisiezenders in handen. In 2017 neemt Talpa SBS helemaal over. De Mol bezit dan al de radiozenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica. Een poging om de Telegraaf Media Groep (TMG) te kopen mislukt. In 2018 koopt hij persbureau ANP.

Prijzen en onderscheidingen

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (1999, 2005 en 2011)

Emmy Award voor The voice (US) (2013 en 2015)

Beeld en Geluid Awards Oeuvre Award 2014

Gouden Harp, een oeuvreprijs, voor zijn bijdrage aan de Nederlands muziekindustrie (2014)