Ria Dalmeijer

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 20 sep 2012 om 06:05
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ria Dalmeijer in Horizon (1979)

NaamRia Dalmeijer
GeborenDen Helder, 1946
FunctiesOmroeper, Presentator
Bekend vanHorizon
Periode actief1961-1988
Triviastudeert in haar vrije tijd Sanskriet
GalleryGallery

Ria Dalmeijer in de media
Oeuvre van Ria Dalmeijer

Ria Dalmeijer brengt haar jeugd door in Indonesië. Ze gaat naar het gymnasium en is een alpha student. Daarna volgt ze een studie Oosterse talen in Utrecht. Als dertienjarige komt ze al bij de radio als hoorspel actrice. Op school declameert ze al veel en doet ook mee aan het studententoneel.

Van 1961 tot 1964 werkt Ria Dalmeijer bij de jeugdafdeling van de VARA-radio, waar ze Elles Berger als omroepster opvolgt. Verder draagt ze gedichten voor. In februari 1967 wordt ze televisieomroeper bij de NTS. Als het even kan verwerkt ze een grapje in haar tekst, die ze uit principe nooit uit haar hoofd leert. Naast haar werk studeert ze af op Sanskriet. Haar fascinatie voor de cultuur van India komt ook tot uiting in de sieraden en geboetseerde beeldjes die ze in haar vrije tijd maakt. In het seizoen 1971-1972 gaat ze naar Sierra Leone waar ze de plaatselijke televisiemensen coacht. Bij terugkomst in Nederland presenteert ze het radioprogramma Vrij uit.

Ze neemt in 1974 afscheid van het omroepen wanneer ze wordt benoemd tot wetenschappelijk ambtenaar aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Wel is ze nog jarenlang als presentator verbonden aan het programma Horizon.