Lia Dorana

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 7 dec 2010 om 08:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Lia Dorana in Varié-TV (1952)

NaamBeppy van Werven
GeborenDen Haag, 18 juli 1918
GestorvenLage Vuursche, 4 december 2010
FunctiesActeur
Bekend vanDe kleine waarheid, Een boerin in Frankrijk, De Familie Doorsnee, Requiem voor een zwaargewicht
Periode actief
Werkt samen metConny Stuart, Hetty Blok, Joop van den Ende, Ton Lutz, Wim Ibo, Jan Teulings
Triviaechtgenote van Guus Verstraete sr.
GalleryGallery

Lia Dorana in de media
Oeuvre van Lia Dorana

Cabaretière, zangeres en actrice Lia Dorana wordt op 18 juli 1918 in Den Haag geboren als Beppy van Werven. Wim Sonneveld ontdekt Dorana en geeft haar een plaats in zijn cabaret naast actrices als Conny Stuart en Hetty Blok. Ook treedt ze er op naast haar latere man Guus Verstraete sr.. Haar eerste acteerervaring voor toneel doet ze op bij de Bouwmeesterrevue in de jaren 1946-1947. Verder verschijnt ze kort in het ABC Cabaret van Wim Kan. Nationale bekendheid verwerft Dorana in de jaren ’50 met haar rol als Liesbeth in De Familie Doorsnee, hoofdfiguren uit de populaire hoorspel-serie In Holland staat een huis (hoorspel) van Annie M.G. Schmidt. Onvergetelijk blijkt haar lied Ik ben Alie Cyaankali, de gevaarlijkste vrouw van Rotterdam.

De definitieve overstap van de ‘kleinkunst’ naar de ‘grote kunst’ van het toneel, wordt in 1954 begeleid door Jan Teulings. Hij benadert haar voor het Rotterdams Toneel. Hier speelt ze onder meer in Thee en symphatie naast Hans Croiset en in een opvoering van Tsjechov’s De meeuw. Dorana staat aan het begin van de typisch Nederlandse cabaretmusical. Ondersteund door regisseur George Vitaly en Ton Lutz schrijft ze de muziektekst voor het stuk Irma la Douce, waarin ze bovendien de titelrol voor haar rekening neemt. Het levert haar een Edison op. Ook in de musical Kiss me Kate van Cole Porter, vertolkt Dorana de hoofdrol.

Begin jaren zeventig is ze op televisie te zien in degelijke NCRV-drama's als De kleine waarheid en Boerin in Frankrijk. In 1989 verschijnt Lia Dorana voor de laatste keer op het toneel in de musical Cabaret van Joop van den Ende.