Rambam

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 13 jul 2023 om 08:11 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2012-2014
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreconsumentenprogramma
Decennia2010-2019
Lengte25'
Mediumtelevisie
TriviaTrivia


Beschrijving

Humoristisch consumentenprogramma waarin maatschappelijk onrecht op anarchistische wijze wordt aangepakt. De programmamakers gebruiken bij de totstandkoming van hun reportages onconventionele journalistieke methoden, zoals een verborgen camera en gespeelde situaties. Het Rambam-team bestaat de eerste seizoenen uit onder anderen Ronald Snijders, Rogier Cornelisse, Linda Hakeboom en Niels van der Laan.

De pilot van dit programma wordt uitgezonden tijdens TV Lab 2011. Hierin is te zien hoe Harry Mens in zijn programma Business class in de maling genomen wordt. Rambam-maker Niels van der Laan doet zich in Mens' programma voor als directeur van het bedrijf Caxza, dat uit koeienmest kledingvezels destilleert en daarvan uiteindelijk kleding fabriceert.

Na het succes van de pilot volgt in seizoen 2011-2012 een reeks waarin onder meer internetdating onder de loep wordt genomen. Ook onderzoeken de makers in hoeverre persberichten worden gecheckt door journalisten. Daartoe stuurt het Rambam-team diverse namaakpersberichten de wereld in, onder meer over een beeldend kunstenaar die EU-subsidie krijgt voor een kunstwerk met olifantenpoep, een onderzoek naar de relatie tussen politieke voorkeur en vreemdgaan en een Kroatische zanger die beweert dat de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival van Joan Franka plagiaat is van zijn hit. Alle berichten worden zonder checken gebruikt voor tv- of radio-items of berichten op internet of in dagbladen.

Het programma leidt regelmatig tot Kamervragen aan de desbetreffende minister of een reactie van een minister. In 2016 leidde de uitzending over dyslexieverklaringen tot een brief van de minsister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De SP en de PvdA stelden Kamervragen naar aanleiding van de uitzending over dokteronline. Dokteronline had geprobeerd de uitzending te verbieden middels een kort geding.

Makers

Presentatie Ronald Snijders, Linda Hakeboom, Rogier Cornelisse, Niels van der Laan, Max van den Burg, Kee Huidekoper, Bo Jeuken, Fons Hendriks, Noel Deelen, Jelte Sondij, Lex Uiting, Lars Gierveld, Kasper van der Laan, Nesim Ahmadi, Rinke Verkerk, Yora Rienstra, Krista Arriëns