Peter Keesom

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
FTA001028839 019 con.jpg

NaamPeter Keesom
Geboren,
Functies decorontwerper, regisseur, docent
Bekend vandecors van Rikkel Nikkel en Coco en de vliegende Knorrepot
Periode actief1959 - 1976
Werkt samen metJosine van Dalsum


Oeuvre Peter Keesom

Peter Keesom volgt midden jaren vijftig de opleiding Publiciteits Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Daarna studeert hij film in Parijs en is hij twee jaar cameraman bij de NTS (van 1958-1962).

Vervolgens wordt hij eind jaren vijftig decorontwerper. Hij ontwerpt onder andere decors voor kinderprogramma's Pas op, Swiebertje, Rikkel Nikkel en Coco en de vliegende Knorrepot, muziekprogramma Meet the band en de eenakter Traan. Eind 1961 verlaat hij de omroep om in Breda les te gaan geven in het kunstonderwijs. Hij blijft tot 2000 werkzaam al docent in het kunstonderwijs, onder meer ind e richtingen fotogafie, beeldende vorming en drama.

Daarnaast begint hij eind jaren zestig als regisseur samen met zijn vriendin Josine van Dalsum theaterstukken en films te maken. Hun eerste korte film samen is De kuil. Een recencent van De Tijd schrijft daarover: "De kuil is naar een verhaal van Jos Rutting en gaat over sex en taboes. Voorbeelden, contracten en een verhouding. Keurig in elkaar geflanst, goed noch slecht." Het volgende stuk wat het stel samen brengt, en waar Keesom tevens in acteert, krijgt betere recenties. Het theaterstuk Enzovoorts vermengt film en theater en is openhartig en oprecht volgens recensenten. Het is voor Van Dalsum het stuk waarmee ze afstudeert aan de Toneelschool. Daarna werken ze samen als regisseur en actrice bij Vogelvrij van de Delftse Komedie (1971-1972). In 1974 werken ze aan een filmproject getiteld Maya-wet, maar vermoedelijk is die film niet afgemaakt, want in 1974 trouwt Van Dalsum met regisseur John van de Rest.

Keesom werkt in de jaren zeventig nog als freelance regisseur voor de KRO en de IKON en hij maakt als regisseur onder meer de reeks De katholieken tussen 1925 en 1975 en twee documentaires over een kind met gescheiden ouders. Hij werkt tevens als grafisch ontwerper en in zijn vrije werk houdt hij zich bezig met fotografie en ruimtelijke kunst.