Simone Weimans

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 24 jan 2018 om 14:40 (→‎Radio)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Simone Weimans
Foto: Babet Hogervorst

Simone Weimans besluit al op jonge leeftijd journalist te worden. Inmiddels presenteert ze het NOS Journaal en Met het oog op morgen.

Jeugd

Simone Weimans is geboren en getogen in Rotterdam. Haar ouders verhuizen in de jaren zestig van Suriname naar Nederland en vestigen zich in de havenstad, waar Weimans zowel de basisschool, de middelbare school en een jaar universiteit doorloopt. Tijdens haar middelbare schooltijd komt ze in aanraking met radio wanneer ze samen met haar zus Marga wordt gevraagd mee te werken aan het VARA-radioprogramma De schuurpapier, waarin kinderen samen met een ervaren radiomaker op pad gaan: “Als een soort mini-verslaggevers, eigenlijk een soort Jakhalzen avant la lettre”. Met de microfoon in de hand merkt Weimans dat ze op vreemde plaatsen kan komen en met bijzondere mensen kan praten. Het is dan ook op jonge leeftijd dat Weimans besluit journalist te willen worden.

Opleiding en eerste stappen bij de omroep

Na een propedeuse sociologie aan de Erasmus Universiteit te hebben behaald gaat Simone Weimans communicatiewetenschap studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Gedreven door haar liefde voor radio en journalistiek, gaat ze werken bij het lokale radiostation Mart Radio waar ze het jongerenprogramma Explosure gaat presenteren. Na twee jaar wordt ze door Radio Nederland Wereldomroep gevraagd om op de Engelstalige afdeling van de omroep te komen werken. Weimans zet haar studie tijdelijk op een laag pitje en gaat aan de slag bij de Wereldomroep. Hier leert ze het vak van radio maken in alle facetten en wordt ze opgeleid in het houden van interviews, het monteren van reportages en niet op de laatste plaats, het presenteren zelf. Met een rugzak vol ervaring besluit ze na drie jaar Wereldomroep in sneltreinvaart haar studie communicatiewetenschap af te ronden.

Met haar diploma op zak, solliciteert Simone Weimans bij de VARA. Ze wordt aangenomen en werkt de komende twaalf en een half jaar voor de omroep. Bij de VARA maakt Weimans voornamelijk radioprogramma’s en is ze te horen als presentator bij programma’s als Halte 747, De ochtenden en Radio kassa. Ook is Weimans ruim een jaar de vaste omroepstem van Nederland 3. Weimans maakt haar televisiedebuut met twee programma’s op het digitale themakanaal Consumenten TV. Voor deze zender presenteert ze Vraag & beantwoord en Consumentennieuws. De programma’s blijken een goede introductie in het televisiemakers vak: “Ik vond het leuk om te doen, maar mijn hart lag er echt totaal niet in: korte gesprekjes voeren over welke schoonmaakmiddelen je moet gebruiken. Maar het was wel een goede leerschool. Het was een soort mini versie van televisie maken.” Tijdens deze periode leert Weimans onder andere met de autocue om te gaan, live programma’s te presenteren en krijgt ze coaching van Petra Strik, met wie ze later ook bij de NOS zal werken: “Ik noem haar altijd mijn professionele vriendin. Het is soms prettig om heel specifieke zaken die met je vak te maken hebben te kunnen bespreken met een coach”.

De volgende stap op televisiegebied is van korte duur, maar blijkt achteraf een goede voorbereiding op haar werkzaamheden als nieuwspresentator. De NPS vraagt Weimans namelijk een screentest te doen voor het televisieprogramma Dichtbij Nederland. Het programma loopt uiteindelijk maar drie maanden, maar Weimans leert hiermee wel hoe het is om een nieuwsprogramma te presenteren. Een ervaring die goed van pas komt als ze twee jaar later nieuwspresentator wordt bij het NOS Journaal.

NOS Journaal

Wanneer na vier jaar een eind komt aan het programma Radio kassa stelt de VARA dat Simone Weimans wel mag aanblijven als verslaggever, maar dat er op dat moment geen programma is dat een presentator nodig heeft. Weimans wil blijven presenteren en solliciteert bij de NOS voor de vacature van nieuwspresentator voor NOS op 3. Wanneer ze bij de laatste kandidaten zit, wordt haar gevraagd of ze het reguliere journaal niet ziet zitten. NOS op 3 kiest uiteindelijk voor Mustafa Marghadi, maar Weimans mag aan de slag bij de ochtendjournaals.

De presentatie van de ochtendjournaals vereisen dat Weimans om vijf uur ’s ochtends op de redactie van het NOS Journaal aanwezig is. Naast een bezoekje aan de visagie, leest ze voor de uitzendingen grondig het nieuws van de dag door. Zelf schrijft ze de eind rubriek ‘Verder vandaag’, maar ook de overige presentatieteksten worden door Weimans ‘bekkend’ gemaakt. Als nieuwspresentator vindt Weimans het belangrijk dat je rust uitstraalt: “dat je niet alleen maar als een soort razende die autocue voorleest, maar dat je ook een zeker inlevingsvermogen met de tekst hebt en je echt een verhaal vertelt”. Voor deze rustige, vertellende stijl beschouwt zij collega Rob Trip en de Britse Moira Stuart als haar voorbeelden.

Radio

Naast haar werkzaamheden voor het NOS Journaal, dat ze drie dagen in de week meerdere keren per dag presenteert, maakt Weimans een eigen radiorubriek genaamd ‘Tijdgeest’. Deze rubriek is onderdeel van het programma Degids.FM op Radio 1. In deze rubriek bespreekt Weimans nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sociale media en internet. De invloed van internet en sociale media vormen volgens Weimans geen bedreiging voor het NOS Journaal: “Ik denk dat mensen altijd behoefte hebben aan een moment op de dag waarin het nieuws voor hen geduid wordt. Zeker nu met sociale media. Je wordt continu gebombardeerd met nieuwsberichten. Het Journaal is in staat dat rustig uit te leggen.”

Vanaf oktober 2017 is Weimans vaste presentator van het radioprogramma Met het oog op morgen.