VARA's nieuwe Lagerhuis

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenrePraatprogramma
Decennia2000-2009
Lengte47' per aflevering
MediumTelevisie


Beschrijving

In VARA’s Nieuwe Lagerhuis wordt gedebatteerd over verschillende stellingen uit de actualiteit. Er zitten steeds twee panels tegenover elkaar: jong en oud of autochtoon en allochtoon. Hebben de groepen hetzelfde standpunt of zijn er verschillen? Daarnaast komt er elke aflevering iemand uit de politiek (o.a. Ahmed Aboutaleb en Jacqueline Kramer) langs. Na een interview door presentator Lennart Booij neemt hij/zij plaats bij één van de groepen om mee te discussiëren. Verder zijn er elke aflevering twee bekende gasten aanwezig die het debat bekritiseren.

Voorbeelden van stellingen waarover de partijen in debat gaan zijn: 'Stop de Polen totdat al onze eigen allochtonen een baan hebben', 'Opvoeding is een zaak van ouders, niet van de overheid' en 'Jongeren moeten weer rijtjes leren en stampen op school'.

Makers

Presentatie Lennart Booij

Naar een idee van Marcel van Dam

Decorontwerp Ronald van den Bersselaar

Decorbouw Stagebrothers

Lichtontwerp Tom Jacobs

Leaderontwerp Captain Video

Opnameleiding René Verhagen

Video-editor Irene Buter; Erik Elgersma

Camera Abdel el Khadar

Geluid Greg Jonis

Visagie Claudette Voorn; Taco Smit; Damaijanti Jagtenberg

Redactie Wim van Gelderen; Miriam Lavalette; Louky Stassen

Productie Mirjam de Heus

Regie Siebe de Steenwinkel

Regie assistentie Sascha van der Feer

Eindredactie Robert Leenheers

Achtergrondinformatie

VARA’s Nieuwe Lagerhuis is een vervolg op Het Lagerhuis. Op 14 april 2007 schrijft Trouw:

Toen ’Het Lagerhuis’ op 29 januari 2005 zijn laatste uitzending beleefde, is benadrukt dat dit niet het einde van een serie debatprogramma’s bij de Vara betekende; De naam ’Het Lagerhuis’ is aangepast, er is een nieuwe presentator, er zijn nieuwe debaters en een nieuw decor, maar de discussie over actuele, maatschappelijke onderwerpen blijft centraal staan. Eindredacteur Robert Leenheers: ,,Nog niet eerder waren de tegenstellingen tussen de debaters uit een debatprogramma zó scherp als in ’Vara’s Nieuwe Lagerhuis’. Dat gaat ongetwijfeld zorgen voor spannende debatten. Het panel bij ’Het Lagerhuis’ was bijvoorbeeld vooral gebaseerd op politieke achtergronden: ’links’ tegenover ’rechts’. Bij ’Vara’s Nieuwe Lagerhuis’ vormt het panel nóg meer een afspiegeling van de maatschappij: autochtoon - allochtoon, jong - oud, hoger - lager opgeleid, stad - platteland enzovoort.”

Het programma is ondanks de hoge verwachtingen niet goed van de grond gekomen, zoals staat vermeld in het jaarverslag van de VARA:

Helaas gaan de ledengroepen Kassa 3 en VARA’s Nieuwe Lagerhuis, die in november 2007 op het programma staan, niet van start wegens een te gering aantal deelnemers. Beide programma’s worden op dat moment (nog) niet uitgezonden en dat is mogelijk de oorzaak van de geringe belangstelling.

Uiteindelijk is er slechts één seizoen van VARA's Nieuwe Lagerhuis op de buis verschenen.