Varen is fijner dan je denkt: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
'''Ontstaan'''
'''Ontstaan'''


''Varen is fijner dan je denkt'' is niet altijd de naam geweest van deze serie. [[Mies Bouhuys]] schreef voor de jaarwisseling van 1956-1957 het kindertelevisiespel [[Het oude jaar dat wilde blijven]] dat ook bij de AVRO verscheen. De omroepster [[Ageeth Scherphuis]], die later een prominente rol kreeg in ''Varen is fijner dan je denkt'', deed naar afloop van het programma aan de jonge kijkers een oproep om een naam te verzinnen voor de kabouter die in het programma te zien was geweest. Uiteindelijk ontstond hieruit de kinderserie [[Tinkeltje]] die op 26 januari 1957, bijna een maand na het einde van [[Het oude jaar dat wilde blijven]], van start ging. Na elf aflevering verdwijnt Tinkeltje en na dertien afleveringen, op 30 november 1957, stopt de serie onder zijn huidige naam om op 8 februari 1958 verder te gaan als ''Varen is fijner dan je denkt''. Na drie seizoenen en zesendertig afleveringen stopt de serie op 25 mei 1960.  
''Varen is fijner dan je denkt'' is niet altijd de naam geweest van deze serie. De serie is ontstaan in een kindertelevisiespel dat [[Mies Bouhuys]] schreef voor de jaarwisseling van 1956-1957: [[Het oude jaar dat wilde blijven]], dat eveneens bij de AVRO verscheen. De omroepster [[Ageeth Scherphuis]]--die later een prominente rol zou krijgen in ''Varen is fijner dan je denkt''--deed na afloop van het programma aan de jonge kijkers een oproep om een naam te verzinnen voor de kabouter die in [[Het oude jaar dat wilde blijven]] te zien was geweest. Uiteindelijk ontstond hieruit de kinderserie [[Tinkeltje]] die op 26 januari 1957, bijna een maand na het einde van [[Het oude jaar dat wilde blijven]], van start ging. Na elf aflevering verdwijnt de kabouter Tinkeltje en na dertien afleveringen, waarin de overige personages nog kortstondig naar hem op zoek gaan, stopt de serie onder zijn huidige naam op 30 november 1957. Op 8 februari 1958 gaat de serie verder onder de naam ''Varen is fijner dan je denkt''. Na drie seizoenen en zesendertig afleveringen stopt, op 25 mei 1960, ook deze serie.  




'''Liedjes'''
'''Liedjes'''


In "Varen is fijner dan je denkt" komen vele liedjes voor. Sommige daarvan worden herhaald. Een liedje dat, weliswaar telkens in ietwat gewijzigde vorm, terugkomt is het nummer "Varen is fijner dan je denkt".
In "Varen is fijner dan je denkt" komen vele liedjes voor. Sommige daarvan worden herhaald. Een liedje dat, weliswaar telkens in ietwat gewijzigde vorm, terugkomt en vaak het nummer is waarmee de aflevering afsluit is "Varen is fijner dan je denkt".


<blockquote>'''Varen is fijner dan je denkt'''<br>
<blockquote>'''Varen is fijner dan je denkt'''<br>
Regel 37: Regel 37:
Varen, varen, varen!<br>
Varen, varen, varen!<br>
Vaar met de wind in je rug.<br>
Vaar met de wind in je rug.<br>
Vaar zover als de sterren en nooit meer nooit meer terug."<br>
Vaar zo ver als de sterren en nooit, nee nooit meer terug."<br>
''Uit de aflevering: Het Vertrek."</BLOCKQUOTE>
''Deze versie komt uit aflevering 35: Het Vertrek (uitgezonden op 14 mei 1960)."</BLOCKQUOTE>





Versie van 8 okt 2008 10:26

Periode1957-1960
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1950-1959 1960-1969
Lengte20'/30' per aflevering
Mediumtelevisie
Externe infoVersjes

VarenIsFijnerDanJeDenkt.jpg


Beschrijving

Varen is fijner dan je denkt is een fictieve kinderserie die zich afspeelt op de M.S. Krikkemikke waar kapitein en scheepskok Meneer King (Piet Römer) met de scepter zwaait. Zijn “bemanning” cq. passagiers bestaan voor het grootste gedeelte van de serie uit: Mevrouw Gracia Morena (Sepha Dierikx), omroepster Ageeth (Ageeth Scherphuis) en keukenprinses Zeefje (Cecilia Lichtveld). In de serie verschijnen echter meerdere (terugkerende) gastspelers; waaronder Piet Römer’s tweeling broer Paul Römer als Meneer Kong en Leen Jongewaard als Lo Flodder. Het concept van "Varen is fijner dan je denkt" bestaat uit iedere aflevering een fictief avontuur (soms met een thema over meerdere afleveringen uitgespreid) afgewisseld met enkele liedjes. Sommige van deze liedjes keren met enige regelmaat terug.


Achtergrondinformatie

Ontstaan

Varen is fijner dan je denkt is niet altijd de naam geweest van deze serie. De serie is ontstaan in een kindertelevisiespel dat Mies Bouhuys schreef voor de jaarwisseling van 1956-1957: Het oude jaar dat wilde blijven, dat eveneens bij de AVRO verscheen. De omroepster Ageeth Scherphuis--die later een prominente rol zou krijgen in Varen is fijner dan je denkt--deed na afloop van het programma aan de jonge kijkers een oproep om een naam te verzinnen voor de kabouter die in Het oude jaar dat wilde blijven te zien was geweest. Uiteindelijk ontstond hieruit de kinderserie Tinkeltje die op 26 januari 1957, bijna een maand na het einde van Het oude jaar dat wilde blijven, van start ging. Na elf aflevering verdwijnt de kabouter Tinkeltje en na dertien afleveringen, waarin de overige personages nog kortstondig naar hem op zoek gaan, stopt de serie onder zijn huidige naam op 30 november 1957. Op 8 februari 1958 gaat de serie verder onder de naam Varen is fijner dan je denkt. Na drie seizoenen en zesendertig afleveringen stopt, op 25 mei 1960, ook deze serie.


Liedjes

In "Varen is fijner dan je denkt" komen vele liedjes voor. Sommige daarvan worden herhaald. Een liedje dat, weliswaar telkens in ietwat gewijzigde vorm, terugkomt en vaak het nummer is waarmee de aflevering afsluit is "Varen is fijner dan je denkt".

Varen is fijner dan je denkt

"Varen is fijner dan je denkt, vaar met ons mee.
Varen is fijner dan je denkt, ver over zee.
Varen, varen, varen!
Vaar met de wind in je rug.
Vaar zo ver als de sterren en nooit, nee nooit meer terug."

Deze versie komt uit aflevering 35: Het Vertrek (uitgezonden op 14 mei 1960)."


Makers

Cast

Meneer King: Piet Römer

Ageeth: Ageeth Scherphuis

Zeefje: Cecilia Lichtveld

Gracia Morena: Sepha Dierikx

Lo Flodder: Leen Jongewaard

Meneer Kong: Paul Römer


Crew

Tekst: Mies Bouhuys

Regie: Mies Bouhuys, Jef de Groot, B. van Dobbenburgh

Muziek: Pierre Biersma, Wim van Steenderen

Decorontwerp: Massimo Götz

Zendgemachtigde: AVRO