NTS

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 18 okt 2021 om 14:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
NTS titelkaart (1951)

NaamNederlandse Televisie Stichting
Oprichting31 mei 1951
Opheffing1969
Omroep StatusPublieke omroep


De NTS is een zendgemachtigde zonder leden en levert technische en facilitaire diensten voor de omroepverenigingen.

Met de experimentele fase van nationale televisie in het vooruitzicht, richten de Nederlandse omroepverenigingen op 31 mei 1951 de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) op. Doel is het bereiken van een brede samenwerking op het terrein van het nieuwe medium. De NTS wordt bestuurd door afgevaardigden van de omroepverenigingen, naast de Raad van Beheer zijn het Dagelijks Bestuur en de Televisie Coordinatie Commissie de belangrijkste organen.

Dagelijks bestuur

Televisie Coördinatie Commissie (TCC) Hierin hebben de de hoofden van de Televisiesecties van de omroepverenigingen zitting. Namens de zendgemachtigde NTS is dat Erik de Vries (tot zijn ontslag in 1953).


In mei 1969 treedt de Omroepwet in werking en vanaf dat moment zijn de NRU en de NTS met hun bestaande taken ondergebracht in één stichting: de Nederlandse Omroep Stichting (NOS).

Zendgemachtigde (1951-heden)

De NTS is verantwoordelijk voor programma’s van ‘algemeen karakter’. Nationale feest- en gedenkdagen worden onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid door de NTS verzorgd. De programma’s worden aangekondigd door de omroepsters van de dienstdoende omroep. Het bekendste programma is het NTS journaal dat in 1956 van start gaat en nog steeds bestaat.

Door het televisiebesluit van 1965 krijgt de NTS onafhankelijkheid in de programmasector, vanaf 1966 verschijnen daardoor NTS-omroepsters in beeld. De omroepwet betekent het einde van het onafhankelijke bestaan van de NTS die vanaf 1969 opgaat in de NOS.

Facilitaire tak (1951-1988)

Televisiemaken is een dure zaak, daarom kiest men in 1951 voor een soortgelijke gezamenlijke facilitaire voorziening als bij de radio (NRU). Zo hoeven de omroepverenigingen niet elk een tv-studio in te richten, maar worden de kosten gedeeld. De NTS doet het beheer over de studio's, technische apparatuur, technische staf, grafisch ontwerp en decorontwerp en -uitvoer.

De NTS maakt een snelle groei door, van negen werknemers in 1951 tot enkele honderden in 1961. In maart 1963 volgt dan ook de eerste grondige reorganisatie. De werkzaamheden worden verdeeld over twee diensten, de Programmadienst en de Technische dienst.

1. Programmadienst
De Programmadienst staat onder leiding van Arie van den Dool en heeft drie onderafdelingen:
A. Hoofdafdeling Ontwerp, die weer bestaat uit een Afdeling Decorontwerp en een Afdeling Grafisch Ontwerp
B. Hoofdafdeling Operationele Uitvoering, bestaande uit Bureau Planning en productie; Afdeling Camera (+ opnameleiders en belichters) en de Afdeling Inspeciënten
C. Hoofdafdeling Materiele Uitvoering bestaande uit de Afdeling Dekor Uitvoering; Afdeling Rekwisieten; Onderafdeling Expeditie; onderafdeling Magazijnen; Afdeling Foto.
D. Bureau Inkoop en Calculatie.

2. Technische Dienst
De Technische Dienst staat onder leiding van Cees Mol en zijn adjunct en latere opvolger Pieter de Vlaam. Onder leiding van De Vlaam komt het ontwerp voor het Omroepkwartier (later Mediapark genoemd) tot stand.

Er zullen met de groei van het bedrijf nog vele reorganisaties volgen, maar de indeling blijft in de basis gelijk aan die van 1963.

Begin jaren tachtig ontstaan er enkele vrije producenten die in de gaten