Afdeling Maquettebouw

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis van de Afdeling Maquettebouw

Met behulp van een decor op klein formaat kunnen de regisseur, cameramensen en de decorontwerper goed inschatten welke camerastandpunten gemaakt kunnen worden. Al vroeg in de jaren vijftig is het dus gebruikelijk voor de decorontwerper om een maquette te maken. In eerste instantie maken de ontwerpers die maquette zelf, maar al vroeg in de jaren vijftig gaat decorbouwer Jac Hey zich hierin specialiseren. Hieruit ontstaat in de loop van de jaren een aparte onderafdeling van de Hoofdafdeling Ontwerp onder leiding van Gerard Buurman. In 1964 wordt decorschilder Tijmen de Bree bij het team gehaald.

Naast de maquettes voor regisseur en decorontwerper, maakt de afdeling ook miniaturen, props en maquettes die voor televisieopnames gebruikt worden. En zodoende schakelt men de specialisten ook regelmatig in voor special effects in de studio: huizen die in brand moeten vliegen, vliegtuigen in zwaar weer of andere trucages shots. Daarnaast maken de maquettebouwers in opdracht van de decorontwerpers props die bij opnames gebruikt worden, zoals historische documenten of wapens. In de jaren zeventig gaat Jac Hey met pensioen en er worden twee nieuwe mensen aangenomen: Ton van Roemburg en Fried van der Linden.

Het werk van de afdeling is enorm arbeidsintensief en kostbaar. Als het facilitair bedrijf van de NOS zelfstandig en commercieel moet gaan werken, houdt de afdeling maar net het hoofd boven water. Hun werk is simpelweg te duur. Begin jaren negentig worden de vier maquettebouwers door NOB Design overgenomen, maar het mag niet meer baten. In 1995 komt er een definitief einde aan de voormalige afdeling maquettebouw.


NTS Afdeling Maquettebouw (1951 - 1969)

Chefs:
Gerard Buurman (vanaf midden jaren vijftig)

Maquette bouwers aangenomen in deze periode:
Jac Hey (vanaf 1951 tot 1974), Tijmen de Bree (vanaf 1964), Martien van den Dijssel (vanaf 1968)

NOS Maquettebouw (1969 - 1988)

Chefs:
Gerard Buurman (tot ca. 1975), Ton van Roemburg (vanaf ca. 1975)

Maquettebouwers aangenomen in deze periode: Ton van Roemburg (1974), Fried van der Linden

NOB Decor en verder (1988 - 1995)

Chef:
Ton van Roemburg