Van Kooten & De Bie sloegen weer toe!: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2012 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Van%20Kooten%20&%20De%20Bie%20s...')
 
 
(9 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 2012
| periode = 2012
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Van%20Kooten%20&%20De%20Bie%20sloegen%20weer%20toe Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Van%20Kooten%20&%20De%20Bie%20sloegen%20weer%20toe! Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
Regel 11: Regel 11:
}}
}}


[[Afbeelding:Kijkenindezieltitel.jpg]] [[Afbeelding:Kijkenindeziel.jpg]]
[[Afbeelding:KootBie1q.jpeg]] [[Afbeelding:KootBie2q.jpeg]]
<br clear="all" />
<br clear="all" />
=== Beschrijving ===
=== Beschrijving ===


Serie vraaggesprekken waarin [[Coen Verbraak]] telkens een andere beroepsgroep belicht en daarbinnen vooraanstaande beoefenaars van het vak interviewt en met hen praat over hun vak en de manier waarop zij er zelf invulling aan geven. In elke aflevering staat daarbij een thema centraal.
Driedelige documentaireserie van [[Coen Verbraak]] over het oeuvre van satirici [[Kees van Kooten]] en [[Wim de Bie]]. Voor het eerst vertellen zij op televisie uitvoerig over hun werk en samenwerking. De interviews met Verbraak worden afgewisseld met archiefmateriaal van Van Kooten en De Bie.


In de eerste reeks in 2009 interviewt [[Coen Verbraak]] vooraanstaande psychiaters Bram Bakker, René Kahn, Louis Tas, Christa Widlund (beter bekend als schrijfster [[Anna Enquist]]) en Rudi van den Hoofdakker (ook bekend als de dichter [[Rutger Kopland]]), zijn slechts enkele van de klinkende namen van de psychiatrie. De serie is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.
In het eerste deel kijken [[Kees van Kooten]] en [[Wim de Bie]] terug op hun eerste kennismaking met elkaar, hun eerste werk voor theater, radio en televisie, tot en met de oprichting van [[Het Simplisties Verbond]] en de ontwikkeling van hun bekende typetjes. In het tweede deel aandacht voor de locaties waar veel sketches zijn opgenomen, veelal in en om de woningen van Van Kooten, De Bie en diverse medewerkers van het programma. Verder aandacht voor de satire die zij hebben gebruikt om de samenleving een spiegel voor te houden. Ironisch is De Tegenpartij van Jacobse en Van Es (1979-1980), die de onderbuikgevoelens van de samenleving weergeeft, die inmiddels gemeengoed zijn geworden in de Nederlandse politiek. Verder blikken Van Kooten en De Bie terug op de relatie met hun ouders. In het laatste deel veel aandacht voor de vijf seizoenen ''[[Keek op de week]]'' vanaf 1988 en de aanloop naar het televisie-afscheid in maart 1998.
 
Behalve Van Kooten en De Bie kijken ook hun naaste collega's terug op hun gezamenlijke samenwerking: grimeur [[Arjen van der Grijn]], cameraman [[Paul van den Bos]] en film editor [[Ot Louw]].
In 2010 volgt, in het kader van het WK Voetbal in zuid-Afrika, een driedelige reeks over voetbaltrainers, getiteld ''Kijken in de ziel: toptrainers''. Hierin praat Verbraak met Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Foppe de Haan, Louis van Gaal, Leo Beenhakker, Co Adriaanse en Willem van Hanegem.
In hetzelfde jaar neemt Verbraak ook bekende strafrechtadvocaten onder de loep in de reeks ''Kijken in de ziel: strafpleiters''.   Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Theo Hiddema, Gerard Spong, Peter Plasman, Inez Weski, Cees Korvinus, Willem Anker, Geert-Jan Knoops, Stijn Franken en Lucy Oldenburg praten hierin openhartig onder meer over de manier waarop zij omgaan met de verdachten die ze bijstaan en hoe zij omgaan met de dilemma's die hun beroep met zich meebrengt.
 
In 2011 praat Verbraak in ''Kijken in de ziel: politici'' met bekende politici uit het politieke heden en verleden en van alle gezindten: Jan Marijnissen (SP), Hans Wiegel (VVD), Nebahat Albayrak (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks), Frans Weisglas (VVD), Rita Verdonk (Trots op Nederland), Wouter Bos (PvdA), Els Borst (D66), Jack de Vries (CDA), Elco Brinkman (CDA) en André Rouvoet (ChristenUnie).


=== Makers ===
=== Makers ===


Regie [[Coen Verbraak]]
Regie, interviews, samenstelling [[Coen Verbraak]]


Uitvoerend producent [[Maaike Salverda]]
Camera [[Thomas Kist]], [[Jean Counet]], [[Marco Nauta]], [[Menke Visser]], [[Alex de Waal]]


Eindredactie [[Willemijn Francissen]], [[Monique Mourits]]
Geluid [[Gilles Kuiper]], [[Otto Horsch]], [[Erik Langhout]]
 
Redactie [[Louis Bogaers]], [[Coen Verbraak]]
 
Redactionele ondersteuning [[Yula Altchouler]]
 
Beeldresearch [[Yula Altchouler]]
 
Camera [[Thoma Kist]], [[Alex de Waal]], [[Wim Roborg]], [[Alle van der Wal]]


Montage [[Gerald van Leipsig]]
Montage [[Gerald van Leipsig]]


Geluid [[Gilles Kuiper]], [[Otto Horsch]]
Productie [[Mariska Schneider]]
 
Mixage [[Jaïm Sahuleka]]
 
Presentatie [[Coen Verbraak]]


[[RVU]]
Eindredactie [[Frank Wiering]]


Muziekadvies [[Frits Hooft]]
[[VPRO]]


----
----


[[Category: documentaire|Van kooten & de bie sloegen weer toel]]


[[Category: praatprogramma|Kijken in de Ziel]]
[[Category: 2010-2019|Van kooten & de bie sloegen weer toe!]]
 
[[Category: 2000-2009|Kijken in de Ziel]]


[[category: Productielijst K|Kijken in de Ziel]]
[[category: Productielijst V|Van kooten & de bie sloegen weer toel]]

Huidige versie van 25 apr 2012 om 05:53

Periode2012
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2010-2019
Lengte50'00
Mediumtelevisie

KootBie1q.jpeg KootBie2q.jpeg

Beschrijving

Driedelige documentaireserie van Coen Verbraak over het oeuvre van satirici Kees van Kooten en Wim de Bie. Voor het eerst vertellen zij op televisie uitvoerig over hun werk en samenwerking. De interviews met Verbraak worden afgewisseld met archiefmateriaal van Van Kooten en De Bie.

In het eerste deel kijken Kees van Kooten en Wim de Bie terug op hun eerste kennismaking met elkaar, hun eerste werk voor theater, radio en televisie, tot en met de oprichting van Het Simplisties Verbond en de ontwikkeling van hun bekende typetjes. In het tweede deel aandacht voor de locaties waar veel sketches zijn opgenomen, veelal in en om de woningen van Van Kooten, De Bie en diverse medewerkers van het programma. Verder aandacht voor de satire die zij hebben gebruikt om de samenleving een spiegel voor te houden. Ironisch is De Tegenpartij van Jacobse en Van Es (1979-1980), die de onderbuikgevoelens van de samenleving weergeeft, die inmiddels gemeengoed zijn geworden in de Nederlandse politiek. Verder blikken Van Kooten en De Bie terug op de relatie met hun ouders. In het laatste deel veel aandacht voor de vijf seizoenen Keek op de week vanaf 1988 en de aanloop naar het televisie-afscheid in maart 1998. Behalve Van Kooten en De Bie kijken ook hun naaste collega's terug op hun gezamenlijke samenwerking: grimeur Arjen van der Grijn, cameraman Paul van den Bos en film editor Ot Louw.

Makers

Regie, interviews, samenstelling Coen Verbraak

Camera Thomas Kist, Jean Counet, Marco Nauta, Menke Visser, Alex de Waal

Geluid Gilles Kuiper, Otto Horsch, Erik Langhout

Montage Gerald van Leipsig

Productie Mariska Schneider

Eindredactie Frank Wiering

Muziekadvies Frits Hooft

VPRO