Kees Driehuis: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 23: Regel 23:
}}
}}


Kees Driehuis is in alle opzichten een vakman. Hij is serieus en bovendien betrouwbaar. Zowel in zijn rol als presentator als eindredacteur komt hij deskundig, integer en scherp uit de hoek. De integere wijze waarop hij de eindredactie voert, dwingt dan ook terecht bij collega-journalisten veel respect af.
Kees Driehuis is in alle opzichten een vakman. Zowel in zijn rol als presentator als eindredacteur komt hij deskundig, integer en scherp uit de hoek. De integere wijze waarop hij de eindredactie voert, dwingt dan ook terecht bij collega-journalisten veel respect af.


Na de HAVO aan het Ignatius College te Amsterdam gaat Kees naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Via zijn opleiding komt hij in 1974 als stageair bij ''[[Z.I.]]'' terecht. Hij is bureauredacteur, maar zo af en toe mag hij als verslaggever ook items maken voor dit radioprogramma.  
Na de havo aan het Ignatius College te Amsterdam gaat Driehuis naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Via zijn opleiding komt hij in 1974 als stagair bij ''[[Z.I.]]'' terecht. Hij is bureauredacteur, maar zo af en toe mag hij als verslaggever items maken voor dit radioprogramma.  


Na zijn studie komt Kees in vaste dienst bij VARA-radio. In eerste instantie werkt hij als redacteur mee aan ''[[Dingen van de Dag]]'', de actualiteitenrubriek van de VARA-radio. Later wordt hij eindredacteur van het programma. Voor verschillende programma's van de VARA vervult Kees dezelfde functie, daarnaast presenteert hij ook een aantal programma's.
Na zijn studie komt Driehuis in vaste dienst bij VARA-radio. In eerste instantie werkt hij als redacteur mee aan ''[[Dingen van de Dag]]'', de actualiteitenrubriek van de VARA-radio. Hij wordt eindredacteur voor verschillende programma's en gaat ook programma's presenteren.


In januari 1989 begint zijn loopbaan bij de televisie. [[Ellen Blazer]], de toenmalige eindredacteur van ''[[Sonja op maandag]]'' vraagt aan Kees, die al enige tijd in de redactie van het programma zit, of hij een screentest wil doen. Ook voor het scherm blijkt Kees het goed te doen en hij mag de presentatie van de kennisquiz ''[[Per seconde wijzer]]'' over nemen van [[Berend Boudewijn]]. Intussen doet Kees naast presenteren ook (eind)redactiewerk bij verschillende actualiteiten gerelateerde programma's. Zo zit hij in 1991 in de redactie bij het discussieprogramma ''[[De kloof]]'' met als gespreksleider [[Paul Witteman]] en heeft Kees de leiding over het documentaireprogramma ''[[Impact]]''.
In januari 1989 begint zijn loopbaan bij de televisie. [[Ellen Blazer]], de toenmalige eindredacteur van ''[[Sonja op maandag]]'' vraagt aan Driehuis, die al enige tijd in de redactie van het programma zit, of hij een screentest wil doen. Ook voor het scherm blijkt hij het goed te doen en hij mag de presentatie van de kennisquiz ''[[Per seconde wijzer]]'' overnemen van [[Berend Boudewijn]]. Hij combineert dit met (eind)redactiewerk bij verschillende actualiteiten gerelateerde programma's. Zo zit hij in 1991 in de redactie bij het discussieprogramma ''[[De kloof]]'' met als gespreksleider [[Paul Witteman]] en heeft hij de leiding over het documentaireprogramma ''[[Impact]]''.


Samen met [[Carel Kuijl]] richt Kees in 1995 het informatieve programma ''[[Zembla]]'' op. Kees wordt tevens de eindredacteur van deze wekelijkse rubriek met actuele documentaires. Zijn rol is leiding geven aan de documentairemakers, die soms maandenlang aan een enkel onderwerp werken. In september 1997 verhuist Kees naar ''[[NOVA]]'' waar hij naast presentator ook adjunct-hoofdredacteur wordt.
Samen met [[Carel Kuijl]] richt hij in 1995 het informatieve programma ''[[Zembla]]'' op en wordt eindredacteur van deze wekelijkse rubriek met actuele documentaires. Hij geeft leiding aan de documentairemakers, die soms maandenlang aan een enkel onderwerp werken. In september 1997 verhuist hij naar ''[[NOVA]]'' waar hij naast presentator ook adjunct-hoofdredacteur wordt.


Op 6 augustus 2002 stopt Kees definitief als presentator van ''[[NOVA]]''. Hij kan zich niet langer vinden in de nieuwe NOVA-koers van hoofdredacteur [[Rik Rensen]]. Collega [[Rob Trip]] volgt een dag later het voorbeeld van Kees. Drie maanden later keert Kees terug naar ''[[Zembla]]'', opnieuw als eindredacteur.
Op 6 augustus 2002 stopt hij definitief als presentator van ''[[NOVA]]''. Hij kan zich niet langer vinden in de nieuwe koers van hoofdredacteur [[Rik Rensen]]. Collega [[Rob Trip]] volgt een dag later zijn voorbeeld. Drie maanden later keert Kees terug naar ''[[Zembla]]'', opnieuw als eindredacteur.


Voor het grote publiek is Driehuis vooral de man van ''[[Per seconde wijzer]]'' en 'het klokje'. Tussen zijn debuut in 1989 en zijn afscheid op 1 maart 2018 presenteert hij 794 afleveringen. Ooit had hij een belofte gedaan door te gaan tot zijn tachtigste, maar, zo stelt hij, "die mag ik helaas niet nakomen."


====Prijzen en onderscheidingen====
====Prijzen en onderscheidingen====

Versie van 6 jun 2018 09:12

Kees Driehuis
Foto: VARA/Lilian van Rooij

NaamKees Driehuis
GeborenAmsterdam, 8 december 1951
Functies presentator, eindredacteur
Bekend vanPer seconde wijzer, De ochtenden, Zembla, NOVA
Periode actief1974-heden
Werkt samen metCarel Kuijl
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Kees Driehuis in de media
Oeuvre van Kees Driehuis

Kees Driehuis is in alle opzichten een vakman. Zowel in zijn rol als presentator als eindredacteur komt hij deskundig, integer en scherp uit de hoek. De integere wijze waarop hij de eindredactie voert, dwingt dan ook terecht bij collega-journalisten veel respect af.

Na de havo aan het Ignatius College te Amsterdam gaat Driehuis naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Via zijn opleiding komt hij in 1974 als stagair bij Z.I. terecht. Hij is bureauredacteur, maar zo af en toe mag hij als verslaggever items maken voor dit radioprogramma.

Na zijn studie komt Driehuis in vaste dienst bij VARA-radio. In eerste instantie werkt hij als redacteur mee aan Dingen van de Dag, de actualiteitenrubriek van de VARA-radio. Hij wordt eindredacteur voor verschillende programma's en gaat ook programma's presenteren.

In januari 1989 begint zijn loopbaan bij de televisie. Ellen Blazer, de toenmalige eindredacteur van Sonja op maandag vraagt aan Driehuis, die al enige tijd in de redactie van het programma zit, of hij een screentest wil doen. Ook voor het scherm blijkt hij het goed te doen en hij mag de presentatie van de kennisquiz Per seconde wijzer overnemen van Berend Boudewijn. Hij combineert dit met (eind)redactiewerk bij verschillende actualiteiten gerelateerde programma's. Zo zit hij in 1991 in de redactie bij het discussieprogramma De kloof met als gespreksleider Paul Witteman en heeft hij de leiding over het documentaireprogramma Impact.

Samen met Carel Kuijl richt hij in 1995 het informatieve programma Zembla op en wordt eindredacteur van deze wekelijkse rubriek met actuele documentaires. Hij geeft leiding aan de documentairemakers, die soms maandenlang aan een enkel onderwerp werken. In september 1997 verhuist hij naar NOVA waar hij naast presentator ook adjunct-hoofdredacteur wordt.

Op 6 augustus 2002 stopt hij definitief als presentator van NOVA. Hij kan zich niet langer vinden in de nieuwe koers van hoofdredacteur Rik Rensen. Collega Rob Trip volgt een dag later zijn voorbeeld. Drie maanden later keert Kees terug naar Zembla, opnieuw als eindredacteur.

Voor het grote publiek is Driehuis vooral de man van Per seconde wijzer en 'het klokje'. Tussen zijn debuut in 1989 en zijn afscheid op 1 maart 2018 presenteert hij 794 afleveringen. Ooit had hij een belofte gedaan door te gaan tot zijn tachtigste, maar, zo stelt hij, "die mag ik helaas niet nakomen."

Prijzen en onderscheidingen

De dr. L. de Jongprijs voor de documentaire De Watersnoodramp in de serie Impact (1995).