Alexander Pola

Uit B&G Wiki
Alexander Pola (1975)

NaamAbraham Polak
GeborenHaarlem, 26 juni 1914
GestorvenAmsterdam, 12 oktober 1992
Functies acteur, tekstschrijver, satiricus
Bekend vanCassata, Farce Majeure, Ieder zijn deel, Negen heit de klok, Oppassen!!!, Zeg 'ns AAA
Periode actief1946-1991
Werkt samen metFred Benavente, Ted de Braak, Jan de Cler, Jan Fillekers, Chiem van Houweninge
TriviaTrivia

Alexander Pola in de media
Oeuvre van Alexander Pola

Na gymnasium en een jaar rechtenstudie volgt Alexander Pola toneellessen bij Alida Tartaud-Klein. Hij wordt in 1935 volontair bij het gezelschap van Cor van der Lugt Meisert. Drie jaar later is hij bezoldigd acteur bij het Residentie Tooneel en speelt kleine rolletjes. In 1940 wordt Pola als jood ontslagen, werkt als huisknecht en duikt onder. In 1944 weet hij naar het bevrijde zuiden te ontkomen. Hij gaat werken bij de repatriëringsdienst in Parijs.

Na de oorlog belandt Alexander Pola bij de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie. Behalve als acteur werkt hij daar ook als bewerker van hoorspelscripts en als bewerker van toneelstukken tot hoorspelen. Vanaf 1946 speelt hij voor de KRO-radio mee in het kolderieke feuilleton Buffalo Bill. In 1947 vormt hij met Jan de Cler een komisch duo in het zaterdagavondprogramma van de KRO, “Negen heit de klok”. Ook de rest van het programma wordt goeddeels door De Cler en Pola geschreven. Deze radioserie wordt zeer populair.

Ook voor de AVRO, NCRV en VARA schrijft Pola in de loop der jaren honderden teksten, meestal geënt op de actualiteit. Geleidelijk verschuift zijn werkterrein naar de televisie. In 1966 gaat hij bij de NCRV-TV deel uitmaken van het vijfkoppige team van Farce Majeure. Zijn aandeel in dit mild-satirische programma maakt hem tot een bekende Nederlander.

De VARA koppelt Pola in 1975 aan Chiem van Houweninge voor het schrijven van comedyseries: Ieder zijn deel, Cassata, Zeg 'ns AAA, Oppassen. In 1991 moet Pola om gezondheidsredenen stoppen met het seriewerk.