Vreemd land: Cotton Club: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:
}}
}}


 
<br clear="all" />
===Beschrijving===
===Beschrijving===
''Cotton Club'' is een aflevering uit de NPS-serie ''[[Vreemd land]]'' waarin een zestal vaste bezoekers van de Cotton Club aan de Nieuwmarkt te Amsterdam, van Surinaamse afkomst worden geïnterviewd. De uitzending duurt iets meer dan 30 minuten, dus het verhaal, de geschiedenis van de Cotton Club en zijn bezoekers, wordt summier maar effectief verteld, doordat de gesprekken zo in elkaar zijn gesneden, dat het één soepel verhaal wordt, in de beste traditie van 'oral history'.
''Cotton Club'' is een aflevering uit de NPS-serie ''[[Vreemd land]]'' waarin een zestal vaste bezoekers van de Cotton Club aan de Nieuwmarkt te Amsterdam, van Surinaamse afkomst worden geïnterviewd. De uitzending duurt iets meer dan 30 minuten, dus het verhaal, de geschiedenis van de Cotton Club en zijn bezoekers, wordt summier maar effectief verteld, doordat de gesprekken zo in elkaar zijn gesneden, dat het één soepel verhaal wordt, in de beste traditie van 'oral history'.
Deze aflevering van ''[[Vreemd land]]'' werd genomineerd voor een [[Prix Iris]], de Europese prijs voor multiculturele televisieprogramma's.


===Makers===
===Makers===
Regel 36: Regel 38:


===Achtergrondinfromatie===
===Achtergrondinfromatie===
Vooraf wisten de makers niets van bovenstaande voorgeschiedenis. Slechts nieuwsgierigheid naar de statige, wat onbenaderbare zwarte mannen, die al sinds zijn heugenis de Cotton Club bevolkten bracht [[Theo Uittenbogaard]] ertoe, om de buitengewoon ervaren researcher en journaliste [[Henriette Theunissen]] onderzoek naar hen te laten doen. Het lukte Henriette om een dertigtal stamgasten te vinden en met de meesten van hen een gesprek te hebben. Een aantal viel direct al af -zoals de zoon van Teddy Cotton- die pertinent weigerde mee te werken.  
Vooraf wisten de makers niets van bovenstaande voorgeschiedenis. Nieuwsgierigheid naar de statige, wat onbenaderbare zwarte mannen, die al sinds zijn heugenis de Cotton Club bevolkten bracht [[Theo Uittenbogaard]] ertoe om de ervaren researcher [[Henriette Theunissen]] onderzoek naar hen te laten doen. Het lukte Henriette om een dertigtal stamgasten te vinden en met de meesten van hen een gesprek te hebben. Een aantal viel direct al af, zoals de zoon van Teddy Cotton, die weigerde mee te werken. De genodigden kregen allen dezelfde vragen voorgeschoteld, zodat het verhaal later in de montage tot een uniform geheel gesmeed zou kunnen worden.   
 
Voor het filmen werd de zaak verduisterd, zodat er geen daglicht kon binnenvallen en daardoor steeds dezelfde sfeer zou heersen. De belichter, [[Beat Scheidegger]], bouwde een grid tegen het plafond van de zaak waarin hij geraffineerd onopvallende lampen hing met hetzelfde kleurpalet als de oorspronkelijke belichting van de zaak. Zo kon, met een kleine ingreep, het hele lichtniveau precies aangepast worden voor een optimale beeldkwaliteit, zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke sfeer.
 
De meeste genodigden kwamen op het afgesproken uur -of iets later- en zij werden opdezelfde manier, hetzelfde gevraagd. Wat was het beeld van Nederland voordat ze vertrokken ? Wat verwachtten ze ? Hoe reisden ze hierheen ? Wat troffen ze aan ? Hoe kwamen ze aan woning, werk en geld ? Hoe werden ze bejegend ? Wat was leuk ? Was het telurstellend ? Dit stramien werd met opzet gevolgd, zodat het verhaal later in de montage tot een uniform geheel gesmeed zou kunnen worden. Eén verhaal uit vele monden.   


Deze aflevering van ''[[Vreemd land]]'' werd genomineerd, maar niet bekroond met de [[Prix Iris]], de Europese prijs voor multiculturele televisieprogramma's.
Voor het filmen werd de zaak verduisterd, zodat er geen daglicht kon binnenvallen en daardoor steeds dezelfde sfeer zou heersen. Belichter [[Beat Scheidegger]] bouwde een grid tegen het plafond van de zaak waarin hij onopvallende lampen hing met hetzelfde kleurpalet als de oorspronkelijke belichting van de zaak. Zo kon, met een kleine ingreep, het hele lichtniveau precies aangepast worden voor een optimale beeldkwaliteit zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke sfeer.

Versie van 23 jan 2009 13:18

Periode1995
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte32 minuten
Mediumtelevisie, video


Beschrijving

Cotton Club is een aflevering uit de NPS-serie Vreemd land waarin een zestal vaste bezoekers van de Cotton Club aan de Nieuwmarkt te Amsterdam, van Surinaamse afkomst worden geïnterviewd. De uitzending duurt iets meer dan 30 minuten, dus het verhaal, de geschiedenis van de Cotton Club en zijn bezoekers, wordt summier maar effectief verteld, doordat de gesprekken zo in elkaar zijn gesneden, dat het één soepel verhaal wordt, in de beste traditie van 'oral history'.

Deze aflevering van Vreemd land werd genomineerd voor een Prix Iris, de Europese prijs voor multiculturele televisieprogramma's.

Makers

Samensteller, interviewer Theo Uittenbogaard

Researcher Henriette Theunissen

Camera Ab Kalse

Geluid Erik Mosterd

Geluidsmixage Hans van Eijken

Licht Beat Scheidegger

Montage Andries Udink

Foto en stockmateriaal van de Nieuwmarktbuurt Ed van der Elsken

Supervisie (NPS) Huub Spall

Achtergrondinfromatie

Vooraf wisten de makers niets van bovenstaande voorgeschiedenis. Nieuwsgierigheid naar de statige, wat onbenaderbare zwarte mannen, die al sinds zijn heugenis de Cotton Club bevolkten bracht Theo Uittenbogaard ertoe om de ervaren researcher Henriette Theunissen onderzoek naar hen te laten doen. Het lukte Henriette om een dertigtal stamgasten te vinden en met de meesten van hen een gesprek te hebben. Een aantal viel direct al af, zoals de zoon van Teddy Cotton, die weigerde mee te werken. De genodigden kregen allen dezelfde vragen voorgeschoteld, zodat het verhaal later in de montage tot een uniform geheel gesmeed zou kunnen worden.

Voor het filmen werd de zaak verduisterd, zodat er geen daglicht kon binnenvallen en daardoor steeds dezelfde sfeer zou heersen. Belichter Beat Scheidegger bouwde een grid tegen het plafond van de zaak waarin hij onopvallende lampen hing met hetzelfde kleurpalet als de oorspronkelijke belichting van de zaak. Zo kon, met een kleine ingreep, het hele lichtniveau precies aangepast worden voor een optimale beeldkwaliteit zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke sfeer.