Opstand in Sobibor

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 12 okt 2011 om 06:28 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1989
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1980-1989
Lengte128' (origineel), 108' (hermontage 2011)
MediumTelevisie
TriviaTrivia

Opstand in Sobibor titel.jpg Opstand in Sobibor.jpg


Beschrijving

Deze documentaire gaat over de minst bekende, maar meest geslaagde opstand, in een Nazi vernietigingskamp. De opstand vindt plaats in de Tweede Wereldoorlog in het plaatsje Sobibor dat in Polen ligt. Documentairemaakster Lily van den Bergh reist samen met Pavel Kogan en een Russische crew naar zeven landen, verdeeld over vijf continenten, waar in zes talen Sobibor overlevenden worden gefilmd: Samuel Lerer in New York (Verenigde Staten), Stanislav Szmajzner in Goiania (Brazilië), Alexander 'Sasha' Pecherski in Rostov on Don (Sowjet-Unie) en Regina Zielinski in Sydney (Australië). Tevens komt Jules Schelvis aan het woord. Hij is maar kort in Sobibor geweest, maar hij heeft veel onderzoek gedaan naar het kamp. Hij is auteur van meerdere boeken over Sobibor.

Makers

Producent Lily van den Bergh

Regie Lily van den Bergh, Pavel Kogan

Scenario Petra Lataster-Czisch

Camera Sergej Skortsov

Componist Patricio Wang

Montage Jan Dop

Achtergrondinformatie

Opstand In Sobibor is op festivals in de hele wereld vertoond. De Nederlandse televisie zendt de documentaire drie keer uit, onder andere in een aflevering van Impact in 1990. De documentaire ontvangt in 1989 een tweede prijs van de Joris Ivens Award tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam. Daarnaast wordt de film bekroond met de Aanmoedigingsprijs voor Film van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst in 1990.

Ter gelegenheid van de herdenking van de opstand, vertoont digitaal themakanaal Geschiedenis24 de documentaire, zowel op het TV-themakaaal als op hun website, van 8 tot en met 14 oktober 2011. Op 13 oktober 2011 wordt de film vertoond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Wegens grote belangstelling voor de film, met name in de Verenigde Staten en Canada - mede door het Demjanuk proces in Duitsland - is er besloten een internationale DVD uit te brengen met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. De film is geheel hergemonteerd en ingekort. De DVD is te bestellen via de website van Open Studio Producties.