Martien van den Dijssel

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 17 nov 2015 om 15:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Van den Dijssel, ca 1961

NaamMartien van den Dijssel
Geboren, 17 september 1939
Functiesdecorontwerper, maquettebouwer
Bekend van
Periode actief1961-1995
Werkt samen metTijmen de Bree, Jac Hey, Gerard Buurman, Ton van Roemburg, Fried van der Linden


Oeuvre Martien van den Dijssel

Martien van den Dijssel komt in 1961 in dienst bij de NTS als decorschilder. Na een avondstudie aan kunstacademie Artibus in Utrecht komt hij in 1968 de afdeling Maquette bij de NOS versterken. Op dat moment werken daar Jac Hey en Tijmen de Bree onder leiding van Gerard Buurman.

De maquette afdeling maakt maquettes van decorontwerpen in opdracht van decorontwerpers. Aan de hand van die maquette kunnen decorontwerper en regisseur zich een goed beeld vormen van hoe het uiteindelijke decor op ware grootte er uit komt te zien. Daarnaast maakt de afdeling miniaturen die in beeld komen, bijvoorbeeld een landschap, huizen of hele dorpen, maar ook rekwisieten en speciale effecten worden door de maquette-bouwers verzorgd.

Een van de bijzondere maquettes die Van den Dijssel maakt is voor het doolhofspel voor Mid-Lotto live in 1985. De spelkandidaten van Johnny Kraaykamp jr moeten door de maquette van een dorp binnen een vastgestelde tijd op een bepaald eindpunt aankomen. De maquette staat opgesteld in de kelder van de Technische Hogeschool in Delft want daar is een endoscoop. De endoscoop is een kleine camera waarmee van bovenaf door de maquette heen gefilmd kan worden zodat het voor de kijkers lijkt alsof ze in een auto door de maquette rijden. De camera wordt bedient door Fas Keuzekamp, hoofd van de audiovisuele dienst van de afdeling Bouwkunde aan de TH Delft. De opdracht blijkt erg lastig te zijn voor de kandidaten in de studio bij Kraaykamp en dus zijn Keuzekamp en Van den Dijssel wel enigszins soepel bij het bedienen van de camera.

Een andere leuke opdracht krijgt Van den Dijssel van decorontwerper Misjel Vermeiren. Hij moet een maquette maken van een typisch Amerikaanse ijssalon uit de jaren vijftig, met roze van aarbeienijs, geel van vanille en groen van pistache. De ijssalon moest in een woestijn staan en vorm zo het beginbeeld van het programma Coupe ter Weijden.