Viola Holt

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 26 feb 2018 om 16:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Viola Holt

NaamViola Holt - van Emmenes
GeborenDen Haag, 5 augustus 1949
Functies omroeper, presentator, programmamaker
Bekend van5 uur show
Periode actief1968-heden
Werkt samen metAart Gisolf, Tom Mulder, Catherine Keyl
TriviaViola Holt is getrouwd geweest met parlementair verslaggever Henk Enkelaar.
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Viola Holt in de media
Oeuvre Viola Holt

Viola Holt (geboren Van Emmenes) is een vakvrouw, gepokt en gemazeld door haar lange carrière. Ze begint in 1968 bij de omroep en heeft voor verschillende omroepen gewerkt. Het meest bekend is ze geworden met de 5 uur show bij RTL4 in de jaren negentig. Ze is tevens een eigenzinnige vrouw. Dat getuigt het feit dat ze vijf tatoeages op haar lichaam laat aanbrengen: een rozenstruik op haar bovenarm, een schildpad, een adelaar en een vlinder. De symbolen zeggen vooral iets over haar spirituele kant. In 1984 laat het tijdschrift Playboy door topfotograaf Paul Huf een fraaie naaktreportage van Van Emmenes verzorgen. Deze fotoreportage, die begeleid wordt door haar eigen korte verhaal de prins in de sauna is nog steeds de best verkochte Playboy aller tijden.


Opleiding en vroeger omroepcarrière

Na de Johanna Westermanschool (een chique meisjesschool), bezoekt Van Emmenes achtereenvolgens een jaartje huishoudschool, de MMS Schoevers (stenotypen) en een opleiding Rethorica. Vervolgens opent ze een oosters boetiekje op de boulevard in Scheveningen.

In 1968 komt ze als zeventienjarige in contact met de AVRO en werkt gedurende 8 maanden als omroepster. Vervolgens werkt ze kort als presentatrice. Eerst bij de AVRO voor Europa op de jonge toer, daarna nog een programma voor de VPRO. Na deze korte flirt met televisie gaat ze aan de slag als assistent-manager bij een uitzendbureau.

Van Emmenes blijft niet lang weg bij de televisie. In 1969 keert ze terug bij de omroep en werkt tot 1981 bij de NOS als omroepster. In de tussentijd presenteert ze verschillende programma's zoals de NOS-filmrubriek Première. Tevens verzorgt ze het commentaar bij het Nationaal Songfestival. Intussen is Van Emmenes ook te horen op de radio met het programma Horizon.

In 1981 komt een eind aan de twaalfjarige verbintenis met de NOS. Midden in een scheiding gewikkeld volgt ontslag, omdat ze een omroepbeurt vergeet. Na de NOS-periode vindt Van Emmenes werk bij de TROS. Voor de TROS werkt ze aan uiteenlopende programma's. Ook heeft ze kleine rolletjes in programma's van andere omroepen. Zo speelt ze als figurant bij Van Kooten en de Bie in een aflevering van het Het Simplisties Verbond.


Succes bij RTL

Eind jaren tachtig lijkt haar loopbaan als presentatrice ten einde; ze werkt twee jaar als film- en programma-inkoopster bij de firma Strengholt. Als de nieuwe commerciële zender RTL-Véronique haar bekende gezichten presenteert blijkt echter dat Van Emmenes er tussen zit. Het eerste programma dat zij voor Véronique presenteert TV Romantica wordt geen succes. Het middag magazine de 5 uur show wel. Vanaf 1990 wordt ze bekend als Viola Holt.

In 1993 doet de AVRO een poging om Holt over te halen om AVRO's Service Salon te gaan presenteren. Ondanks een aanlokkelijk aanbod, waarbij ook sprake is van grote amusementsprogramma's, besluit ze toch bij RTL te blijven en haar contract uit te dienen.

Tot en met 2000 blijft Holt werkzaam voor RTL. Haar laatste programma voor RTL is Spott en de opnames hiervoor zitten haar niet mee. Bij de eerste uitzending laat de techniek het afweten. Het vijftig minuten durende middagprogramma begint vanwege een stroomstoring tien minuten te laat. Enkele dagen later struikelt Holt over een rooster en is genoodzaakt de volgende afleveringen vanuit een rolstoel te presenteren. De kritieken in de pers zijn vernietigend, op 27 oktober 2000 is de laatste uitzending.


Leven na RTL

Vervolgens woont Holt vijf jaar in Mexico. Samen met haar man is ze eigenaar van het Indonesisch restaurant Tokoloko in Puerto Vallarta. Ze studeert er de oude Chinese harmonievorm Feng-Shui en haalt haar eerste en tweede graad in Reiki. Verder is ze zeer actief met schilderen en zeefdrukken. De schilderijen zijn vaak non-figuratief. De eerste serie zeefdrukken, bijvoorbeeld van de dierenriem, daarentegen hebben wel een voorstelling.

Ze is als bekende Nederlander regelmatig onderwerp van gesprek. Zo speelt Paul de Leeuw in Laat de leeuw het ‘Viola Holt maar lekker mee spel’. Via de telefoon moeten kandidaten foto's van Holt op chronologische volgorde zetten. Presentator Eddy Zoëy reikt haar een bloemetje uit, in het kader van goedmaker voor personen die Bart de Graaff beledigd heeft. Holt weigert de aangeboden bos. In de Nederlandse roddelpers wordt menig artikel aan de veelbesproken presentatrice gewijd.

In mei 2003 is ze weer terug in Nederland en ze werkt als PR-medewerkster voor Hannah Cosmetics, een schoonheidskliniek van haar vriendin Hakze, in Amersfoort. Ook wil ze terug op de buis. Eind 2004 hoopt Holt haar rentree op de Nederlandse televisie te maken. De plannen zijn om samen met Eddy Keur een koffieprogramma te presenteren op Net5. In de tussentijd wordt ze uitgenodigd om deel te nemen aan Bobo's in the bush als vervangster van Patty Brard. Dit is helaas voor Holt haar enige come-back moment in 2005. In februari 2005 wordt gemeld, dat het aangekondigde koffieprogramma definitief van de baan is.

In 2007 is ze echter weer terug: iedere dinsdag en vrijdag presenteert ze het live programma Nieuws uit Holland op RNN7. Bij RNN7 voelt ze zich gewaardeerd en op haar plaats.

Prijzen en onderscheidingen

De TROS TV infotainment Ster voor de 5 uur Show (1992).

De TROS TV personality Ster van het televisiepubliek (1992).

"De vergulde nachtspiegel" (1996).