Adine van den Bosch

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamAdine de Planque - van den Bosch
GeborenHaarlem, 22 april 1961
Functiesdecorontwerper
Bekend van
Periode actief1985 - 1992
Werkt samen metEllen Dekker, Jaap Binnerts, Eric Oosthoek


Oeuvre Adine van den Bosch

Adine van den Bosch studeert samen met Ellen Dekker architectonische vormgeving aan de KABK Den Haag. Na afstuderen solliciteert ze bij de Afdeling Decorontwerp en ze mag daar stage lopen bij Hub Berkers. Het eerste jaar assisteert ze deze decorontwerper bij de Sterrenshows met Willem Ruis. De stage veranderd in een freelance werkverband, maar met Hub's kamergenoot Jaap Binnerts en het soort programma's waar hij voor ontwerpt, klikt het beter. Van den Bosch assisteert Binnerts bij dramaproducties als Breekbaar, twee Simenon verfilmingen (Een uur Simenon) en de comedy Drie recht, een averecht.

Vanaf 1987 krijgt Van den Bosch ook steeds vaker de opdracht voor decors. Ze ontwerpt onder andere voor Achter het nieuws, De grote meneer Kaktus show en enkele concerten met regisseur Hans Hulscher. Gaandeweg specialiseert ze zich in de richting van dramaproducties. Vooral Twee mensen, een serie van zes eenakters is belangrijk voor die ontwikkeling. Voor deze serie krijgt ze veel verantwoordelijkheden en veel verschillende taken; decorontwerp, lokatiescouting, kostuums en zelfs grafisch ontwerp. De afleveringen spelen allemaal in andere tijden, milieus en landen en dat vereist veel research. Het is volgens Van den Bosch een van leukste kanten van het vak.

Vervolgens werkt ze veel samen met regisseur Eric Oosthoek van de IKON. Hij vraagt haar als decorontwerper voor de driedelige dramaserie De rivier waarin ik zwom en de wekelijkse serie Oog in oog. Aan de laatste serie werkt Van den Bosch weer samen met oud-studiegenoot en colleage freelance decorontwerper Ellen Dekker. Dekker en Van den Bosch richten samen Different Design op in 1990 en naast het ontwerpen van decors, verzorgen ze ook artdirection voor commercials, shows en drukwerk. Van den Bosch geeft deze periode ook gastlessen aan de Media Academie in Hilversum.

In 1993 verhuist Van den Bosch naar het Verenigd Koninkrijk en later nog naar Singapore en Geneve. Sinds 2009 woont Van den Bosch weer in Nederland en werkt ze als studiekeuzecoach.