Overleg: Kindernet

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Samba-boy (Overleg | bijdragen) op 16 nov 2012 om 19:26 (Het klopt niet)

Ga naar: navigatie, zoeken

Het klopt niet

Hoi, ben ik weer even. Op de website http://kindernet-the-early-days.blogspot.nl/ vertelt Ard Hesselink, destijds één van de frontmen van Kindernet in de periode 1988-1993, over de geschiedenis van de zender. Hij wijst hierbij ook vooral op dít artikel, maar zegt dat niet alles klopt;

"Telecable Benelux BV fuseerde bijv. nooit met WH Smith (mochten ze willen!). Wat er gebeurde was dat de twee belangrijkste aandeelhouders, Livson en het Engelse WH Smith Television medio 1990 hun belangen bundelden in een nieuw bedrijf: Media Holding Benelux BV. Daarin werden naast Kindernet en de Engelse doelgroepzenders Sportnet en Lifestyle ook het facilitair bedrijf Holland Visions, het merchandising bedrijf Benelux Licensing en producent/sales agent Telecable Benelux opgenomen. Ik zelf werd (niet statutair) programmadirecteur van de holding en kreeg zodoende met tal van andere facetten van de mediawereld te maken.

Overigens bestond deze media holding niet langer dan een dik jaar. Ruzie, tegenvallende inkomsten maar vooral tegengestelde strategische belangen brachten de aandeelhouders ertoe om de zaak weer op te splitsen."

Over de zin "Met een gerust hart bij de TV alleen laten..." zegt hij het volgende:

"In de tekst van de "beeld en geluid wiki" uit het vorige bericht staat over de kindernet p.r. o.a. de volgende zin:

De slogan luidt: Kindernet, voor net uit bed.

Tis waar, die zinsnede gebruikten we, maar marketing-technisch was de volgende zin een nog veel belangrijkere uiting naar de buitenwereld (die we herhaalden en herhaalden tot hij er overal in gestampt zat...):

Het programma waar Uw kinderen met een gerust hart alleen bij kunt laten."

Waarom was dat belangrijk?

Ochtendtelevisie voor kinderen was een nog geheel nieuw fenomeen. In het begin kregen we daar vaak verwijten over. Schande! Kinderen 's ochtends tv laten kijken! Maar ons idee was: als het programma veilig en vertrouwd is dan kunnen ouders, zeker in het weekend, eens wat langer in bed blijven zonder door de koters lastig gevallen te worden. En dat vinden ze op den duur vast fijn... En dat klopte ook. Binnen een jaar verstomde deze kritiek. Ook anderen zagen de mogelijkheden van de vroege uurtjes al snel; niet alleen telekids van het een jaar later startende RTL koos dezelfde uitzendtijd maar ook de highbrow VPRO zocht met Villa Achterwerk al snel de ochtend op. Zelfs vandaag klinkt de zin nog door in de uitingen van Pebble TV, het verre achterneefje van Kindernet dat nu in veel pluspakketten op de kabel te vinden is. Hun slagzin luidt immers:

Nederlandse televisie waar je met een gerust hart naar kunt kijken, met en zonder papa en mama."

Oftewel, misschien dat iemand dit eventueel zou kunnen bijwerken en/of bij trivia willen plaatsen? =) Samba-boy 16 nov 2012 20:26 (CET)