Lex Braamhorst

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 13 jan 2021 om 09:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Lex Braamhorst (1967)

NaamLex Braamhorst
GeborenUtrecht, 16 januari 1928
GestorvenHilversum, 24 december 2002
FunctiesPresentator, Producent, Muzieksamensteller
Bekend vanHersengymnastiek, In de kaart gespeeld, Kuhrhausconcerten
Periode actieftot 1982
Werkt samen metJan van Herpen, Jan Boots, Henk van den Berg
Media
Audio fragmentenAudio.png

Lex Braamhorst in de media
Oeuvre van Lex Braamhorst

Lex Braamhorst is een radiopresentator en omroeper. Hij wordt voor zijn militaire dienstplicht naar de politionele acties in Nederlands-Indië gestuurd. Hij komt daar in aanraking met het omroepvak, door werkzaamheden voor Radio Medan (Sumatra). Als hij na zijn dienstplicht terug in Nederland is solliciteert hij bij de KRO, die hem afwijst voor een functie bij de radio. Zijn sollicitatie bij AVRO is wel succesvol en goed voor 37 jaar omroepwerk. Braamhorst wordt vooral bekend door de radioquiz Hersengymnastiek, met de terugkerende vraag: "Wat is de stand, Mieke?". Het quizprogramma presenteert hij samen met Jan van Herpen. Zelfs na het vertrek van de echte Mieke Melchers blijft Braamhorst de vraag uitspreken in deze typische radioquiz, die ook even op televisie wordt uitgezonden.

De quiz Hersengymnastiek is niet zijn enige succes. In de jaren dat hij werkzaam is voor de AVRO bedenkt en presenteert hij diverse programma's waaronder de wekelijkse "Kurhausconcerten" en het klassieke verzoekplatenprogramma In de kaart gespeeld. Braamhorst houdt van grappen en zet collega's en publiek graag op het verkeerde been.

Zijn prettige stem behoort bij de radio uit de jaren vijftig en heeft de zestiger- en zeventiger jaren ook doorstaan. Hij is begraven op het kerkhof van Kortenhoef en op zijn graf verwijst de tekst: "Velen hebben hem gehoord, nu is het stil" naar zijn werkzaamheden bij leven.